Astazi e 14 iulie, Ziua Frantei. La cea mai frumoasa parada militara din lume participa la Paris si un detasament romanesc. De la generalul Henri Berthelot pana la Grupul de Lupta al NATO din Romania, condus de Franta, istoria noastra comuna a unit idealuri si combatut amenintari, vechi de peste un secol.
Drapelul României pe Champs-Elysées. Am fost foarte fericit sa îi intâlnesc azi pe cei 12 militari români care vor deschide parada militară pe cel mai cunoscut bulevard parizian de Ziua Națională a Franței, pe 14 iulie, scrie Ambasadorul Romaniei la Paris, Luca Niculescu.
Alături de ei se vor mai afla și alți soldați de pe Flancul de est al Alianței Nord Atlantice. Militarii români sunt de câteva zile în Franța și fac exerciții încă din zori pentru această manifestare foarte importantă.
Sute de militari francezi se află acum în România și se antrenează cot la cot cu soldații români în cadrul misiunilor NATO, unde Franța este națiune-cadru.  O parte dintre ei vor participa și la parada din 14 iulie – un simbol al cooperarii militare excelente dintre România și Franța, într-un moment complicat pentru securitatea continentului european.
În perioada 7 – 14 iulie, un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă, format din 12 militari, participă la antrenamentele și la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței.

Patru militari în ținută combat vor face parte din detașamentul de paradă comun, al tuturor statelor invitate, iar alți șapte militari (și o rezervă) vor forma garda Drapelului Național al României și vor fi echipați în ținuta militară de protocol.

Alături de detașamentul românesc sunt  invitați să participe militari din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Ultima participare a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” la parada militară organizată la Paris, cu prilejul Zilei Naționale a Franței, a avut loc în anul 2014, scrie mapn.ro

La 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

(w400) Căderea B

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Leave a Reply