Comandantul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea, a declarat că Institutul va scoate pe piaţă până la sfârşitul acestui an produsul Orostim, un supliment alimentar şi are în plan relansarea polidinului, tot ca supliment alimentar, iar acesta ar putea fi disponibil într-an sau doi.

“Specialiştii Secţiei Imunomodulatori împreună cu cei din departamentul de cercetare dezvoltare au reuşit într-un timp scurt să finalizeze un proiect prin care Instititul Cantacuzino va scoate pe piaţă la sfârşitul acestui an, un nou produs imunomodulator. De fapt, este relansarea produsului Orostim sub formă de capsule. Acesta este un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare şi antioxidante”, a afirmat colonelul doctor Florin Oancea, marţi, într-o conferinţă de presă, precizând că acest produs va duce la creşterea stimulării imunităţii.

El a explicat şi care sunt categoriile cărora acestor produs li se adresează.

“Se va putea administra în perioadele de risc de apariţie a infecţiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivităţi, cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii repetate, persoanele de vârsta a treia sau în stări cu imunitate scăzută. Pentru realizarea acestui proiect de cercetare au fost alocaţi prin Programul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare al Ministerului Apărării Naţionale, peste 300 de mii de lei”, a precizat comandantul Institutului Cantacuzino.

El a menţionat că un alt produs care ar putea fi lansat pe piaţă de Institut este polidinul.

“Polidinul este cel mai cunoscut produs farmaceutic românesc. De la preluarea Instititului de către Ministerul Apărării Naţionale am primit foarte multe semnale prin care ni se cere să reluăm producţia, motiv pentru care la nivelul Institutului s-a analizat posibilitatea producerii polidinului respectând standardele europene şi am ajuns la concluzia că acesta nu mai poate fi produs în vechile condiţii. Acesta a fost şi motivul pentru ca în 2011 a fost suspendată licenţa de producţia a Polidinului. Astfel, Departamentul de Cercetare a trecut la lucru şi în acest moment printr-un proiect avem în studiu şi sperăm să dezvoltăm un produs imunomodulator Polidin. Acesta va fi tot un supliment alimentar şi va putea fi utilizat în profilaxia şi terapia infecţiilor respiratorii, uro-genitale sau în pregătirile preoperatorii”, a afirmat colonelul doctor Florin Oancea.

El a menţionat că acest produs este în cercetare şi ar putea fi lansat pe piaţă într-un an sau doi.

“O altă preocupare a Institului este cea relansare a activităţii de producţie şi cercetare inovare. Este practic cea mai importantă misiune în acest moment pentru Institutul Cantacuzino. Echipa de producţia a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activitităţi. Astfel, s-au efectuat testele de producţie reală a vaccinului pe loturi de ouă embrionate ceea ce a permis atât adaptarea protocoalelor de lucru, mentenanţa, recalibrarea echipamentelor, cât şi identificarea problemelor şi soluţiilor de remediere a acestora. În acelaşi timp, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare lucrează la obţinerea unui produs modern prin optimizarea procesului de producţie şi implicit îmbunătăţirea siguranţei şi eficienţei vaccinale astfel încât să poată fi produs vaccinul gripal trivalent în condiţii de siguranţă”, a explicat comandantul Institutului “Cantacuzino”.

Întrebat când ar urma să fie gata vaccinul antigripal, Florin Oancea a răspuns: “Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie. Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie care într-adevăr nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut. Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”.

Comandantul Institutului “Cantacuzino” a completat, afirmând că perioada de testare se va încheia în câteva luni, iar dacă lucrurile merg bine vaccinul gripal ar putea fi scos pe piaţă anul viitor.

“Depinde de testările de acum, dacă avem produsul şi vom putea spune că avem un vaccin gripal sigur, atunci vom putea face transferul tehnologic oriunde, dar important e să finalizăm cu bine aceste testării. Lucrăm în condiţii de miniproducţie în acest moment. Dacă la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie când finalizăm aceste teste, vom avea un vaccin gripal în fiolă sigur, probabil că la anul vom reuşi să ieşim pe piaţă”, a mai afirmat colonelul doctor Florin Oancea, scrie news.ro

 

1 COMMENT

  1. Super! Foar ca trebuie sa contribuie guvernul cu fonduri sa poata urgenta cat de cat sa apara polidinul romanesc eficient! As vrea sa va spun o concluzie de la o meficuta halvetiana care mi-a dat tratament mie pentru virusul din 2018-2019-2 luni de groaza, m-a intrebat ce se intampla cu institutul cercel de nu mai functioneaza, cel mai bun institut din partea de est cu tratament eficient 100%, binenteles in germana si mi s-a tradus. De atunci, am simtit un gust amar si curgeau laudatio negative pentru politicieni si guvern, dar in iunie toate au pus capac! Adevarul perfect spus de altii, ceea ce era curios de unde stiu atatea mizerii reale despre guvern!

Leave a Reply