China susține Coreea de Nord, ce lansează rachete balistice spre SUA.

Cele două mari dictaturi comuniste amenință securitatea mondială.

Coreea de Nord a lansat luni cel puţin o rachetă balistică, a anunţat armata sud-coreeană, la doar câteva ore după o altă lansare noaptea târziu a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, transmite AFP.

Aceste două tiruri consecutive intervin la câteva zile după avertismentele Seulului şi Washingtonului care au avertizat Phenianul că “orice atac nuclear” împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor lor ar duce la sfârşitul regimului lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei”, au declarat şefii de stat major interarme sud-coreeni într-un comunicat citat de Agerpres.

Racheta a parcurs aproximativ 570 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, au indicat şefii de stat major interarme, adăugând că Seulul, Washingtonul şi Tokyo, “în strânsă colaborare, au împărtăşit informaţii despre racheta balistică nord-coreeană”.

Statele Unite şi Coreea de Sud au participat vineri la cea de-a doua sesiune a Grupului consultativ nuclear la Washington, concentrată pe descurajarea nucleară în cazul unui conflict cu Nordul.

Ultimul tir efectuat luni de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să zboare peste 15.000 de kilometri şi, prin urmare, să atingă “întregul teritoriu al Statelor Unite”, potrivit unui înalt responsabil al Ministerului japonez al Apărării, scrie AFP.

Racheta nord coreeana, “după calculele bazate pe traiectoria sa şi în funcţie de greutatea focoasei sale”, “ar putea avea capacitatea de a zbura peste 15.000 de kilometri, iar în acest caz întregul teritoriu al Statelor Unite s-ar afla în raza sa de acţiune”, potrivit viceministrului parlamentar din Ministerul Apărării, Shingo Miyake.

Zborul său a durat 1 oră şi 13 minute, atingând o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri. În jurul orei 09.37, ora japoneză (00.37 GMT), racheta a căzut în mare în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, la 250 de kilometri nord-vest de mica insulă Okushiri care se învecinează cu Hokkaido (nordul ţării), a precizat Miyake.

Aceste tiruri reprezintă o “ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune”, a adăugat premierul nipon.

Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a subliniat luni “susţinerea fermă” a ţării sale faţă de Coreea de Nord, după un nou tir cu rachetă balistică al Phenianului care alimentează tensiunile în peninsula coreeană, relatează AFP.

China, care are o frontieră comună cu Coreea de Nord, este principalul susţinător politic şi economic al acestei ţări izolate vizate de numeroase sancţiuni internaţionale.

“În contextul turbulenţelor la nivel internaţional, China şi Republica Populară Democrată Coreeană s-au susţinut mereu cu fermitate şi au avut încredere una în cealaltă”, a declarat Wang Yi cu prilejul unei întâlniri de la Beijing cu ministrul adjunct nord-coreean al afacerilor externe Pak Myong Ho, conform unei relatări a diplomaţiei chineze.

“Prietenia tradiţională între China şi Republica Populară Democrată Coreeană înnodată şi întreţinută de foştii lideri ai ţări este un atu preţios”, a subliniat Wang Yi, citat de Agerpres.

Leave a Reply