In fiecare an, surprind luna plina cu aparatul meu foto. Anul acesta s-a intamplat ceva cu totul special chiar de solstițiul de vară.

Solstiţiul de vară din 2016, 21 iunie, debutul verii astronomice, coincide pentru prima dată în ultimii 50 de ani cu fenomenul de Lună Plină. Pentru prima dată după 1967, în ziua cea mai lungă a anului a fost Lună Plină. Astronomii o numesc “Luna Căpşună”, deoarece astrul a avut avea culoarea fructului.

Sper sa va placa.

——————————

IMG_4431La data de 21 iunie, la ora 13 h 01 m, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 grade, aflându-se la 23 grade și 27 minute distanța unghiulară nord față de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

IMG_4423Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte ale anului. În emisfera nordică, solstițiul de vară este datat în jurul datei de 21 iunie; respectiv, în emisfera sudică, același solstițiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu “antinomia” echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existența unui solstițiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstițiul “opus” (începutul iernii astronomice) marchează cealaltă emisferă (sudică).

IMG_4427Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

IMG_4430Solstițiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălțime față de ecuator. Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, scrie Agerpres.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

 

21 COMMENTS

 1. F misto pozele postate! Bravo!

  Off-topic:

  APEL NATIONAL

  Fratilor, ce facem, ca astia ne-au prostit, ne-au curentat si ne-au panaramat? Astia n-au nicio treaba cu noi si noi cu ei, sunt niste vagabonzi care sunt in paralelism total cu viata noastra! Nu-i intereseaza, astia ne-au luat de prosti, de fraieri si isi vad singuri de viata! Au treaba doar sa le mearga banul, sa-si vada interesu si sa le mearga treaba! Ce treaba avem noi cu toti astia?

  Romani, fratilor, stimati contribuabili pe care toti va iau de fraieri, problema este: NOI CE FACEM?

  Dedikat tuturor patriotilor adevarati! Respekt!

  https://www.youtube.com/watch?v=1nCdVSiD0Ks

 2. chestiuni putin mai importante:
  “Tripleta Borc-Mosteanu-Merica pune la cale preluarea SC Aeroporturi Bucuresti SA, prin numirea lui Radu Merica, fostul secretar de stat de la Transporturi, un personaj extrem de controversat, la butoanele companiei. Actualul secretar de stat Mosteanu se cunoaste cu Merica de pe vremea cand lucrau impreuna pentru BMW, iar Borc sustine acest deal de care nu este strain, fireste, nici ministrul Dan Costescu, cel care dupa privatizarea Aeroportului Otopeni si a Portului Constanta, ar urmea sa primeasca drept recompensa o functie de conducere la o companie germana, cu salariu urias.

  Noutatea e ca in operatiunea “Aeroporturi” apare si Silvia Popeanga, fosta la ROMATSA, actalala sefa a CA Aeroporturi Bucuresti. Aceasta s-a facut remarcata prin faptul ca atunci cand a plecat de la ROMATSA a luat, conform contractului, 60 de salarii compensatorii, iar un salariu era de 14.000 de euro, ceea ce a facut sa incaseze dintr-o lovitura 840.000 de euro. Basca banii de sefa a CA la Aeroporturi Bucuresti SA, de unde se vede cum ajung milionari in euro nomenclaturistii din Transporturi, in vreme ce angajatii simplii ai ministerului abia au bani de la o leafa la alta.

  Asa cum Ziuanews a anuntat, vinerea trecuta s-au vazut membri CA si au stabilit ca sedinta in care ar urma sa fie inscaunat noul director la SC Aeroporturi Bucuresti sa fie miercuri, 22 iunie. In vederea CA este Radu Merica (dupa ce, ca varianta de rezerva, a fost luat in calcul si Liviu Radu, cel care a distrus anterior compania, dar care este aservit clanului interlop institutionalizat). Ziuanews a anuntat ca se doreste impunerea unui operator din Germania la Aeroporturi Bucuresti.

