Gleb Pavlovski, un politolog rus fost consilier al lui Vladimir Putin, care a devenit ulterior unul dintre cei mai aspri critici ai acestuia, a murit la vârsta de 71 de ani, scrie The Guardian, care citează presa din Rusia.

Pavlovski a fost o figură influentă în politica rusă în primul deceniu de guvernare a lui Putin, fiind consilierul şi “tehnologul politic” al preşedintelui rus, scrie Moscow Times.

El a fondat Effective Policy Foundation, o firmă de strategie politică care a lucrat la campaniile prezidenţiale ale lui Boris Elţîn, Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici, fostul preşedinte al Ucrainei.

El a avut un rol esenţial în elaborarea “democraţiei” dezvoltate în Rusia, care a sfârşit prin a face ca rivalii lui Putin să fie marginalizaţi, exilaţi sau încarceraţi. A jucat, de asemenea, un rol proeminent în propaganda Kremlinului, găzduind un segment politic săptămânal la televiziunea de stat rusă, la mijlocul anilor 2000.

A fost demis însă din administraţia prezidenţială în 2011, aparent pentru că a susţinut realegerea preşedintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Putin la preşedinţie.

După ce a părăsit Kremlinul, a devenit un critic deschis al conducerii de vârf a Rusiei, scrie news.ro

Putin este obişnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, pentru că începe să creadă că soarta este de partea lui. Când joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta până când sună împuşcătura”,  a declarat el într-un interviu pentru Financial Times publicat în februarie anul trecut.

Leave a Reply