Fondul Proprietatea, o afacere de miliarde de euro. 

Statul roman si-a vandut de-a lungul anilor, din 2008 pina in 2012, rand pe rand, actiunile, din nevoie de bani.

Acum Fondul de miliarde de euro este controlat de fonduri europene si americane.

Fondul Proprietatea (FP), unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti, a realizat în primele trei luni din acest an un profit net de 286 mil. lei la un activ net de 10,7 mld. lei (2,37 miliarde euro).

Spre comparaţie, în martie anul trecut, rezultatul exerciţiului în trei luni era de minus 585 mil. lei la active nete de 11,44 mld. lei. Fondul a avut în anul 2016 un profit net de 447 mil. lei, faţă de pierderi de 565 mil. lei în 2015.

Fondul a raportat pentru finele anului 2016 o valoare a activului net de 11,4 mld. lei, în scădere cu 5,6% faţă de 2015, şi o valoare a activului net pe acţiune de 1,18 lei, scrie zf.ro

Manchesters Securities Corp, unul dintre vehiculele controlate de fondul american de investiţii Elliot, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a vândut pe 21 martie pe bursa de valori de la Londra un pachet de 2,85 milioane de certificate de depozit (GDR-uri), ale Fondului Proprietatea, echivalentul a 142,5 milioane de acţiuni.

Preţul pentru un GDR a fost de 10,75 dolari de unde rezultă că americanii au încasat circa 30,6 milioane de dolari (130 mil. lei). În urma acestei tranzacţii, Manchesters Securities Corp a renunţat la 1,41% din capitalul Fondului Proprietatea.

Intermediarul tranzacţiei a fost gigantul american Merrill Lynch. Ieri pe bursa de la Bucureşti o acţiune FP se tranzacţiona la 0,87 lei, preţ asemănător cu cel din şedinţa precedentă. De la începutul anului acţiunile FP au urcat cu 10% pe fondul unui rulaj de 350 mil. lei, scrie zf.ro

 

 

6 COMMENTS

 1. Parerea mea e ca ar trebui totusi facut un referendum la nivelul UE la care toti cetatenii statelor membre UE sa fie intrebati daca vor ca FMI (Fondul Monetar International) sa fie desfiintat, spre exemplu!

  P.S. Voi ce parere aveti? Sunteti sau nu de acord cu camataria planetara a unor fosti aurari care au dat-o-n bisnita jidaneasca cu banii debitorilor din conturi? Ha?!

  Haules baules. Halebardes

  • Am un prieten care din nevoie de bani a inceput sa-si vanda din casa. Mobila, masina, curtea. Cica e bine i-a zis un expert finaciar. Masina consuma benzina deci bani. Acum isi privatizeaza si sufrageria si e fericit pentru ca i-a spus expertul ca a luat un pret bun pe ea plus ca nu mai consuma curent si caldura decat in dormitor.
   Cand o sa-si poate vinde si dormitorul cu tot cu nevasta inseamna ca a ajuns in economia de piata si nu mai trebuie sa-si subventioneze familia care a naibii consuma si nu producea profit.

 2. Nevoia de bani ? De ce nu ni se spune pe ce s-au dus banii, nicio investitie notabila care sa pape banii, parca economia duduia de cativa ani incoace ? Probabil ca asta s-a dorit, intr-un cadru organizat si “transparent”.

  • Banii s-au dus in rasini…

   P.S. Economia a bubuit, dupa ce a duduit. Acum e schije…

 3. Macovei spunea: proprietatea e un moft,alta gura; proprietatea e un lux, apoi INS spune ca cetatenii romani/gena originala are in sange proprietatea/cei mai multi proprietari cu cele mai multe proprietati sunt in Romania! Ce sa aizim, e vanduta ptoprietatea pe bursa fara referendum si cerateanul roman e proprietar doar pe niste hartii cumparate cu mare pret,dar obligat sa investeasca in bunul statului si actele proprietarului! Aud dementiada “nu se investeste in …orice (a se citi mutat fonduri dintrun buzunar in altul) si pe niciunii nu-I aud urland; INVESTITI IN OAMENI,DOAR EI SUNT VIITORUL TARII! Cu oamenii realizezi cam orice si cu un cost acceptabil!

 4. Fondul proprietatea a fost conceput si ca un de plata catre proprietarii deposedati abuziv in anii comunismului si care nu mai puteau fi retrocedate in natura….Asa s-au inventat tot felul de golanii precum acele “drepturi litigioase” si cate alte combinatii puse la cale mai ales cat timp au fost niste primari foarte inventivi pe la Bucuresti,Constanta,Timisoara etc Au mai apucat oamenii aia sa vada vreun ban sau totul a incaput pe mana politicienilor altfel niste ingeri nici cu o floare sa nu-i atinci ca urla isa-i persecuti politic !

Leave a Reply