Spatiul aliat nord atlantic si european, din care face parte si Romania, stringe randurile asa cum e firesc in fata unei amenintari fara precedent in ultimii 25 de ani. Protejarea teritoriilor si populatiilor tarilor membre NATO este cel mai important obiectiv al Aliantei prin efortul militar si politic al membrilor sai. Zilele acestea are loc unul din cele mai mari exercitii de aparare – BALTOPS 2015. Acesta acopera partea de nord e Europei democratice si civilizate. In partea de sud, Romania si Bulgaria sunt gazdele unei ample desfasurari aliate de forte menite sa consolideze apararea si reactia rapida in fata oricarei amenintari.

În fața noilor amenințări, NATO depune cel mai mare efort de apărare de la încheierea Războiului Rece, a afirmat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, prezent în Polonia pentru a asista la primul mare exercițiu al noii Forțe de reacție foarte rapidă a organizației, scrie AFP.

“NATO este pe cale să se confrunte cu un nou mediu de securitate, cauzat de violență, tulburări și instabilitate în partea de sud — SI în Irak, Siria, în Africa de Nord—, dar în egală măsură cauzat de comportamentul Rusiei (…) care a folosit forța pentru a schimba granițe, a anexa Crimeea și a destabiliza Ucraina de Est”, a declarat Jens Stoltenberg, la Zagan (vest).

“NATO trebuie să răspundă. Noi răspundem și facem asta punând în aplicare cea mai mare întărire a apărării noastre colective de la încheierea Războiului Rece. Forțe de reacție foarte rapidă este un element cheie al acesteia. Este formidabil să vezi că este funcțională și că este aplicată aici, în Polonia”, a adăugat el.

Primul exercițiu “complet” a noii forțe (VJTF, Very High Readiness Joint Task Force) a Alianței Nord-Atlantice a reunit de săptămâna trecută circa 2.100 de soldați olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani și unguri, de arme diferite, sosiți în Polonia pe cale terestră, aeriană și feroviară.

Scenariul exercițiului prevede apărare unei țări aliate contra agresiunii externe.

Crearea VJTF a fost decisă în septembrie 2014 la summitul NATO de la Newport, în principal pentru a întări flancul estic al Alianței în fața ambițiilor Moscovei.

Anexarea Crimeii de către Rusia în urmă cu un an a stârnit temeri în mai multe țări din Europa Centrală care au aderat la NATO după încheierea Războiului Rece, mai ales în țările baltice, ocupate de URSS aproape o jumătate de secol.

Președintele Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia își va întări arsenalul nuclear cu desfășurarea în acest an a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale.

——————-

Exercițiile militare de anvergură ale NATO, Baltops-2015, care au loc zilele acestea în Polonia, au legătură cu situația din Ucraina și constituie o atenționare la adresa președintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri șeful diplomației olandeze Bert Kunders, informează agenția de presă Unian, care citează Televiziunea publică a Olandei, NOS.

‘În Europa de Est există state membre ale NATO care se simt amenințate de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. Aceste exerciții sunt, totodată, o atenționare la adresa lui Putin’, a spus Kunders.

Ministrul de externe al Olandei consideră necesar ca statele membre în NATO să-și arate unitatea. ‘Aceasta nu este o abordare agresivă. Aceasta este o îmbinare între presiune și dialog, nu naivitate în relația cu Putin’, a subliniat el.

Kunders a declarat că Olanda este extrem de îngrijorată de declarațiile privind întărirea arsenalului militar nuclear al Rusiei și din acest motiv ia parte activă la exercițiile militare din Polonia.

Vladimir Putin a anunțat anterior că, în 2015, în dotarea armatei ruse vor intra peste 40 de rachete balistice intercontinentale, capabile să treacă de sistemele de apărare antirachetă. La NATO, această declarație a fost interpretată ca un ‘zăngănit nuclear de arme’, subliniindu-se, totodată, că Alianța nu se va lăsa intimidată.

http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_120730.htm

—————————

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, responsabil în acest an de Forţa de Răspuns a NATO, va desfăşura în Poligonul Cincu, judeţul Braşov, în perioada 17-28 iunie, exerciţiul TRIDENT JOUST 15.

În cadrul acestui exerciţiu, pentru prima dată, structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit se vor disloca în România şi, tot în premieră, va fi exersat transferul comenzii şi controlului Forţei de Răspuns a NATO spre o locaţie temporară. Astfel, acest comandament se va muta temporar în România pe durata exerciţiului.

Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului TRIDENT JOUST 15.

Este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria şi se antrenează la o scară largă, într-un mediu operaţional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca şi funcţiona ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operaţii.

“Exerciţiul este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a Alianţei”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului, atunci când a anunţat desfăşurarea exerciţiului, luna trecută, împreună cu ministrul român al apărării naţionale, Mircea Duşa.

“Această dislocare va testa capacitatea operaţională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu”, a mai spus amiralul Ferguson.

* * *

TRIDENT JOUST este parte componentă a operaţiei ALLIED SHIELD. Exerciţiile NATO din această serie sunt de natură defensivă şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.

Seria ALLIED SHIELD include exerciţiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exerciţiu naval aliat ce se va desfăşura în Marea Baltică şi SABER STRIKE, un exerciţiu al forţelor terestre desfăşurat în statele baltice. În total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la această serie de exerciţii ce au loc în luna iunie pe teritoriul Alianţei.

“Aceste exerciţii demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa, aşa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Ţara Galilor”, a spus amiralul Ferguson, precizând că “ALLIED SHIELD demonstrează hotărârea Alianţei, capacitatea sa crescută de răspuns şi angajamentul fiecărei naţiuni membre pentru apărarea colectivă.”

România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă. Armata României a cuplat exerciţiul naţional cu trageri reale VIFORUL 15 la exerciţiul TRIDENT JOUST, pentru a contribui la îmbunătăţirea pregătirii tuturor participanţilor.

Peste 1.000 de militari din 25 de ţări NATO vor participa la exerciţiul TRIDENT JOUST 15, împreună cu cei 200 de militari români care iau parte la exerciţiul cu trageri reale, ambele contribuind la punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP), anunţat la Summit-ul din Ţara Galilor, oferind, în acelaşi timp, garanţii de apărare colectivă tuturor Aliaţilor.

Misiunea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli este să pregătească, să planifice şi să desfăşoare operaţii militare pentru a menţine pacea, securitatea şi integritatea teritorială a statelor membre ale Alianţei. În fiecare an, Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operaţională a Forţei de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum, Olanda.

 

1 COMMENT

  1. “Si vis pacem, para bellum” – Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război, pare sa fie deviza NATO in acest moment. Situatia nu este roza in plan militar la nivel de amenitari de securitate.
    Toate exercitiile militare, toate aceste miscari de tehnica si “resursa umana” sunt benefice si menite sa descurajeze intr-o anumita masura.
    In ceea ce priveste efortul militar al fiecarui membru NATO, de exemplu Romania toate-s bune pana nu impovareaza statul, cetateanul prin cheltuieli militare supradimensionate.
    Factorii decidenti trebuiau sa aiba in vedere si aceasta posibilitate a schimbarilor geopolitice si geostrategice.

Leave a Reply