Membrii Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro au stabilit, luni, în urma primei reuniuni, să continue analiza privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda unică, ţinând cont de pregătirea economică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmând că trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă lucrurile voi fi concentrate pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, respectiv infrastructură şi venituri.

Executivul informează că România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro şi face eforturi pentru pregătirea riguroasă a acestui proces, astfel încât trecerea la moneda unică să se facă la momentul oportun.

“Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene“, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de “prudenţă, responsabilitate şi profunzime”.

”Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă”, a arătat Isărescu, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II).

“Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale”, a spus ministrul Finanţelor.

Astfel, în urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, ţinând cont de pregătirea economică, financiară, dar şi de impactul şi gradul de acceptare socio-culturală la nivelul populaţiei.

Guvernul şi BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza căreia se va face un calendar de implementare a măsurilor necesare pentru pregătirea adoptării monedei unice.

Membrii Comitetului au discutat, de asemenea, despre modul în care contextul european actual – dezbaterile pe tema viitorului Uniunii şi declanşarea procedurilor de ieşire din UE a Marii Britanii – influenţează procesul de aderare la euro. Un alt element important avut în vedere în cadrul pregătirii trecerii la moneda euro este preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro fac parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Banca Naţională a României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Concurenţei.

Reuniunea a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului.

viewscnt

8 COMMENTS

 1. Pai englezii au cerut iesirea din UE si noi tocmai ne opintim sa trecem la moneda euro cica, dupa ce zece ani de zile am avut preturi numai in euro daca am ajuns piata de desfacere a produselor de import, noi avand dreac salarii tiganesti, ca daca atata ne mai merge noua economia cu marii manageri si finantisti ai statului asta roman, dreac! Curat-murdar, ce sa mai zic!

  P.S. Mai bine la noi se reinstaura boieria cu iobagi, ca oricum tot asta e! Si se reinfiinta schimbul in natura, cu troc, cu plata in natura cu datul de mure si de-astea… Sa fie la mama lor! Romani, tineti-va banii la ciorap si la saltea, nu ii mai duceti la banci! Bancherii fac camata cu banii din conturile voastre, pe care-i imprumuta cu dobanda, ii smecheresc, ii dau la inmultit si scot alti bani din ei care de data aia sunt ai lor! Fac bani cu banii vostri cum ar veni! Nu mai fiti prosti si tampiti la cap, tineti-va banii pe persoana fizica, nu-i mai dati la altii ca sa vi-i harneasca! Nu fiti idioti!

 2. Off-topic:

  Stop! Urgent! Jocul incepe acum.

  MIC GHID PRACTIC PENTRU CEI #REZISTENTI IN VENA!

  Heroina e morfina partial purificata modificata chimic. Se distribuie la plicuri mici de aprox. 100 de miligrame. Culoarea poate fi de la alb, cafeniu sau neagra. Cea mai buna e clorhidratul de heroina de culoare alba care are puritate mare. Aia neagra se numeste mexicana si e slaba. Praful se poate priza direct ca pulbere, sau se dizolva in ser fiziologic si se injecteaza. Praful poate fi intre 10-70% heroina in combinatie cu diferiti contaminanti. Heroina din Asia are 65% puritate iar aia mexicana intre 37-40%. Hidromorfonul (Dilaudid), oxicodona (Percodan, Oxycontin), meperidina (Demerol) si metadona (Dolophine) sunt disponibile sub forma de pastile. Se pot consuma si prin pisarea pastilelor si injectarea suspensiei. Cel mai rapid mod de a atinge starea de euforie e sa tragi la ac, sa te arzi direct in vena. Fentanilul e cel mai rapid, ajunge in creier in cateva secunde. Pe locul doi e heroina, cateva minute, si morfina cam cinci minute.

  P.S. Traieste intensitatea!

  • In tara noastra peste 10 milioane de romani au sub 8 clase studii, fapt certificat de rezultatele ultimului recensamant al populatiei din anul 2012 publicate pe siteul INS (Institutul National de Statistica).

   P.S. Din punctul de vedere al antropologiei sociale, societatea romaneasca este o societate taraneasca, conservatoare, taranul roman inchinandu-se traditiilor si obiceiurilor mostenite. Tot ce e nou il sperie si ii produce neincredere. Societate nonevolutionista, conservatoare, bazata pe traditiile si obiceiurile mostenite. Asa zic cercetatorii in antropologie sociala de la Facultatea de Sociologie si Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.

   Restul e cancan

   • Ca suntem o tara “eminamente” traditionala si conservatoare n-ar fi rau. Constat cu amaraciune ca pe zi ce trece ne indepartam de obiceiurile strabune, sanatoase, imprumutand tot felul de alte obiceiuri in acceptiunea mea nesanatoase iar, lucru si mai grav satul romanesc, pastrator a traditiilor si obiceiurilor din vechime, moare.

  • E inca bine ca unii romanii mai au niste curti cu wc-uri proprii.
   In curand or sa stea cu chirie si or sa bage 1 euro ca sa faca caca la niste wc-uri privatizate ale unor investitori straini.

 3. :)))))) sa fim seriosi,propaganda si afacerile din umbra acestor taraganari sunt ingrozitoare si uriase! Din gura/oral ai 250-300 euro lunar dar in mana….chiar ti-I o iei cu manipularea aberanta! Asa bre, cand e vorba de conationali:prudenta si cand e vorba de voi scaunarii:sa curga gras la buzunare!

Leave a Reply