Chirurgia robotică: tratamente moderne pentru afecțiunile urologice

 

Afecțiunile urologice sunt frecvente și variază ca simptomatologie și gravitate. Unele dintre ele afectează doar anumite segmente ale tractului urinar, în timp ce altele au potențialul de a se extinde la nivelul întregului aparat și chiar dincolo de acesta. Sunt boli care necesită tratament chirurgical, fie pentru eliminarea unor tumori benigne sau maligne, fie a unor calculi care pot genera blocaje. În alte situații, chirurgia are rol reconstructiv.

Chirurgia deschisă reprezintă o opțiune de tratament în tot mai puține cazuri, deoarece progresele tehnologice și cercetarea medicală au condus la dezvoltarea chirurgiei urologice minim invazive, laparoscopice și robotice, cu avantaje semnificative pentru pacienți. Chirurgia robotică a devenit standard în tratamentul chirurgical pentru cancerul de prostată. Tumorile care se dezvoltă la nivelul prostatei sunt frecvente, în special după vârsta de 50 de ani. Chirurgia robotică permite realizarea cu mare precizie a prostatectomiilor, datorită preciziei maxime pe care o asigură sistemul robotic.

Chirurgia robotică se utilizează în urologie și pentru alte afecțiuni, precum cancerul vezical, cancerul la rinichi, tumorile suprarenale, leziunile ureterului, chisturile renale și unele malformații.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală experimentată de medici urologi are la dispoziție cel mai performant sistem robotic chirurgical – da Vinci Xi. Acesta furnizează imagini tridimensionale mărite de până la zece ori ale câmpului operator, iar cele patru brațe robotice, cu funcții de reducere a tremorului natural al mâinii și coordonare a manevrelor intraoperatorii, pot executa mișcări imposibile pentru mâna umană. Consola ultraperformantă transmite gesturile de finețe ale chirurgului, permițând realizarea de incizii delicate, necesare pentru operațiile de mare precizie. P

Echipa medicală coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie și coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR, realizează cu succes intervenții de chirurgie robotică urologică, într-un bloc operator modern, cu dotări de ultimă generație.

Leave a Reply