Cea mai importantă televiziune din Canada – CBC/Radio Canada – a trimis o echipă la Piteşti şi în satul Vaideeni pentru a face un reportaj despre începuturile Biancăi Andreescu, revelaţia anului 2019 în tenisul mondial.

Reportajul a apărut în prime-time la ştiri miercuri, 11 decembrie, şi a fost realizat de o jurnalistă de origine română, Tamara Alteresco. Reportajul se intitulează “Călătorie în România Biancăi Andreescu”.

Jurnalista canadiană mers mai întâi la Piteşti, acolo unde Bianca Andreescu a început tenisul la 6 ani şi jumătate şi unde a jucat doi ani şi jumătate. Tamara Alteresco a vorbit mai întâi cu Gabriel Hristache, primul antrenor al Biancăi Andreescu. “Ca antrenor am avut un feeling extraordinar cu ea”, a declarat Gabriel Hristache pentru televiziunea canadiană. Cei de la CBC/Radio Canada au stat de vorbă şi cu Radu Hristache, primul ei partener la tenis, acesta declarându-le că “Bianca era specială, nu am cuvinte să o descriu”.

Echipa televiziunii canadiene s-a deplasat apoi în comuna vâlceană Vaideeni, acolo unde locuiesc bunicii Biancăi şi mai multe rude. ”Am făcut tensiune în timpul finalei de la US Open. Bianca e fost ca o explozie. Gena ei e la Vaideeni”, le-a declarat jurnaliştilor canadieni o mătuşă a Biancăi Andreescu. Primul partener al Biancăi, Radu Hristache, i-a spus jurnalistei canadiene şi că “statul român nu finanţează tinerele speranţe ale tenisului”.

Jurnalista Tamara Alteresco i-a făcut un portret elogios Biancăi Andreescu:

”Câştigătoare a turneului US Open, sportiva anului în Canada şi revelaţia anului în circuitul WTA. În mod cert, 2019 a fost magic pentru Bianca Andreescu. S-a vorbit şi s-a scris mult despre ascensiunea formidabilă a jucătoarei de tenis de 19 ani, însă trebuie spus că şi anii petrecuţi în România i-au modelat cariera”. Bianca Andreescu a fost desemnată sportiva anului în Canada, marcând astfel o nouă premieră: a devenit prima jucătoare de tenis care primeşte prestigiosul premiu Lou Marsh.

Sportiva de origine română a fost recompensată după un sezon de vis, care i-a adus primul titlu de Mare Şlem al carierei, la US Open, dar şi debutul în Top 5 WTA. Bianca Andreescu a pierdut doar şapte partide în 2019, obţinând 48 de victorii. Ascensiunea ei a fost cu adevărat fulminantă: a început anul în afara Top 150 şi l-a terminat pe poziţia a cincea, cu trei trofee de calibru în cont şi peste şase milioane şi jumătate de dolari în cont. Bianca a făcut primii paşi în tenis chiar la Piteşti, cu antrenorul Gabriel Hristache, un apreciat descoperitor de talente.

Mama Biancăi, Maria Andreescu, a avut o tentativă de a se întoarce acasă, când Bianca avea numai 5 ani. S-a oprit la Piteşti, unde familia Andreescu avea un apartament, şi a început o afacere. Soţii Andreescu emigraseră în Canada la mijlocul anilor ’90, cu viză obţinută în Ungaria. Maria Andreescu a decis să se întoarcă în România fiindcă şi-a dorit foarte mult ca Bianca să beneficieze de sistemul românesc de învăţământ. A rezistat doar trei ani în România, timp în care s-a lovit de piedicile „rezervate“ micilor oameni de afaceri de statul român.

În acest timp, totuşi, Bianca a făcut primii paşi în tenis, cu un antrenor român de la Piteşti, scrie adevarul.ro

 

1 COMMENT

  1. Cu siguranta numele Biancai, chiar daca reprezinta acum Canada, se va alatura celor care au facut si fac un bun renume Romaniei, pleacati sau ramasi intre hotare! Poate ar trebui initiate cursuri de reprezentare/diplomatie pentru politicieni, cu Academia Romana/MAE, s.a., pentru ca modul in care suntem reprezentati in PE, mi se pare jalnic! Ce inseamna sa reprezinti cu adevarat o tara, pentru demnitatea ei! Ce trebuie sa faci pentru ea in contextul UE si global!

Leave a Reply