Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a adresat marţi o notă verbală Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, prin care autorităţile ruse sunt somate să înceteze acţiunile de recrutare ilegală, pe teritoriul republicii, de cetăţeni moldoveni în Forţele Armate ale Rusiei, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

Invocând cazuri recente de recrutare în localitatea Ternovca din raionul Slobozia, dar şi altele înregistrate anterior, Ministerul de Externe de la Chişinău a reiterat atitudinea oficială a autorităţilor moldovene, potrivit căreia astfel de acţiuni contravin legislaţiei Republicii Moldova, normelor şi principiilor de drept internaţional, precum şi acordurilor bilaterale moldo-ruse, în mod concret Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova si Federaţia Rusă.

În acest context, Chişinăul a reiterat, de asemenea, necesitatea retragerii trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi a transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, se precizează, potrivit Radio Chişinău, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

La începutul lunii aprilie, Deschide.md a publicat un alt material despre cum Federaţia Rusia a lansat în regiunea transnistreană o campanie de recrutare de cetăţeni moldoveni. Portalul de ştiri a fotografiat şi difuzat la acea dată o poză făcută la Tighina, oraş din zona de control a conflictului de pe Nistru, aflat sub administraţia separatistă, unde militarii ruşi desfăşoară campanii de recrutare a cetăţenilor din întreaga Republică Moldova în Armata Rusă. În fotografie se putea observa cum indivizi îmbrăcaţi în uniforme militare ale Federaţiei Ruse stăteau lângă nişte corturi de campanie, iar alături fluturau doua steaguri: unul al Federaţiei Ruse, iar altul al forţelor de menţinere a păcii din Zona de Securitate, scrie Agepres.

3 COMMENTS

 1. Off-topic:

  APEL NATIONAL

  Fratilor, ce facem, ca astia ne-au prostit, ne-au curentat si ne-au panaramat? Astia n-au nicio treaba cu noi si noi cu ei, sunt niste vagabonzi care sunt in paralelism total cu viata noastra! Nu-i intereseaza, astia ne-au luat de prosti, de fraieri si isi vad singuri de viata! Au treaba doar sa le mearga banul, sa-si vada interesu si sa le mearga treaba! Ce treaba avem noi cu toti astia?

  Romani, fratilor, stimati contribuabili pe care toti va iau de fraieri, problema este: NOI CE FACEM?

  Dedikat tuturor patriotilor adevarati! Respekt!

  https://www.youtube.com/watch?v=1nCdVSiD0Ks

 2. ocupat un pic cu concertul queen am citit in dimineata asta stirile de ieri si am ramas uimit de tampeniile aparute in mass media. cel mai ingrijorator e modul in care cel mai prost presedinte al romaniei, cilanis, ahtiatul dupa lux, huzur si imobile obtinute prin fals si uz de fals, priveste justuitia in tara asta. pentru neica nimeni asta justitia inseamna procurorii!!!!! si asta cand se referea la votul din senat in cazul corlatean-diaspora. omul. ciolanis, tine sa ne demonstreze mereu cat de prost pregatit este, ca nu intelege ce este un stat democratic si cum sta treaba cu des invocatul stat de drept. pacat ca si mass media, toti analistii astia care ne tot dau sfaturi si intepreteaza orice si despre orice, nu au inteles nimic din declaratiile extrem de importante date de corlatean dupa vot, declaratii care daca se confirma arunca un mare semn de intrebare asupra alegerii lui ciolanis in 2014 asa cum a fost cazul alegerii lui baseala, culmea, tot cu un vot ciudat in diaspora. dar ce sa ceri “analistilor” cand ei sunt preocupati de toate tampeniile dar de lucruri importante despre tara asta nu. dar atacul din mass media engleza la adresa romaniei, via pasapoarte, nu intereseaza pe nimeni? si asta doar cu cateva zile inainte de un vot extrem de important , celebrul deja brexit? ce mai conteaza asta pe langa lupta anticoruptie a ” celei de a treia puteri in stat, dna-ul”? se pare ca pana si sie e preocupata mai mult de tampenia asta cu lupta anticoruptie decat cu ceea ce trebuie sa faca. ce sa mai zic de sri care de cand a devenit binom sau trinom a scapat de grijile meseriei si se ocupa cu facerea de dosare la comanda. ca unii, pe diverse site-uri mai confunda ucraina cu rusia, e ciudat atunci cand esti sef la ccina si ccir dar ca si site-ul respectiv titreaza o tampenie de genul “nstituție cheie a statului declară război Rusiei” iar in articol e vorba despre altceva a devenit deja o obisnuinta specifica mass mediei devenita toata tabloida in care adevarul e eludat, se incearca cu stangacie scoaterea din context daca nu marsavia unei dezinformari atat de evidente incat autorul ar trebui sa plece din mass media ca o face de rusine aratand cat este de prost pregatit. si apropo de prostie si ingamfare, un neica nimeni, cu audiente aproape de genunchiul broastei, chiar mai mici decat ale lui vanghelion( daca mai e posivbil asa ceva) unul guran si moise( omul care ne da sfaturi privind investitiille dar si-a pierdut banii de la nunta de prost ce e) nu mai face emisiuni la televiziunea serviciilor, digi 24, dar ne ameninta ca va face programe de guvernare????? serios asa de proste sunt comsiderate partidele incat orice nulitate poate sa le faca programe de guvernare? poate aia, basistopenelistii, il iau ca doar sunt de dreapta ca si guran, nu?

Leave a Reply