Dupa seful diplomatiei europene Josep Borrell, care s-a facut de ras la Moscova cu o atitudine umila in fata unei tari care incalca flagrant si fara intrerupere normele dreptului international, a venit si randul Rusiei sa calce in strachini. In ciuda bunei sale reputatii profesionale, longevivul ministru de externe Serghei Lavrov a facut o declaratie belicoasa, nespecifica diplomatiei, cu argumente din arsenalul non-civililor. Lavrov a declarat ca Rusia e gata sa rupa relatiile cu UE si a invocat “razboiul”. o gafa impardonabila, pe care chiar si kremlinul a sesizat-o ca atare, drept pentru care a revenit cu precizari ce ar putea fi calificate drept dezmintiri, in cel mai pur stil rusesc…

 

 

Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană în cazul instituirii de către blocul comunitar a unor sancţiuni economice dureroase împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu din care sunt postate vineri extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei, relatează Reuters.

“Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem asta – n.r.). În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a declarat Lavrov, întrebat de moderatorul Vladimir Soloviov dacă Rusia se îndreaptă spre o ruptură cu UE, conform paginii web a MAE rus.

Relaţiile între Rusia şi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, voce critică la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.

Trei diplomaţi europeni au declarat joi pentru Reuters că Uniunea Europeană ar putea institui interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele unor persoane din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au semnalat dorinţa de a merge mai departe în această privinţă.

Presiunea pentru sancţiuni s-a intensificat după ce Moscova a provocat indignarea ţărilor europene săptămâna trecută prin expulzarea a trei diplomaţi – german, polonez şi suedez – fără a-l informa pe şeful politicii externe al UE, care se afla în acel moment la Moscova pentru o vizită. Parisul şi Berlinul susţin acum că trebuie să existe un răspuns.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a făcut afirmaţia menţionată într-un interviu pe canalul de YouTube “Soloviov-Live”.

Sub impactul produs pe plan internaţional de declaraţia ministrului rus de externe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că mass-media a denaturat sensul cuvintelor lui Lavrov despre disponibilitatea Rusiei de a rupe relaţiile cu UE, deşi agenţiile de presă atât ruseşti, cât şi cele internaţionale au preluat declaraţia dintr-un extras din interviul menţionat postat pe site-ul MAE rus.

Potrivit lui Peskov, citat de publicaţia pro-Kremlin Vzgliad, Moscova nu va fi iniţiatoarea ruperii relaţiilor cu UE, dimpotrivă, ea doreşte dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, a spus el.

“Mass-media au dat acest titlu, care a provocat senzaţie, în afara contextului. Aceasta este o mare greşeală a mass-media, este o greşeală care schimbă sensul cuvintelor. Ideea este că noi nu vrem acest lucru (ruperea relaţiilor) – vrem să dezvoltăm relaţii cu Uniunea Europeană, dar dacă Uniunea Europeană urmează această cale, atunci da – vom fi gata. Pentru că trebuie să fii pregătit pentru cel mai rău”, a declarat Peskov, citat de RIA Novosti, insistând că nu Moscova va fi cea care va iniţia ruperea legăturilor cu UE.

Ministerul de Externe german a calificat drept “deconcertantă” afirmaţia făcută anterior de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit căreia Moscova este gata să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă blocul comunitar aplică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, a relatat dpa.

“Aceste declaraţii sunt deconcertante şi de neînţeles”, a declarat o purtătoare de cuvânt a MAE german în cadrul unei conferinţe de presă regulate la Berlin. “Nu pot decât să subliniez acelaşi lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert într-o primă reacţie.

Purtătoarea de cuvânt a MAE german a punctat remarcile ministrului de externe Heiko Maas, care nu a exclus noi sancţiuni, dar în acelaşi timp a subliniat importanţa dialogului cu Rusia.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident au intrat într-o nouă fază de tensiuni în urma arestării şi încarcerării opozantului rus Aleksei Navalnîi, cel mai virulent critic la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. “Daca vrei pace, pregateste-te de razboi!” Este un dicton latin vechi, de pe vremea imperiului roman, care zice cam asa: “Si vis pacem, para bellum”. Dar, probabil, Lavrov nu stie limba latina, la fel ca si multi “responsabili” de prin Europa…
    In fine, mult mai tarziu, (numai stiu cand), unora (care poate au studiat limba latina) le-a venit ideea sa fabrice un pistol pe care l-au denumit “Parabellum”… 🙂
    Celor carora nu le place textul meu 🙂 , le spun de pe acum ca am frigiderul plin cu absolut tot ce-mi trebuie, deci nu mai e loc in el si pentru altceva… 🙂

Leave a Reply