În permafrostul siberian a fost descoperit un căţel care a trăit în urmă cu 12.400 de ani, poate unul din primele animale de companie. El aparţine unei specii de câine dispărute şi a fost descoperit de oamenii de ştiinţă în perfectă stare de conservare, scrie directmatin.fr.
Câinele are încă dinţii, iar creierul este aproape intact. Este prima oară că se descoperă un creier într-o stare atât de bună a unui animal dintr-o perioadă atât de îndepărtată, afirmă dr Pavel Nikolsky de la Institutul de Geologie din Moscova.
‘Gradul lui de conservare este de 70-80%. Vom şti mai multe când va fi prelevat, dar şi acum îl putem vedea cu ajutorul mijloacelor de imagistică cu rezonanţă magnetică. Sigur că este uscat, însă sunt vizibile parencefalocelul, creierul mic şi hipofiza. Putem spune că este pentru prima oară că avem creierul unui canid din pleistocen (cea mai veche epocă geologică din cuaternar – n.r.)’, a adăugat Nikolsky.
Cercetătorii vor încerca să afle şi dacă puiul de câine era animal de companie, fiindcă a fost găsit în apropierea unor rămăşiţe umane, ceea ce sugerează că se afla în preajma oamenilor.
Un alt om de ştiinţă, mai controversat de data aceasta, profesorul sud-coreean Hwang Woo-suk, se interesează şi el de căţelul apărut din negura timpurilor, sperând să îl poată clona. ‘Sunt extrem de surescitat. Sunt mulţumit de starea lui de conservare’, a declarat el. A prelevat eşantioane de piele, muşchi şi cartilagii pentru a încerca să readucă animalul la viaţă.