Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, s-a întâlnit luni, 22 ianuarie, la sediul MApN, cu generalul Christopher Cavoli, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și Comandant al Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM).

Potrivit MApN, cei doi generali au discutat despre situația regională de securitate și implementarea setului de planuri subsumate „Conceptului Descurajării și Apărării în spațiul euro-atlantic”, inclusiv prin conexarea acestora la documentele naționale de planificare a apărării. De asemenea, au analizat progresul în demersul de modernizare a bazelor aeriene de la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.

In contextul în care aliaţii, prin fonduri SUA şi NATO, întăresc cu sute de milioane de dolari bazele româneşti, se constată unele întărzieri cauzate exclusiv de partea română.

 

MApN mai precizează că Șeful Apărării a reiterat importanța componentei cooperării militare în cadrul Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, evidențiind faptul că „prezența colegilor americani în țara noastră aduce robustețe pentru arhitectura aliată de securitate în regiunea Mării Negre și reprezintă un vector major de creștere a interoperabilității între structuri”.

#Romania
#NATO

Leave a Reply