China este îngrijorată de o escaladare a războiului în Ucraina şi îşi doreşte ca Moscova şi Kievul să reia discuţiile de pace ‘cât mai repede posibil’, i-a transmis joi noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cursul unei convorbiri telefonice, potrivit Reuters şi AFP.

‘China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice’, i-a transmis Gang lui Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

China îşi exprimă speranţa că Ucraina şi Rusia nu vor închide uşa în faţa unei soluţii politice, a afirmat ministrul de externe chinez, conform aceluiaşi comunicat, citat de Reuters.

Este prima discuţie telefonică între miniştrii de externe chinez şi ucrainean de când Qin Gang a preluat portofoliul de şef al diplomaţiei la sfârşitul lunii decembrie.

Beijingul, care s-a abţinut de la condamnarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a îndemnat cele două părţi să agreeze o detensionare graduală, care să conducă la o încetare completă a focului, aşa cum prevede documentul său în 12 puncte privind “soluţionarea politică a crizei ucrainene”.

Acest plan, care a fost salutat de cele două părţi, face apel la protejarea civililor şi la respectarea reciprocă a suveranităţii.

În acest text, făcut public la sfârşitul lunii februarie, China se opune oricărei recurgeri la arma nucleară şi face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – prin aceasta subînţelegându-se şi Ucraina, care are o parte din teritoriu aflat sub controlul Rusiei, notează AFP.

Acest document chinez a fost primit cu prudenţă de Occident, întrucât China, oficial neutră, nu a condamnat niciodată public Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Diplomaţia chineză încearcă să se impună ca mediator în acest conflict. Cu toate acestea, poziţia sa de partener apropiat al Moscovei o descalifică în ochii mai multor ţări occidentale, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. E posibil sa avem de a face cu un gest care sa semnifice o intentie de unire cu Romania. Asta e bine. Poate in urmatoarea generatie de romani de acolo. Dar, oricum, fara Transnistria, nici acum, nici in urmatoarea generatie.

Leave a Reply