Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu a făcut un apel la instituțiile statului să găsească soluţii pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut din punct de vedere al accesării fondurilor europene. ”Suntem în programul 2014-2020 și avem 0% absorbție pentru acest exercițiu bugetar”. Corina Creţu a mai avertizat că România este într-o mare întârziere în acest moment şi trebuie să folosească toate oportunităţile care i se oferă în cadrul financiar actual. “În opinia noastră, a Comisiei Europene, credem că deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit să treacă şi să trecem la implementarea proiectelor. România se află deja într-o mare întârziere, absorbţia în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi şi al operaţiunilor aprobate este mult prea mic. Ştim cu toţii câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi. Şi trebuie să recunoaştem că, din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltării de proiecte şi al absorbţiei fondurilor trebuie accelerat”, a subliniat Corina Crețu. Comisarul european a menţionat că la Bruxelles au fost asigurate toate condiţiile pentru ca România să atragă cât mai mulţi bani europeni şi totul depinde acum de autorităţile de la Bucureşti. “Nu vorbesc numai de guvernanţi, ci şi de Parlamentul României, care are responsabilităţile sale, de autorităţile locale care au la rândul lor o serie de responsabilităţi. Este esenţial să fie pregătite şi finanţate cât mai rapid o serie de proiecte mari cu impact direct asupra vieţii oamenilor, în special în domeniul infrastructurii, domeniu în care timpul de pregătire este adesea lung şi complex. Este evident că regulamentele nu mai oferă statelor membre posibilitatea de a face absorbţie de dragul absorbţiei, avem nevoie de indicatori foarte clari atunci când implementăm un proiect. Din punctul meu de vedere, România are nevoie de proiecte în care principalul indicator să fie crearea de locuri de muncă”, a adăugat Corina Creţu.
Întârzierile au fost recunoscute de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea care a promis totuşi că anul acesta se vor trimite la Comisia Europeană, spre decontare, cele mai mari sume. “Pe POSDRU, 2016 va fi anul în care vom trimite cele mai mari sume. Le vom împărţi pe loturi în funcţie de gradul risc al facturilor respective”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene. De asemenea, el a făcut un apel către paralamentari să adopte legislaţia referitoare la achiziţii, pentru că România este mult în întârziere şi există riscul blocării unor proiecte. Cristian Ghinea a mai susţinut că Ministerul Fondurilor Europene suferă de o fragmentare mare în ceea ce priveşte atribuţiile angajaţilor, iar oamenii nu sunt bine distribuiţi. “Ministerul suferă acum de o fragmentare destul de mare pe task-uri. Oamenii nu sunt bine distribuiţi. După părerea mea sunt bine pregătiţi. Vom face task force-ul pe sarcini între direcţiile transversale din minister şi Autorităţile de Management, a mai spus Ghinea.
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a susţinut că toţi cei responsabili pentru aceste întârzieri ar trebui traşi la răspundere şi a propus înfiinţarea unei comisii care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii europeni. De asemenea, Teodorovici a mai susţinut că “Priorităţile care ar trebui avute în vedere în acest moment sunt: plata facturilor restante, lansarea de urgenţă a tuturor ghidurilor şi cererilor pentru toate axele şi nu parţial cum este acum, inclusiv pentru mediile privat, social, educaţie, şi definitivarea acreditărilor pentru actualul ciclu financiar. Banii europeni dacă nu intră acum în economie vor afecta creşterea şi prognozele. Există la acest moment un miliard de euro, bani daţi în avans României pentru perioada 2014-2020 şi care în loc să fie blocaţi ar trebui deja să fie folosiţi la plăţi pentru demararea de proiecte”, a mai susţinut fostul ministru.
Prezent în cadrul evenimentului Fonduri Europene 2016-2020, Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, a subliniat că serviciile IT şi cele de cloud au intrat în atenţia autorităţilor europene şi încep să beneficieze de sprijin şi finanţare, iar România ar trebui să profite de acest trend. “ Informatica e un domeniu în care România are un avantaj. Companiile româneşti au făcut faţă în competiţiile internaţionale. Avem probleme în sănătate, transporturi, dar pentru România e important să identificăm un domeniu în care putem excela. În loc să prindem din urma, putem să fim în faţă” a afirmart Bogdan Padiu.
Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural a afirmat că, sistemul bancar ar trebui să fie mai implicat în finanţarea proiectelor pe agricultură şi să acorde condiţii de creditare mai bune pentru fermieri, mai ales că în ultima perioadă s-a observat o scădere a cererilor în acest domeniu. “Ar fi bună o analiză în special la start-up. Toate start-up-urile din România pleacă de la un comision de 3,8%, ceea ce depăşeşte şi dobânda băncilor comerciale.
Asta deşi trendul dobânzilor e în scădere. Aşa că ar trebui nişte instrumente de creditare special în condiţiile în care nu se poate obţine o finanţare”, este concluzia directorului general al Fondului de Garantare a Creditului Rural.
Forumul Fonduri Europene 2016-2020, organizat de Intact Media Group, a fost susţinut de EximBank România, Teamnet şi Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Pai nu-i guvernul format cu oameni de la brucseles? Inseamna ca brucselesu’ nu vrea sa ne dea bani nerambursabili.
Scopul celor care au pus ghiara pe Romania este ca prin slugile lor devotate sa ne tina sub control total, sa dispuna de noi si tara cum vor si nu sa se zbata ei ca sa o duca romanasii mai bine.Guvernul Ponta era vizat sa fie lichidat in primul rand ca sa fie numiti la DNA,si in alte locuri asemanatoare, in mod sigur si fara surprize , doar sefii doriti ca sa le fie slugile celelalte protejate si sa-si pastreze pe pozitie principala UNEALTA CU CARE II TINE IN ASCULTARE PE TOTI.Iar rolul lui Iohannis este sa protejeze UNEALTA si sa numeasca si alte UNELTE.Asa ca guvernantii de aceea se poarta besmetic pentru ca ei doar ocupa locurile intr-o piesa DE TEATRU (PROST) si cu rol de fatzada.
“Pe net” am citit ca femeiul anunta, pe sub bretonul grizonat la gard, sfarsitul petrecerii in Romania. Pai stim asta de când si-a exilat nepriceputenii in cabinet, sa produca acest salam sasesc cu soia modificata genetic. 😀
“Guvernul meu” adica al infractorului Klaus care a furat o casa din patrimoniul statului cu acte false.
Acelasi infractor adus la putere de securisti printr-o frauda si guvernul lor adus printr-un incendiu dubios care a durat 150 de secunde de parca era o cansitra cu benzina nu o sala de beton cu ceva burete.
Deci la ce va asteptati?
hop ca apare iar un articol anti tehnocratie si anti guvern. indirect este propaganda psd-ista.
e critica treaba cu fondurile europene, dar sa vedem domnule radu tudor ce rezultate au fost in guvernarea ponta , calitativ vorbesc.
ne explicati despre ce infrastructura vorbim in guvernarea ponta ? ce spitale noi, sau cresterea calitatii serviciului medical ? despre educatie evitati sa pomeniti. nu v-a placut scoala ? de plagiat putem vorbi ? despre abandonul scolar ? despre mediu si deseuri ?
sitemul de sanatate, educatia si transporturile in romanie sunt la pamant dupa mandatul ponta.
“Ştim cu toţii câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi.” psd-ul nu a facut nimic pe zona asta pentru ca a redirectionat banii la prietenii psd-isti.
cu exceptia infrastructurii, guvernul anterior a reusit in multe domenii, fata de actualul cabinet, cu 4 remanieri si 10 scandaluri in 6 luni
e o comparatie fortata si tu stii asta. vorbim de un guvern care a avut 4 ani la dispozitie si fonduri imense si altul care are doar 6 luni.
daca o sa comparati cu normalitatea si moralitatea, fostul guvern a fost criminal. noi trebuie sa ne apropiem de ungaria si polonia economic si sa ne fixam niste repere morale si de bun simnt in primul rand.
actualul guvern face doua lucruri utile si morale, nu lasa banii din buget sa fie folositi in campanie si fixeaza niste repere privind transparenta cheltuielilor.
probabil la moralitate nici un govern nu iese bine
probabil ,dar trebuie sa avem niste repere de bun simnt.
hai sa fim noi cu coloana si sa avem aceeasi atitudine indiferent de guverne.
inca nu e totul pierdut nici cu guvernul asta. moral e mult mai ok.
daca nici asta nu a salvat patrimoniul , de exemplu, si sa aruncam cu pietre in el , asa sa facem si la urmatorul daca nu are rezultate.
altfel stam sa inghitim praf in urma tarilor est europene.
