Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, la Deva, că prin legile de reformă ale justiției se urmărește corectarea ‘derapajelor’ din sistem, apreciind că cetățenii au avut de suferit, în ultimii ani, de pe urma ‘modului defectuos’ de funcționare a acesteia.

“Urmărim să corectăm toate excesele, toate abuzurile și toate derapajele care s-au produs în ultimii ani, din ce în ce mai mult, în justiție și care au afectat — sigur, poate cele mai vizibile cazuri au fost legate de unii oameni politici, dar nu numai — eu cred că este important să ne gândim la simplul cetățean care a avut de suferit de pe urma modului defectuos de funcționare a justiției. Lipsa controlului în funcționarea justiției, ineficiența Inspecției Judiciare, care a devenit acum mai evidentă decât oricând, a făcut posibilă această situație nedorită în funcționarea justiției”, a afirmat Tăriceanu citat de Agerpres.

El a arătat că prin scoaterea președintelui din procesul de numire a procurorilor s-a urmărit eliminarea influenței politicului în justiție.

“Nu în ultimul rând, este vorba despre influența politicului în justiție (…), lucru care pe mine m-a făcut să susțin necesitatea modificării procedurilor de numire a procurorilor prin scoaterea factorului politic din acest mecanism, mă refer la scoaterea președintelui din mecanismul de numire a procurorilor”, a explicat președintele Senatului.

El a menționat că proiectul de lege propune mai multe alte lucruri, printre care se numără separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, precum și asigurarea unei independențe mărite pentru judecători.

“Vrem o consolidare a justiției și revenirea la statul de drept, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, evident, nu are niciun fel de legătură cu statul de drept, ci cu statul paralel de care am vorbit o bună bucată de vreme, singur. Acum văd că ies din ce în ce mai multe informații la iveală grație presei și celor care sunt dispuși să facă declarații și mărturisiri despre sistemul de putere paralel care a funcționat în România în sistemul de decizii de putere politică ocultă dintre servicii, dintre procurori și așa mai departe. Lucrurile acestea trebuie să le rezolvăm și sper ca actualul proiect să le rezolve într-o măsură cât mai mare. Nu sunt convins că, după aceea, sistemul de justiție va funcționa perfect, dar cred că modificările care urmează să se facă vor avea totuși o contribuție pentru îmbunătățirea funcționării justiției și revenirea la normalitate, la un sistem democratic autentic în care, până la urmă, puterea este exercitată de cei care sunt legitim și legal aleși, și nu de sisteme oculte, cum a existat, după cum vedem, o foarte lungă perioadă de vreme”, a spus președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat marți după-amiază la Deva pentru a-l susține în campania electorală pe candidatul ALDE, Ioan Ovidiu Popa, la funcția de primar al orașului, cu prilejul alegerilor parțiale din 5 noiembrie.

13 COMMENTS

  1. Well, e clar ca Tariceanu va trebui sa părăsească vaporul odata și-odata, mai ales după ce Johannis i-a promis, cu flori, aliatului sau, Liviu Dragnea “iubire constanta”—altfel risca sa-și piardă și bruma de 5% votanți care îl mențin in parlament. Pentru moment, Dragnea lasă sa treacă in dezbateri compromisul cu numirea șefilor de parchete, ca răspuns la “gestul frumos”al șefului mare—absolut ridicol, după regulile protocolului, cine naiba a avut ideea suferă grav de prost gust, dar nici șeful nu se simte prea bine—dar asta nu înseamnă nimic, Johannis e total lipsit de caracter si, după un timp, va vrea mai mult, cum ar fi înlăturarea definitiva a “constantului” Tariceanu din alianță si chiar din viața politica, dacă-i reușește. Si ceilalți aliați, decpilda UDMR-ul, Doamne ferește sa intri pe mâna lor, așa ca Dragnea ar trebui sa se gândească de doua ori și jumătate pe cine împinge afara din barca Titanicului. Foarte trist!

  2. Care cetateni au avut de suferit mai frate ? Cetatenii Dragnea si Tariceanu ? Cetatenii Oprea si Udrea ? Hai mai lasati vrajeala.Iar asta cu “se corecteaza schimbarile cu forta facute de Basescu in Justitie” este o alta abureala….Astea au fost solicitate de catre UE in perioada de preaderare.Sa existe un echilibru intre puterile alese(Presedinte,Minister(Majoritate aleasa) si din interiorul justitiei(CSM).Ca Basescu a intrat cu bocancii si a dezechilibrat total aceasta Justitie si cu ajutorul lui Tariceanu in 2005 dar si a PSD asta se uita,Basescu e de partea celor “abuzati” in ziua de azi.In fine,totul se face pentru a incuraja coruptia care pierduse teren serios in ultima vreme.Asta ma doare cel mai mult.Am sperat degeaba ca vom deveni o tara moderna,stabila,integrata perfect in Europa.Ne-am intors sub tutela burgheziei rosii care actioneaza in spatiul public fara perdea,pare sa-i placa statutul de continuatoare a PCR cu privilegii cu tot.

