Cea mai mare baza americana din Europa gazduieste 18.700 de afgani

În total 18.700 de persoane evacuate de armata americană din Afganistan au sosit la baza aeriană a SUA de la Ramstein (Germania) cu 76 de zboruri, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al bazei, relatează Reuters şi AFP.

Înaintea transferului către SUA, persoanele evacuate de armata americană din Afganistan ajung mai întâi la baza americane din Europa şi Orientul Mijlociu, ca puncte de tranzit.

Ar putea fi o imagine cu copil, stând jos şi stând în picioare

Peste 4.100 dintre afganii sosiţi la Ramstein au plecat deja spre SUA, iar zborurile de transfer vor continua în weekend. Cei evacuaţi, afgani care au lucrat pentru trupele americane sau sunt consideraţi ”vulnerabili” după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, aşteaptă aici transferul către o altă destinaţie timp de câteva zile, în medie patru zile.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi fructe

Această bază, cea mai mare a SUA în Europa, se confruntă astfel cu o provocare logistică, având nevoie în special de paturi şi corturi, plus asigurarea hranei şi a asistenţei sanitare, explică generalul Josh Olson, responsabilul bazei. ”Am reuşit să mobilizăm rezerve de materiale din Europa şi să le aducem aici”, spune el despre una din soluţiile găsite.

Femeile şi copiii dorm în hangarele bazei unde în mod obişnuit stau avioanele militare, în timp ce bărbaţii ocupă cele circa 350 de corturi.

”Acum, adrenalina ne menţine ritmul. Dar peste o săptămână, când vom începe să facem curăţenie şi să reintrăm în normal, mi-e puţin teamă”, mai spune generalul Olson.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi în aer liber

Washingtonul a anunţat că joi au fost evacuate de la Kabul încă 12.500 de persoane, numărul total al celor preluaţi din capitala afgană de când talibanii au cucerit capitala afgană pe 14 august depăşind 105.000. Armata americană lucrează contracronometru pentru a încheia evacuările de la Kabul înaintea retragerii sale complete din Afganistan, pe 31 august.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi interior

Majoritatea ţărilor implicate au anunţat încheierea acestor operaţiuni de evacuare, în contextul deteriorării situaţiei de securitate la Kabul, unde două atentate comise joi în apropierea aeroportului şi revendicate de gruparea Statul Islamic s-au soldat cu cel puţin 85 de morţi, printre care 13 militari americani, scrie Agerpres.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Leave a Reply