Home Articole Cei doi militari romani, ucisi intr-un atentat langa Kandahar

Cei doi militari romani, ucisi intr-un atentat langa Kandahar

5831
6

Comandantul detașamentului românesc de forțe pentru operații speciale din Afganistan a transmis, duminică dimineață, primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morții celor doi militari români și rănirea altuia în apropierea localității Kandahar.

Potrivit MApN, militarii români îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localității Kandahar, pe polițiștii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forțelor de securitate afgane.

Militarii români au acționat conform procedurilor din teatrul de operații: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori și au asigurat zona.

”În schimbul de focuri, care a durat 3 — 4 minute, trei militari români au fost răniți. După primirea primului ajutor, răniții au fost evacuați la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat. Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10,30, la un spital militar american din Germania și se află în stare stabilă”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Investigația continuă, împreună cu reprezentanți ai forțelor aliate.

”La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creșterea gradului de securitate a militarilor noștri în cadrul misiunilor comune de instruire și repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuți la datorie”, informează ministerul într-un comunicat.

Luni, la ora 8,00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Conducerea ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate și se informează în permanență despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit, mai precizează sursa citată.

————————–

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiilor militarilor decedaţi şi urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei medicale a celui rănit.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc.

————————-

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu și pe sergentul Adrian Vizireanu, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Crosul veteranilor de război „VeteRUN – Cupa Steaua”, programat pentru duminică, 8 mai, de la ora 11.00, a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Conducerea ministerului îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari şi este alături de familiile greu încercate şi se informează în permanență despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit.

 

6 COMMENTS

 1. Stiti de ce ma uit la Antena3? Pentru ca, atunci cind Iohanes der Schnelle face o timpenie, sa o spuneti, cu subiect si predicat, nu sa-i luati apararea, stupid si slugarnic.
  Inca si mai mult: ma uit la Antena 3 pentru ca, atunci cind basescu, Ceausescu, Putin, Bercea Galacticu, Marx sau ORICINE ALTCINEVA, spune un adevar, sa nu incercati sa-l prezentati drept minciuna, doar pentru ca respectivul e comunist, interlop, securist, rus, criminal in serie, basist sau orice ar fi el.
  Adevarul e adevar, oricine l-ar rosti, asta ar trebui sa va fie principiul primordial!
  Despre “plimbarea” pe care duduia Carmen a facut-o IN TEATRUL DE OPERATIUNI de la Kandahar, ca fiind prima Turista a tarii, basescu, in nemernicia lui, avea dreptate! (cunoasteti, cred, nesfirsita admiratie pe care o am fata de fostul prim-marinel!). Presupusa prima doamna nu avea ce sa caute, in veci, intr-o zona in care se trage!!
  Ati invocat, in apararea chiriasului de la Cotroceni, prezenta primei doamne a Americii printre militarii americani. Era vreuna dintre aceste prezente in TEATRE DE OPERATIUNI? ADICA ACOLO UNDE SE TRAGEA? Caci daca nu, atunci demersul vostru ramine doar un semn al unei admiratii mute si nemarturisite fata de acest Multecase al politichiei romanesti. Si-ar fi pacat.
  Toata povestea mai naste o intrebare, cu 2 raspunsuri posibile (a si b). Din nefericire, ambele raspunsuri il pun, din nou, intr-o situatie absolut penibila pe asa-zisul presedinte: a cui a fost ideea ca doamna Iohanis sa traga pe nas un pic de miros de praf de pusca?
  In ambele variante, iohanes iese prost, foarte prost!
  Dovada cea mai simpla ca am dreptate este povestea tragica a celor 2 militari romani care tocmai si-au pierdut viata acolo.
  Si daca se tragea exact in timpul plimbarii prezidentiale?

Leave a Reply