Ies la suprafata informatii extrem de interesante din cazul Bistroe. Intr-un interviu realizat cu reprezentantii Ministerului Infrastructurii din Ucraina, jurnalistii Hotnews au primit oficial mesajul ca in august 2022, Romania a fost informata in scris despre lucrarile de intretinere a canalului Bistroe.
Nimeni din Romania nu a raspuns mesajului Ucrainei. Oficialii din Ucraina spun ca pe Bistroe se fac doar lucrari de intretinere (dragare operationala), nu de largire sau adancire. “Astfel de lucrari periodice au loc din 2007 si nimeni din Romania nu s-a opus”, spun oficialii de la Kiev.

Extras din articolul Hotnews :

Reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos din România au spus că lucrările de adâncire de pe Chilia și Bîstroe au început anul trecut în timpul Crăciunului și a Anului Nou și au fost remarcate de ei în mod accidental. Asta înseamnă că nimeni din Ucraina nu le-a spus nimic despre lucrări. Ce spuneți despre aceste acuzații?

Pe 22 August 2022, sub semnătura viceministrului Comunităților, Amenajării Teritoriului și Infrastructurii, Iuri Vaskov, a fost transmisă o scrisoare oficială pentru informarea părții române cu privire la dragarea operațională (de întreținere). Nu am primit nicio observație oficială cu privire la această problemă. Astfel, nu a fost vorba despre niciun secret.

De asemenea, trebuie menționat că tronsonul ucrainean al Dunării de la Izmail Chatal până la mare nu intră sub incidența Convenției privind regimul navigației pe Dunăre (Convenția de la Belgrad) și, prin urmare, nu intră în competența Administrației Dunărea de Jos.

Care este scopul real al autorităților ucrainene în ceea ce privește aceste lucrări de pe Bîstroe și Chilia?

După cum am spus și înainte, dragarea operațională (întreținere) în zona din apropierea mării a canalului Bîstroe (tronsonul de bară dintre mare și Dunăre) a fost efectuată în mod continuu de cel puțin 15 ani.

Datorită formării importante de sedimente naturale de sol, cauzate de scurgerile Dunării, în special în perioada inundațiilor, aceste operațiuni se desfășoară pe tot parcursul anului.

Integral aici :

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26107310-dincolo-politica-scandalul-bistroe-delta-dunarii-hotnews-luat-acuzatiile-romanilor-cerut-explicatii-punct-punct-ministerul-ucrainean-care-facut-lucrarile.htm

Leave a Reply