    • Dar de dosarele facute la ordin nu te doare,dosare cu acuzatii absurde, sau incarcate cu facaturi, sau prejudicii exagerate, sau inventate,sau despre protejarea tacita a unor infractori care au fost ocoliti, sau tratati cu nup-uri,pentru ca aia nu trebuie sa fie tinte ale facaciunii de “lupta cu coruptia” ci tinte trebuie sa fie numai cei care le trebuie distrusi pentru ca le stau in cale marilor jecmanitorilor din spatele usilor inchise ? Nu te doare ca astfel de lucruri nu au nicio orientare europeana ,ci mai degraba orientare africana,asiatica,putinista sau erdoganista? Dar de marea evaziune, care este cea mai mare hotie, nu te doare, si ca se fac atatea presiuni,INCLUSIV CU DOSARE ABERANTE, ca guvernarea sa nu ia nicio masura contra ei? Nu ti se pare ciudat si nu te doare ca propaganda si opozitia,plus tot felul de ong-uri stradale,care s-au trezit toti,acum,ai dreacu de “justitiari”, fac,printre altele, presiuni cu pragul la abuzul in serviciu,dar de pragul penal la evaziune nici ca le pasa? De evazionistii care nu-si platesc obligatiile la buget,sume uriase furate de ani de zile, cu mult mai mari decat toata coruptia la un loc,fapt pentru care si tu platesti taxe si impozite mai mari in locul lor si sunt astfel salarii mai mici si la privat si la stat,plus pensii mai mici,la nivel de coada EUROPEI,nu te doare?

  3. Cata ipocrizie și nesimțire. Dar dacă stau sa mă gândesc bine, meritam aceasta clasa politica deoarece singurul filon cinstit din aceasta tara este reprezentat de milionul ăla de OAMENI care au #rezistat. Restul – nu am destule cuvinte sa-mi exprim scârba la adresa lor.

  4. Tariceanu crede ca daca esti ales si in cazul lui de doar 5% din 40% prezenti la vot inseamna ca poti sa faci ce vrea muschiul tau. Puterea judecatoreasca nu e aleasa si e totusi considerata o putere care in democratie ar trebui sa stopeze excesele politicienilor. Asta si inseamna statul de drept, ca puterile sa se controleze intre ele.

    De abuzurile Parlamentului, ale ANAF, ale CNA, ale inspectorilor, ale presedintilor CJ, primarilor, prefectilor si ale celorlalte institutii politice nu vorbeste nici unul dintre ei !
    Normal ca pe el asta il doare “abuzurile asupra politicienilor”, dar majoritatea proceselor sunt in civil acolo unde e Dana Garbovan, iar din cele in penal iar majoritatea sunt la Parchet si DIICOT, nu la DNA.

    Despre degrevarea salilor de judecata, de lungimea proceselor, de piedicile ce se aduc si amanarile, achitarile, suspendarile, mai nou eliberarile fara noima de ce nu vorbeste Tariceanu, acest aparator al dreptatii ? A inghitit-o pe asta cu “statul paralel” de la Dragomir ? Cu Basescu, cu “binomul”, cu “sistemul” ce s-a intamplat ? Cu aia din “servicii” din ALDE cum e ?

  5. 19.000 lei pragul privind pagubele sau prejudiciu pentru orice domeniu! Oameni buni, ganditi-va la variante: imprumutiri in banci-imprumuturi pe spinarea oricui, vulnerabilitatea in caseriile asociatiilor de locatari-proprietari unde se poate fura cu succes, la fel in orice societate unde cetateanul are de platit lunar, chiar si la primarii unde se ”fabrica acte” in forma cea mai legala posibila inclusiv cu limita de 19.000 lei si nu numai!
    Personal nu accept limita de 19.000 lei deoarece orice cap interesat de facaturi te poate lucra-fura prin lege si pot sa va dau exemple actuale-in practica actuala cate vreti!

