Friday, January 3, 2025
3.8 C
Bucharest

CIA a avertizat din timp : guvernul afgan nu va rezista in fata talibanilor

CIA a avertizat din timp : guvernul afgan nu va rezista in fata talibanilor

Rapoartele din ultimele luni, inclusiv ale CIA, au prezentat evaluări tot mai pesimiste despre capacitatea armatei afgane de a rezista năvalei talibane, respectiv voinţa/puterea guvernării de la Kabul de a se opune, în lipsa sprijinului internaţional, relatează New York Times. Cu toate astea, administraţia americană a insistat asupra
faptului că talibanii nu vor răsturna prea repede guvernul din Afganistan.
Agenţiile de informaţii americane au prezis o victorie a talibanilor cu mult înainte de decizia retragerii trupelor SUA din Afganistan, doar termenele s-au modificat pe parcurs. New York Times citează foşti şi actuali oficiali ai administraţiei americane care vorbesc despre o modificare a tonului rapoartelor de informaţii în funcţie de evoluţiile tot mai îngrijorătoare din Afganistan, scrie adevarul.ro

În timp ce, în luna iulie, preşedintele american Joe Biden şi consilierii săi dădeau asigurări asupra faptului că guvernul afgan va putea rezista câteva luni, rapoartele de informaţii se umpleau de avertismente sumbre legate de rezistenţa armatei afgane şi capacitatea guvernului de a opri intrarea militanţilor în Kabul.
Pe 8 iulie, Biden spunea că prăbuşirea guvernului din Afganistan este puţin probabilă şi liniştea temerile asupra unor evacuări haotice de tipul celor de la sfârşitul războiului din Vietnam.

Un raport de informaţii din luna iulie, când districtele afgane cădeau unul după altul şi talibanii se pregăteau de asedierea oraşelor mari, a arătat riscuri crescute pentru Kabul, notând faptul că guvernul afgan era complet nepregătit pentru un asalt al militanţilor, potrivit unei persoane informate despre aceste rapoarte.
De altfel, agenţiile de informaţii americane au prevăzut într-adevăr o cădere rapidă odată ce talibanii ar fi capturat oraşele, pe fondul riscului de destrămare a rezistenţei armate.

O analiză furnizată Congresului în legătură cu cucerirea anterioară a Afganistanului a informat asupra faptului că talibanii au un plan mai bun de această dată, şi anume să-şi asigure punctele de trecere, să controleze capitalele provinciale şi să captureze vaste teritorii nordice înainte de a porni către Kabul, o predicţie care s-a dovedit
corectă.

Problema este că deciziile importante au fost luate înaintea unor previziuni recente despre deteriorarea marcată a situaţiei, şi anume într-o perioadă când estimările serviciilor de informaţii se învârteau în jurul a doi ani până guvernul afgan ar fi căzut.
Pe 27 aprilie, când s-a dat ordinul de evacuare a personalului neesenţial din Kabul, se aprecia că talibanii ar putea prelua puterea în circa un an şi jumătate.
Un oficial senior al administraţiei a dezvăluit sub condiţia anonimităţii că în iulie, când situaţia devenea deja extrem de instabilă, agenţiile de informaţii ezitau în face predicţii tranşante privind o cădere iminentă, iar estimările nu erau clasificate ca având un nivel înalt de încredere.

La mai puţin de o săptămână până la căderea capitalei, analizele încă nu dădeau preluarea controlului total ca inevitabilă, spune oficialul american. Oficialii au mai dezvăluit că, în timp ce Biden făcea remarcile din iulie, el şi consilierii săi îi îndemnau în privat pe liderii afgani să facă concesiile fără de care, potrivit avertismentelor
serviciilor de informaţii, guvernul şi-ar fi diminuat şansele.

Dacă CIA şi directorul serviciilor naţionale nu au dorit să comenteze evaluările furnizate Casei Albe, oficiali din cadrul agenţiilor de informaţii au admis faptul că în ultimele luni rapoartele ofereau estimări tot mai sumbre.

După ce semnalele privind colapsul iminent al forţelor afgane au fost tot mai evidente, oficialii au început să arunce vina într-o parte şi alta, inclusiv acuzând eşecul serviciilor de informaţii. Totuşi mai multe rapoarte din ultimele două luni au pus la îndoială deopotrivă determinarea forţelor de securitate de a lupta şi puterea guvernului de la Kabul de a se susţine singur.Când au început dezertările în masă, situaţia sa lămurit şi mai mult.

Un raport CIA din iulie nota faptul că forţele de securitate şi guvernul au pierdut controlul asupra drumurilor către Kabul, apreciind că există un pericol grav.
„Treaba informaţiilor nu este să dea o dată exactă a căderii unui guvern. Totuşi toată lumea ştia că afganii erau incapabili să se apere sau să se guverneze singuri, fără o prezenţă consolidată a forţelor internaţionale, şi mai ales ale noastre”, spune Timothy S. Bergreen, fost director de personal al Comisiei de Informaţii a Camerei
Reprezentanţilor.

Doi foşti oficiali administraţiei Trump, care au examinat o parte din evaluările CIA asupra Afganistan, spun că au existat avertismente, doar că acestea nu avut un orizont clar de timp. De asemenea, au existat dezacorduri între perspectivele CIA, ce tindeau să fie pesimiste privind instruirea forţelor afgane, şi cele altor agenţii de informaţii, ce prezentau un tablou ceva mai optimist privind pregătirea
soldaţilor afgani.

Dincolo de asta, evaluările militare şi cele bazate pe colectare de informaţii conform cărora guvernul afgan putea rezista cel puţin un an porneau de la premisa că armata afgană ar fi opus rezistenţă.
“Aproape toate evaluările americane, ale guvernului sau externe, s-au concentrat asupra eficienţei forţelor de
securitate afgane într-o luptă frontală cu talibanii. În realitate, ei nu au opus o rezistenţă reală în luptă” în timp ce talibanii avansau fulgerător în ţară”, e de părere Seth G. Jones, expert în Afganistan la Center for Strategic and International Studies din Washington.

În plus, luni de zile oficialii din domeniul informaţiilor au tot comparat forţele naţionale afgane cu armata Vietnamului de Sud la sfârşitul războiului din Vietnam. Aceasta din urmă a rezistat doi ani de la retragerea trupelor şi a sprijinului SUA.
„Nu mă surprinde faptul că victoria lor a fost rapidă şi copleşitoare. Talibanii şi-au dovedit capacitatea de a persevera, de a se adăposti şi reveni chiar dacă au fost înfrânţi. Şi apoi, vorbim de o populaţie atât de tocită de conflicte că este dispusă să treacă de partea câştigătoare pentru a putea supravieţui”, spune Lisa Maddox, fost
analist CIA.

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img