China şi Belarus au început luni exerciţii militare comune, au anunţat Ministerele Apărării din cele două ţări, exerciţiile fiind organizate la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, ţară membră a NATO, şi începând în ajunul summitului Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

“Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situaţia este instabilă şi, prin urmare, vom practica noi forme şi metode de îndeplinire a sarcinilor tactice”, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, şeful Comandamentului operaţiunilor speciale din Belarus, într-o postare pe Telegram, citat de Ministerul Apărării.

Manevrele, denumite “Falcon Assault”, vor dura până pe 19 iulie şi au loc pe un teren de antrenament din apropierea oraşului Brest, a mai spus ministerul. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la graniţa cu Polonia.

Liderii celor 32 de ţări membre ale NATO se reunesc marţi la Washington pentru un summit în care sprijinul militar şi financiar pentru Ucraina se va afla pe agenda reuniunii.

Belarus a permis Rusiei să-i folosească teritoriul drept una dintre rampele de lansare pentru invazia Moscovei pe scara largă în Ucraina în 2022.

Ca parte a “exerciţiilor antiteroriste”, personalul militar din ambele ţări se va antrena pentru aterizarea nocturnă şi va desfăşura operaţiuni într-o zonă populată, a precizat Ministerul belarus al Apărării.

Ministerul a postat şi o serie de fotografii pe Telegram în care se văd trupe chineze debarcând în week-end dintr-un avion şi descărcând echipamente. În postările de luni, ministerul arată trupe care mărşăluiesc pe un teren de antrenament. Nu este clar numărul militarilor care participă la exerciţii.

Ministerul chinez al Apărării a transmis luni într-un comunicat că Belarus a organizat “o mare ceremonie de bun venit” pentru trupele chineze care au sosit în Belarus pe 6 iulie.

“Instruirea comună urmăreşte să dezvolte capacităţile de coordonare a trupelor participante şi să aprofundeze cooperarea practică între cele două armate”, a mai spus ministerul în comunicat.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul belarus al Apărării a declarat luni că dimensiunea forţelor NATO la graniţa cu Belarus creşte rapid, ceea ce duce la intensificarea tensiunii în regiune.

“Ţara noastră ia toate măsurile posibile pentru a preveni escaladarea. Totuşi, dacă cineva ne trece graniţele, reacţia va fi dură”, se arată în postare, citată de Agerpres.

The Great Wall of Europe: Poland and Baltic Nations demand 1500-mile  defence line along EU's border with Russia and Belarus amid growing WW3  fears | Daily Mail Online

Leave a Reply