Preşedintele Joe Biden a avertizat joi, în timpul unei întâlniri cu un grup bipartizan de senatori, că China depăşeşte agresiv Statele Unite în ceea ce priveşte infrastructura, relatează CNBC.

”Investesc mulţi bani, investesc miliarde de dolari şi se ocupă de o gamă întreagă de probleme care se referă la transporturi, mediu şi o serie întreagă de alte lucruri”, a spus Biden în timpul întâlnirii cu senatorii, care a avut loc în biroul oval.

”Au o iniţiativă nouă, majoră, în domeniul feroviar şi au deja o cale ferată pe care se circulă cu uşurinţă cu 225 de mile pe oră”, a explicat el, adăugând că a vorbit miercuri cu preşedintele chinez Xi Jinping timp de două ore.

”Dacă nu ne vom mişca, să ştiţi că ne vor mânca prânzul”, a spus Biden după întâlnirea cu membrii comisiei de mediu şi lucrări publice.

”Trebuie doar să ne mobilizăm. Aşadar, vreau cu aceşti oameni – deoarece aceştia sunt comisia cheie – este cum să începem acest lucru. Am prezentat ce cred că ar trebui să facem ”, a adăugat preşedintele.

Discuţia telefonică cu Xi şi întâlnirea cu senatorii au avut loc în timp ce noua administraţie americană lucrează pentru a aborda încălcările drepturilor omului şi pentru a remedia relaţiile comerciale cu a doua cea mai mare economie din lume.

Săptămâna trecută, în timpul unei discurs la Departamentul de Stat, Biden a spus că va colabora mai strâns cu aliaţii pentru a stabili o reacţie faţă de Beijing.

”Vom confrunta abuzurile economice ale Chinei”, a mai spus Biden, descriind Beijingul drept ”cel mai serios concurent al Americii”.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington, cele mai mari două economii ale lumii, s-au amplificat sub administraţia Trump şi au escaladat într-un război comercial care a dus la interzicerea afacerilor cu companiile chineze de tehnologie.

Într-un interviu acordat CBS, Biden a spus că administraţia sa este pregătită pentru ”o concurenţă extremă” cu China, dar că abordarea sa va fi diferită de cea a predecesorului său.

”Nu o voi face aşa cum a făcut Trump. Ne vom concentra asupra regulilor internaţionale”, a spus Biden duminică.

După observaţiile sale de la Pentagon de miercuri, un reporter l-a întrebat pe Biden dacă are vreun interes să pedepsească China din cauza lipsei de transparenţă cu privire la izbucnirea epidemiei de Covid-19, anul trecut.

”Sunt interesat să obţin toate faptele”, a spus Biden.

Secretarul de Stat Antony Blinken a discutat pentru prima dată cu omologul său chinez, Yang Jiechi, weekendul trecut. Într-o convorbire tensionată, Blinken i-a spus lui Yang că SUA vor cere China să răspundă pentru o serie de probleme, inclusiv pentru abuzuri ale drepturilor omului. Blinken a cerut, de asemenea, Beijingului să condamne recenta lovitură militară din Myanmar, scrie news.ro

 

1 COMMENT

  1. Pe mine nu ma mira colaborarea, in sfarsit, la vedere intre americani si china. Dupa atatea afaceri pe ascuns intre parti, acum au decis sa lucreze la vedere, ceea ce este bine! In sfarsit, poate nu vom mai auzi imprastiind doar ura intre cele doua parti si, poate, se va schimba politica mondiala din ura si dezordine, in intelegere si pace!

Leave a Reply