Preţurile de consum în SUA au continuat să înregistreze o creştere accelerată în iunie, când au atins cel mai ridicat nivel de după noiembrie 1981, ceea ce oferă noi motive pentru ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază la reuniunea de la finele lunii, informează Bloomberg.

Potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul Muncii, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere de 9,1% în ritm anual în luna iunie, după un avans de 8,6% în mai. De la o lună la alta, preţurile au crescut cu 1,3% în iunie, după un avans de 1% în mai.

Ritmul de creştere a preţurilor a depăşit estimările analiştilor care mizau pe un avans de 1,1% comparativ cu luna mai şi unul de 8,8% în ritm anual.

Şi mai important, datele privind inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,7% în luna iunie comparativ cu luna mai şi cu 5,9% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiştilor.

Preţurile la benzină au crescut cu 11,2% în luna iunie comparativ cu mai. Preţurile la energie, unde sunt incluse electricitatea şi gazele naturale, s-au majorat cu 3,5%, cel mai puternic avans de după 2006. Preţurile la alimente au urcat cu 1% comparativ cu luna mai şi cu 10,4% în ritm anual, cel mai puternic avans de după 1981.

Toate aceste date arată că presiunile pe partea de preţuri sunt mari şi răspândite la ansamblul economiei, continuând să afecteze puterea de cumpărare şi încrederea. Aceasta îi va forţa pe oficialii Rezervei Federale să majoreze agresiv dobânda de referinţă pentru a limita cererea.

Pieţele financiare mizează deja pe faptul că Fed va decide la finele acestei luni o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, în condiţiile în care, începând din luna martie, Banca centrală a SUA a majorat costul creditului cu 150 de puncte de bază, scrie Agerpres.

Leave a Reply