  Acum suntem in masura sa va informam ca acest operator care va prelua partea tehnica va fi Lufthansa, prin divizia tehnologica, iar contractul se va face cu aprobarea noul director al companiei. Daca acest contract se va duce pana la capat, asta va insemna falimentarea TAROM, care pana acum se ocupa de reparatia avioanelor in hangarele proprii. Cum spuneam, SRI a informat de mai multa vreme DNA despre interesele oculte ale celor din Transporturi si despre cum actualul guvern vrea sa vanda in favoarea Germaniei atat Aeroportul Otopeni, dar si Portul Constanta. Acum, avertizam SRI si DNA despre acest contract scandalos care se pregateste cu Lufthansa.”
  (ziuanews)

 3. Splendida Luna !!! Cu ce camrera foto e realizata imaginea ? Chiar ma intereseaza si daca se poate sa primesc raspuns,va multumesc !!!

 4. Am vazut pozele Dvs. la cald in emisiunea d-lui Gadea. Le-ati trimis spre finalul super emisiunii de aseara, unde dl. Gadea a avut invitat o personalitate a sportului romanesc, un model de urmat de mai tinerii zilelor noastre.

 5. Mi-a plăcut aseară răspunsul pur şi destul de adevărat al d-lui Piperea! E un adevăr greu de digerat de toţi politicienii şi numiţii în funcţii politic! Acest om trebuie să nu se bage în cloaca escrocilor şi mincinoşilor care au depăşit vârsta de 50 de ani de care mulţi conaţionali vor să scape! Doar ei şi numai ei se vor în scaune şi funcţii politic! Alţii care vor să schimbe ceva în bine nu au loc de aceşti chiulangii obosiţi care ocupă multe locuri de muncă fără să presteze programul fizic de 8 ore!
  **Avocatul Gheorghe Piperea răspunde PNL: „Nu trag după mine fețe obosite”**
  E bine că-i faceţi de râs pe toţi chiulangii profitori în faţa camerelor de luat vederi! Sunteţi unul din cei mai loiali reprezentanţi ai poporului care încă mai ştiu ce vor de la viaţă!

   • Sper să nu vă supere intervenția, dar am avut, parcă, un…. déjà vu citindu-vă articolul văzând pozele dar și comentariile colegilor, având și eu oarece înclinații…romantice. Întrebarea, din căpocul meu, era: Unde-am mai întâlnit eu ”triada” asta:
    @evanghelina…??!!!….luna…??!!..canon-ul dvs. ??!!
    @evanghelina…??!!!….luna…??!!..canon-ul dvs. ??!!
    ………………
    Și…Evrika !!!! am găsit, în 10 minute, răspunsul la întrebare, deci răspuns correct : http://radu-tudor.ro/luna-in-noaptea-de-56-mai/
    Interesant, nu?
    E bună și Ginko Biloba la casa omului, nu-i așa? 😀
    .
    PS. Am și eu un aparat foto, dar are 10 ani, o ”bijuterie” de Canon PowerShot A630 Zoom optic 4x și 8MP cu care am realizat 29,457 Files.

