Generalul Ion Ştefănuţ este cel mai competent expert in antiterorism din Romania. Dupa o cariera de peste 35 de ani in domeniu, generalul Ştefănuţ s-a consacrat ca director general al Directiei Generale de Prevenire si Combaterea Terorismului din SRI, pe care a condus-o cu succes 2 decenii in diversele ei forme de organizare, de la Brigada Antiterorista a anilor ’90 pana la DGPCT din anii 2000. Unanim recunoscut in tara si strainatate, medaliat pentru operatiuni de succes ale caror detalii vor ramane mult timp secrete, generalul Ştefănuţ a avut amabilitatea sa-mi raspunda la cateva intrebari nascute inevitabil in urma recentelor atentate din Franta si Austria. 
btr
Europa continua sa fie zguduita de atentate teroriste. Dupa ce in 2004 au murit 16 romani la Madrid, a urmat o sangeroasa succesiune de atentate in Marea Britanie, Franta, Belgia si acum Austria. De ce sunt aceste tari puternice incapabile sa previna astfel de evenimente grave?
Europa, mai ales in Occident si in Nord, adaposteste enorme comunitati de musulmani, de ordinul sutelor de mii si milioanelor. Aflati in Europa de trei generatii sau sositi in valul migrator de acum cativa ani, acesti oameni au un element comun, dincolo de origini, conditii sociale, varste sau profesii. Sunt muslimani! Religia lor are peste 1,5 miliarde de aderenti si s-a nascut in urma cu 1400 de ani, in desertul arzator al Arabiei. Fundamentele sacre ale Islamului includ Quranul, cartea sfanta ce i-a fost dictata lui Muhammad de catre Allah, prin intermediul Arhanghelului Gabriel, dar si hadith, colectiile de relatari ale spuselor si faptelor Profetului. Ar dura mult prea mult sa facem o analiza detaliata a prezentei conceptului de “violenta fizica extrema” in aceste surse sacre. Au facut aceste analize multi savanti, incepand cu clasicii musulmani de acum 1200-1000 de ani, care au intemeiat si desavarsit scolile juridice islamice, si terminand cu expertii de astazi. O concluzie incontestabila este reprezentata de legitimitatea pe care textele sacre musulmane, teologia musulmana clasica si paradigma reprezentata de catre istoria timpurie a Islamului o dau violentei impotriva nonmusulmanilor, dar si modurilor in care islamistii moderni, folosindu-se de aceste surse, au creat ideologii ce justifica violenta in contextul modern. Asadar, in cadrul credintei musulmane main-stream din Europa se va gasi INTOTDEAUNA o mica parte dispusa sa treaca de granita dintre ura fata de “necredinciosi” si comiterea de acte de violenta extrema impotriva acestora! Jihadul este o obligatie religioasa, atat pentru comunitate, cat si pentru individ. Cu asta se lupta serviciile de informatii si securitate europene. Matematic vorbind, daca numarul potentialilor teroristi este de ordinul miilor, exista sanse serioase ca unii dintre ei sa ajunga sa comita actul terorist fara a fi prinsi inainte!
Atentatorul de la Viena era in evidenta serviciilor austriece de securitate ca find simpatizant ISIS, radicalizat in Austria si cu dorinta de a lupta in Siria. Care este motivul pt care un fundamentalist cunoscut nu poate fi impiedicat sa organizeze un atentat?
Cea mai grea intrebare! Principial vorbind, un asemenea personaj ar fi trebuit sa ramana sub monitorizarea serviciului de securitate. Poate a fost! Poate nu a fost! Nu cred ca vom afla vreodata toate detaliile, mai ales daca a fost vorba despre o stangacie a autoritatilor. Adaug totusi, din experienta proprie, ca in viata reala totul depinde de raportul tinte/resurse. Daca acest raport nu este convenabil, ori reduci tintele, ori cresti resursele. Nu intotdeauna se poate!
Care este realitatea azi in Europa din punct de vedere securitar pe linie antiterorista? Care sunt cele mai eficiente metode pt a combate acest flagel sangeros – terorismul?
Bazandu-ma pe datele din surse deschise, inclin sa cred ca situatia operativ in profil antiterorist in Europa pare a fi mai degraba ne-efervescenta. Actiunile inregistrate in Franta, reactii islamiste la caricaturile “blasfemiatoare” ale Profetului, par a fi acte singulare. Actiunea de la Viena este mai complexa si mai ingrijoratoare. Care este cea mai eficienta metoda de combatere a terorismului? Indiscutabil, prevenirea. Prevenirea se poate realiza doar avand informatii, adica surse, dar si parghii legale eficiente. Subiectul este urias si foarte complex, iar parerea mea este ca nimeni nu a identificat si implementat solutia perfecta. Vom vedea ce ne aduce viitorul!

1 COMMENT

Leave a Reply