Am cunoscut candva un medic militar de exceptie. Ajuns pina la gradul de general gratie meritelor sale profesionale. Din motive independente de vointa sa, a trebuit sa paraseasca sistemul militar medical, desi ar fi trebuit sa ajunga in fruntea lui. Generalul doctor Teodor Horvat este azi unul din cei mai buni chirurgi ai Romaniei, conducand o echipa solida la Spitalul Fundeni. Afland ca la IOB se intampla si lucruri foarte bune din punct de vedere medical, am cerut detalii.

Iata ce am aflat :

La Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) a fost pus în funcţiune, din 5 aprilie 2016, aparatul LASER Limax 120. Au început să îl foloseasca chirurgii toracici – au rezecat cu el metastaze pulmonare, sub îndrumarea echipei de tehnicieni sosiţi special pentru a înlesni primele utilizări ale echipamentului. LASER-ul Limax 120 a fost pus la dispoziţia chirurgilor toracici din IOB de către asociaţia Amazonia, care a decis să vină în ajutorul pacienţilor cu metastaze pulmonare şi cancer pulmonar, diagnosticaţi în număr din ce în ce mai mare.

Şeful Clinicii de Chirurgie Toracică din IOB, prof.dr.Teodor Horvat, a spus: “Noi ştim să scriem (NA: să operăm), şi scriem foarte bine, iar acum avem încă un tip de instrument de scris”.  Adică metastaze pulmonare au scos aceşti chirurgi în permanenţă, fie ele singure sau multiple, însă acum au la dispoziţie încă un instrument de lucru. Unul de înaltă performanţă.

Instrument care le este chirurgilor toracici foarte util: cu LASER-ul, metastazele pulmonare pot fi excizate păstrând mai mult ţesut pulmonar sănătos – “economie de parenchim pulmonar”. Dar LASER-ul poate ajuta la extragerea oricărei formaţiuni pulmonare, fie ea cancer sau boală benignă. Şi mai este de mare folos în hemostază – oprirea unei sângerări difuze, greu de stăpânit.

LASER-ul se poate folosi nu numai în operaţiile clasice (deschiderea pacientului, prin toracotomie), ci şi în operaţiile miniminvazive – toracoscopie, chirurgie toracică video-asistată (CTVA).

În plus, de LASER beneficiază şi Laboratorul de Bronhoscopie, atunci când pacienţii au nevoie, spre exemplu, de rezecţia unor tumori care astupă o cale aeriană principală.

Nu numai chirurgia toracică va beneficia de LASER în IOB; chirurgii generalişti şi urologi pot utiliza aparatul în anumite cazuri de rezecţie hepatică sau renală.

Chirurgii toracici din IOB adresează un mesaj pacienţilor, prin intermediul meu:

“Suntem aici pentru dumneavoastră, vă oferim priceperea şi experienţa noastră – ne facem datoria. Fiţi alături de noi şi nu împotriva noastră, ajutaţi-ne să vă ajutăm – pentru sănătatea dumneavoastră!

Noi toţi – prof.dr.Teodor Horvat, conf.dr.Ioan Timaru, dr.Mihnea Davidescu, dr.Natalia Motaş, dr.Corina Bluoss, dr.Ovidiu Rus, dr.Elena Jianu, dr.Bogdan Tănase – vă stăm la dispoziţie pentru orice problemă de chirurgie toracică, de graniţă cervico-toracică şi toraco-abdominală, cât şi de chirurgie generală.”

 

6 COMMENTS

  1. Eu as vrea sa il amintesc pe Dr. Cezar Motas…. Nu mai este … Dar nu merita sa fie dat uitarii …

      • Da, stiam.. Pe doamna nu am cunoscut-o , am inteles de la pacientii pe care i-am intalnit pe culoarele IOB ca este unmedic de toata isprava . Dar d-l Motas mie mi-a ramas in suflet, cu toate ca nu am dicutat cu dansul decat de 2 ori si din pacate pe sotul meu nu l-a putut ajuta . Dar modul in care stia sa vorbeasca …si sentimentul de grija pe care l-a insuflat sotului meu … Am aflat cu stupoare la cateva luni dupa discutia pe care am avut-o ca nu mai este … Pacat …

  2. Nu m-ar mira daca DNA va interveni si va face dosare pentru abuz in serviciu. In epoca basista (care este departe de a se fi incheiat), “statul de drept(i)” baga cu voiosie doctorii la puscarie. In rest, aparatul LASER este performant iar doctorii sunt adevarati profesionisti.

  3. Nu stiam ca nu mai este la Spitalul Militar ,cu anii in urma ,intr-un context nefericit al fiului meu ,am avut o convorbire telefonica cu d-lui ,era cel mai bun din tara ,cu o voce ferma si-a aratat toata disponibilitatea .Din fericire a fost totul bine .Sunt bucuroasa ca-si continua profesia de chirurg toracic (f. grea specialitate ,ii aud vocea si acum in urechi “stii doamna ce inseamna sa intervii in mediastin ,stii ce-i acolo”) si impreuna cu echipa sa ,cu echipamente performante pot face minuni in Romania .Sa-i dea D-zeu sanatate .
    P.S. multumesc Radu ,pentru mine este o veste f. buna.

  4. Da, frumos ca ati amintit de dr. Cezar Motas. Un om si un profesionist de exceptie… si un prieten de neuitat!

Leave a Reply