Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la un pavilion al spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. Potrivit șefului DSU, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar un alt pacient și-a pierdut viața după minute bune de resuscitare.

“Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut primele declarații despre incendiul de la Institutul Matei Balș.

“Din păcate avem patru victime. Transmit condoleanțe. Incendiul a izbucnit la patru saloane. La 5:05 s-a primit apelul, la 5:14 minute a fost activat planul roșu. Nu mai avem persoane în stare critică din fericire. Există o anchetă în desfășurare, așteptăm rezultatele colegilor de la Criminalistică și ale procurorilor. Eu am fost informat de domnul Arafat care l-a informat și pe premier și am ajuns de urgență la sediul MAI și de atunci sunt în contact cu colegii din zonă”,a declarat Lucian Bode.

Fostul manager al institutului, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului “Matei Balş” “sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

“Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în “Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.
Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la Institutul “Matei Balş” din Capitală. Patru persoane au murit.

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută “din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

“Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”, a spus Streinu Cercel.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi.

Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.

Potrivit surselor Antena 3, incendiul din această dimineață de la Institutul Matei Balș ar fi pornit de la o aerotermă aflată într-un salon. De asemenea, o altă ipoteză este că totul ar fi putut porni de la un pacient care a fumat în interiorul spitalului sau de la o siguranță de la sistemul electric.

Ministerul Sănătăţii informează că 53 de pacienţi de la Institutul “Matei Balş” au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală, în urma incendiului de vineri dimineaţa.

“Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, afectat de incendiu”, precizează MS.

Conform MS, au fost transferaţi:

* 11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti;

* 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

* 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”;

* 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”;

* 5 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”;

* 3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2

* 4 pacienţi la Spitalul “Witting”;

* 4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”;

* 1 pacient la Spitalul MAI “Dimitrie Gerota”;

* 3 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”;

* 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca

Conform informaţiilor primite de MS, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienţilor transferaţi, cât şi a celor rămaşi în Institutul “Matei Balş”, arată MS.

Aparţinătorii pacienţilor de la INBI “Matei Balş” pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul “Matei Balş” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispoziţie de DSU: 021.2069398 şi 021.2648515.

2 COMMENTS

  1. Daca vreti sa aflati cauzele comune ale incendiilor din spitale este simplu. Nerespectarea normelor de protectie la lucrul cu oxigen medicinal. Va propun sa cititi trei notite tehnice accesibile si online. notita cu instructiuni pentru tuburile cu oxigen medicinal.notita cu instructiuni de exploatare aeroterme electrice. laborartor pram si verificare izolatie electrica la instalatii si cabluri electrice daca exista si daca personalul medical a fost instruit la lucrul cu butelii recipiente cu oxigen si in spatii unde se poate acumula oxigenul peste anumite doze si existenta de senzori de detectie si alarmare amestecuri de gaze explozive. Vinovati de extinderea prostiei se fac ministrii invatamantului si inspectoratele de lrotectie a muncii pentru formalism si superficialitate. Oare exista in spitale ingineri energetici ?

  2. Absolut corect. Dacă ar exista senzori de concentrație oxigen, plus un sistem automat de aerisire a încăperii cuplat cu senzorul, similar sistemelor de aerisire obligatorii în Germania pentru geamurile termopan, problema s-ar rezolva. Până atunci vor mai fi multe alte cazuri similare.

Leave a Reply