Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Partidul Verzilor, l-a învins pe contracandidatul sau Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă, potrivit unui prim sondaj realizat de postul public de televiziune ORF, transmite DPA. Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări.

Independentul Alexander van der Bellen s-a născut la 18 ianuarie 1944, în Viena.

A studiat Economia la Universitatea din Innsbruck (1966) și a obținut un doctorat în 1970. A lucrat ca asistent la Institutul de Finanțe al Universității din Innsbruck (1968-1970) și la Institutul Internațional de Management și Administrație din Berlin (1972-1974). În 1976 a fost numit profesor asociat la Universitatea din Innsbruck, iar în 1980 a devenit profesor de economie la Universitatea din Viena. A fost și decan al Facultății de Științe Sociale și Economice al Universității din Viena (1990-1994), potrivit site-ului parlamentului austriac, parlament.gv.at.

Înainte de a deveni membru al Partidului Verzilor (Die Grunen) din Austria, în 1994, a făcut parte și din Partidul Social Democrat. În calitate de membru al Verzilor, a făcut parte din Consiliul Național al partidului (1994-2012) și a fost președinte al clubului parlamentar și purtător de cuvânt federal al formațiunii (1997-2008).

În 2008 a plecat din Partidul Verzilor ca urmare a pierderii alegerilor. În 2010 a devenit administrator al orașului Viena pe probleme de cercetare, iar în 2012, a devenit consilier municipal al Vienei precum și membru al parlamentului din acest stat, mai scrie sursa menționată.

S-a înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din Austria, obținând în primul tur, din 24 aprilie 2016, 21% din voturi, clasându-se astfel pe locul al doilea după candidatul de extremă dreapta, Norbert Hopfer (FPO — Partidul Libertății). În turul al doilea al alegerilor, desfășurate la 22 mai 2016, Alexander van der Bellen a obținut 50,36%, la foarte mică distanță de contracandidatul său, Norbert Hopfer (49,65% din voturi). Curtea Constituțională din Austria a anulat rezultatul votului, cerând reluarea scrutinului. Astfel, la 4 decembrie 2016, cei doi candidați, Norbert Hopfer și Alexander van der Bellen, s-au confruntat într-un nou scrutin.


Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care deține și portofoliul economiei de la Berlin, l-a felicitat duminică pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din Austria, independentul Alexander Van der Bellen, într-un mesaj pe Twitter, transmite DPA.

“Ce ușurare pentru întreaga Europă!”, a scris Gabriel, care a calificat alegerea ca președinte a lui Van der Bellen drept “o victorie clară împotriva populismului de dreapta”.

1 COMMENT

  1. “Ce ușurare pentru întreaga Europă!”, mai degraba un semnal (ingrijorator) si o realitate pentru aceasta.

Leave a Reply