     • Vă dezamăgesc, dar nu am blog, una, iar, doi, pozele mele, filmulețele mele, sunt de familie chiar dacă și cu natură multă și realizate mai în toată lumea(ei, nici chiar așa) Ele, din păcate, dar nu mă plâng, au o rezoluție, deci calitate, mulțumitoare dar destul de mică (2-3.000 kb). Așa că, pe unde am trecut, prin Veneția, Barcelona, Milano, Florența, Paris, pe Yarra, Tamisa, Sena, Sidney, Thasos, Antalia, Roma, (Oooo, Roma !….Fontana del Trevi…ce să mai….Vedi Roma puoi murire! 😀 ) pozele imortalizate ziuă, sunt reușite în timp ce cele surprinse noaptea au un handicap serios 😀 Cât despre Lună, nici vorbă. Am poze cu câte două curcubee, în schimb. Mai am și filmulețe cu greieri car…greieresc, firește, de pur și simplu te dor urechile. Vă dați seama ce mari sunt greierii din Australia(de vreo zece ori decât cei din România-la fel ca și salariile). Vă dați seama ce ”vuvuzele” au în trompițe greierii ăia de aproape nu poți rezista zgomotului produs de către aceștia cântăreți în amurg (niciodată mai mult de 20minute pe zi). Cred că sunt mai puternice ”cântările” lor decât cele ale cicadelor de pe colinele Romei.
      .
      Așa că, sfatul meu, pe lângă faptul de a vă face munca conștiincios, cât se poate mai bine, mai profesionist și fără compromisuri majore, nu treceți nici strada pe roșu, nu depășiți nici viteza legală, tineți cățelusul aproape și obligatoriu în lesă când îl plimbați prin parc și obligatoriu să aveți pungulița și măturica de rigoare la îndemână, Și, ce-i mai important decât toate, nu vă uitați nici în stânga, nici în dreapta semn că nu vă vede cineva că încălcați legea, așa că n-o încălcați cât de măruntă ar fi ea că, altfel vă învățați prost și azi un ou, mâine un bou… Exersați și intrându-vă în rutină să vedeți ce superior vă simțiți și vă puteți astfel ”bate” cu toată lumea…..
      …….pe lângă astea trăiți-vă viața, călătoriți, vedeți și Țara, vedeți și lumea căci cu asta rămâneți.
      .
      Hai…. c-am epatat destul. (Am profitat și eu de pauza asta introdusă de dvs., necesară cred, prilej de a nu mai fi atât de încrâncenat atât eu, cât și cel ce mă citește măcar un moment.)
      Că după aia…: ”Aux armes, citoyens, Formez vos bataillons, Marchons, marchons!”
      PS Apropo, nebunul ăla de Valentin Stan a avut dreptate într-un decembrie 2011 în a sa emisiune (dementa de tot…uneori), în care, pe acordurile unui imn australian(aproape) național interpretat de orchestra lui Andre Rieu publicul melbournez cânta la unison cu orchestra. Ce ne spunea Valentin Stan(reproduc cam….aproximativ): ”Priviți chipurile oamenilor înainte de a asculta muzica celestă, priviți-i și gândiți-vă că ei au o istorie de doar 300 de ani în care, la începuturile ei, era un amalgam de aborigeni și deportați ai imperiului britanic. Unde sunt ei acum și unde suntem noi, noi cu 2000 și ceva de ani de istorie în vene. Uitați-vă la chipurile lor și gândiți-vă la chipurile alor noștri.
      Vedeți, deci, și domniile-voastre clipul respectiv și…mai vorbim după asta:
      https://www.youtube.com/watch?v=7UFmwArST-I
      …..Ce au ei și n-avem noi? Așa-i că vi se face pielea de găină văzându-le chipurile ? 😀

    • Buna treaba pompiliu. Bine! Intrasera bulangii pe aici care aveau chef de capse si de stresuri la misto! Probabil basisti panaramati rataciti in istorie. Basisti opariti.

     • Niște nenorociți, prietene, ai dreptate , ai sesizat corect impietatea și-ai reacționat salutar! 😀
      Dacă nenea arbitru, la cererea…soljenițului (sau cum s-o numi el) dictează time-out, apăi e time-out, respectăm o disciplină, ce dreacu. Ne luăam și noi un mic răgaz pentru a ne trage sufletul în vederea confruntărilor inerente de după, deci, și nu vii tu și dai ca un ghiolban la gioale și-n pauză (așa se spune la mine-n sat, ghiolban) că-ți dă ”roșu” arbitrul și iarăși orăcăi ca un apucat că_conducătorul la noi este, un nenorocit de comunist așa cum te-a învățat pe tine N.E.D, prin anii 90, la cursuri intensive pe burse speciale cei de peste ocean.

   • Cu Drag!
    p.s. fata de predecesorii sai,de la trecerea de la zoomul optic (65x) pana la digital (100x, cu toate ca se poate si mai mult), imaginile/video raman foarte clare dand senzatia ca de fapt a fost zoom optic 100x. In cazul altor aparate foto compacte, in momentul in care se face trecerea de la optic la digital..imagina devine oarecum distorsionata .

    Un trepied este absolut necesar pentru ca la extinderea zoom 65x orice tremur/miscare a mainii de cativa mmm duce la distorsionarea imaginii.

    Ideal : Trepied + declansator cu fir sau radio.

    Succes si Lumina Buna!

Leave a Reply