China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, precum şi scopurile şi principiile Cartei ONU, a asigurat la conferinţa de presă obişnuită de luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Mao Ning, precizând că remarcile sale referitoare la suveranitate reprezintă poziţia oficială a guvernului chinez, notează Reuters şi AFP.
Aceste precizări vin după ce într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice cum este Ucraina. Luni, Mao a fost întrebată dacă poziţia ambasadorului reprezintă poziţia oficială a Chinei.
Fostele state din URSS “nu au statut efectiv în dreptul internaţional pentru că nu există un acord internaţional care să materializeze statutul lor de ţară suverană”, a spus ambasadorul, potrivit Reuters şi AFP.
Afirmaţiile sale au provocat un val de indignare în statele vizate şi au fost calificate drept “inacceptabile” de către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a declarat că “UE nu poate decât să presupună că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a Chinei”.
Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a insistat luni că “după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective” şi că “după stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalităţii pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare”, scrie Agerpres.
Letonia, Lituania şi Estonia îi vor convoca luni pe ambasadorii Chinei în capitalele lor în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a pus recent sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor foste republici sovietice, informează AFP.
“Cele trei state baltice îi vor convoca în timpul zilei” (de luni) pe emisarii chinezi, “pentru a cere o clarificare, a şti dacă poziţia Chinei privind independenţa s-a schimbat, şi a le reaminti că nu suntem ţări post-sovietice, ci ţări ce fuseseră ocupate ilegal de Uniunea Sovietică”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielius Landsbergis, în marja unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe europeni.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranităţii fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice, transmite luni Radio Chişinău.
“Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială”, arată un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.
Remarcile diplomatului chinez au fost condamnate şi de Franţa, Estonia, Letonia şi Lituania.
Aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de externe francez, Catherine Colonna, să îl declare persona non grata pe ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye.
Remarcile recente ale ambasadorului Chinei la Paris referitoare la suveranitatea ţărilor din fosta Uniune Sovietică, precum Ucraina, sunt total inacceptabile, au declarat luni mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, transmite Reuters.
Intervievat de postul francez LCI, ambasadorul Lu Shaye a spus ca ţările fostei URSS “nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”. Referitor la peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, el a spus: “Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.
”Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine”, a spus ministrul de externe ceh Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea CAE, scrie Agerpres.