    • Domnule dar simplist mai gandesti. Abuzul in servicu NU ESTE FURT in buzunarul propriu. Daca e asociat cu MITA atunci da, este furt. Abuzul in serviciu, nici nu exista ca infractiune in alte coduri penale ale tarilor UE. 19,000 este prejudiciul adus statului printr-o decizie a cuiva din administratia centrala sau locala care s-a dovedit ori incorecta/cu incalcarea legii administrative (deci nu furt direct) ori neglijenta (si credeti-ma la astfel de prejudiciu, trebuie sa fii un pic fara ceva la cap sa crezi ca a fost facut CU INTENTIE de castig ci clar din neglijenta). Ori la noi, au fost bagati oameni in puscarie pe abuz in serviciu chiar daca NU AU INCALCAT nici-o LEGE. Va dati seama, cum v-ati simti Dvoastra daca v-ati duce la puscarie fara sa incalcati nici-o lege ci doar pentru faptul ca prin actiunea Dumneavoastra (ati cazut pe cel mai scump calculator al unei administratii) ati facut un prejudiciu de 20000 de lei, dar nu ati incalcat legea si mergeti la PUSCARIE. Noroc ca a mai intervenit Curtea Constitutionala si a reglementat acest lucru, dar pana acum sunt oameni care stau in puscarie fara sa fii incalcat legea. Incercati sa iesiti din judecata simplista “orice prejudiciu este furt” sau se da liber la furt de 19000 lei etc,.. Cititi legea si veti vedea ca nu este penal un astfel de prejudiciu dar este RECUPERAT de la cel ce a comis abuzul, deci nu e liber la furt de 19000 lei.

  6. La voi pe site:”BREAKING NEWS
    Scandal uriaș pe salariile românilor. Olguța Vasilescu: Sindicaliștii să învețe matematică”
    Ce matematică să înveţe? Matematica practicată precum INS-PIB-CE cu recomandări şi statistici din creion?
    Chiar faceţi paralelă între ceea ce zice şi face guvernul +Olguţa şi cele 3 organisme naţionale şi internaţionale, guralivitatea orală şi inscrisurile statistic nu au nicio legătură cu viaţa şi nivelul de trai al majorităţii cetăţenilor români trăitori în România! Toate, cresc în viziunea celor 3+2 organizaţii şi în fapt: sărăcia creşte pe zi ce trece! Ce să mai crezi în scriituri şi scriitorii statisticilor din zilele noastre=minciuni reale!
    Se pare că politica este pura imagine a scăunarului ales sau numit în funcţie politică şi tot el face imaginea ţării pe care o reprezintă!
    Găsiţi cumva imagine pozitivă a ţării noastre în cei 27 ani de prosteală şi scandaluri?!
    Varză avem noi în toate funcţiile cărnoase lacome după după venituri prin a sărăci omul de rând şi a distruge imaginea acestei ţări!
    Cineva spunea: să vină turiştii în ţară să vadă cum ne certăm ca proştii şi ne furăm prin lege unii pe alţii de ani de zile mai ales cei cu funcţii înalte şi escrocii protejaţi!
    Chiar are dreptate!

  7. Legile in vigoare au trecut și cu acordul unor colegi de ai dansului, PDL n a avut niciodată majoritatea.

    • “în această sesiune s-a depus şi o moţiune de cenzură intitulată „Dictatura şi incompetenţa Guvernului Tăriceanu împotriva integrării europene a României”, de către 133 deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD, la pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, moţiune respinsă.”

      Normal ca Tariceanu uita istoria, uita cine era prim-ministru in 2005, uita ca legile astea s-au negociat cu UE. Mai mult circa 80 din cele 100 de articole declarate neconstitutionale sunt amendamente PSD date fie chiar in 2005, fie de-a lungul timpului.

  8. Tariceanu trebuia sa ramina manechin .Are in curind 28 de ani in politica si n-a lasat in urma lui nimic remarcabil .Nici in plan personal si nici in plan politic nu exceleaza .Politica l-a facut om .Un om cu valoare o (zero ). Tot timpul se crede stapinul poporului roman si se comporta in consecinta .Nici scuipat nu merita ,ca-l transformi in martir . El si urmasii lui sa primeasca de la Dumnezeu cu masura si buna credinta cu care el a slujit poporul roman ! Amin .

    • E cazul acum sa spui si cine este acela care a lasat in urma lui ceva “remarcabil”, ca sa facem o comparatie si sa te credem ?

  9. Sa fure sub umbrela legii si sa ne faca o tara absolut originala in care un fost condamnat penal poate deveni presedinte. Unde esti tu Kennedy Doamne!

Leave a Reply