Si cei dinainte de ce nu erau morali? Pentru ca lui Ponta i-au fabricat dosar penal Basescu si Iohannis prin unealta Kiovesi (trei tzoape,una mai “morala” ca alta)?
cu exceptia infrastructurii, cu exceptia invatamantului (elevi fara manuale, rezultate slabe si reforma 0), cu exceptia sanatatii(infectiile astea n-au aparaut de acum, au fost si in guvernarea Ponta. Doar ca publicul nu stia de ele in mod oficial. Neoficial oricum orice roman cam stia care sunt sansele sa ia o infectie).
Cam multe exceptii in cele mai importante domenii. E drept ca si cele mai dificile,unde chiar e de munca.
Asta ar trebui cel putin sa faca PSDul sa vada barna din ochiul lor inainte sa critice guvenul actual pe fix problemele pe care nici ei n-au fost in stare sa le rezolve (sau macar sa le diminueze simtitor) in 4 ani de guvernare.
Infrastructura sabotata de kiovesi cu anchete si de basisti cu contestatii in justitie ca, vezi drace, nu le conveneau sumele pe terenurile praduite de ei stiind pe unde va trece autostrada,manualele pentru elevi blocate cu alte contestatii in justitie, facute de mafia basista a manualelor vechi. Iar “REFORMA”,care reforma,CATA “REFORMA” MAI VRETI? Nu v-a dat Basescu vostru “reforma” inca de pe vremea CDR-ului? REFORMA AIA PE PAINE PLUS TERAPIE DE SHOC. Pana sa-si vada PSD-ul barna, vedeti-o voi pe a voastra.Aia macar v-au dat o paine sa mancati, ca altfel ,cu politica voastra basisto-penelisto-praduitoare, erati someri non-stop si acum.
Da dorele,Basescu le facuse pe toate Giugiuc, le-a preluat Ponta si le-a pus la pamant,Asa te-ai gandit tu, stand pe olitza.Mai dorele,la cat au fost de sabotati de cele doua Putori succesive de la Cotroceni,Ponta si guvernul lui au facut incredibil de multe lucruri bune.Dar ati vrut voi si iohannisul vostru sa aratati ca sunteti si mai al dreacu de inteligenti si muuult mai competenti decat ei,iar acum cand va scaparati in nadragi,in loc sa faceti ciocu mic, mai si sariti la cearta si la ciufulit barzoiu.
“sitemul de sanatate, educatia si transporturile in romanie sunt la pamant dupa mandatul ponta.”
Numai dupa dupa mandatul ponta sau dupa toate mandatele premierilor de pana acum ?
Intrebarea care se puna este aceea de ce nu acceseaza “guvenul meu” masiv fonduri europene cand in toate domeniile, asa cum aminteati, e “foame” mare ?
cand ai majoritate absoluta in parlament si bugete foarte mari pentru romania, nu ai nici o scuza.
e ca si cum ai zice ca bechtel a facut ceva cu 3 mld de euro, 40 de km de autostrada. deci e bine.
e foarte important si calitatea proiectelor pentru fondurile europene. e foarte important sa ai rezultate calculate , evidente. nu e suficient sa te lauzi ca ai atras bani.
Pai ce credeai ca au venit sa acceseze fonduri? Au venit sa ocupe locul la guvernare si atat.Important pentru stapanii lor a fost sa lichideze,cu ajutorul conclavului penelisto-iohanist, plus “reteaua lor stradala”,plus propaganda fitzuicarilor falimentari, vechea guvernare care,cu succesul lor si cu prim ministru mai de pe stanga, cu exemplul lor de colaborare intre liberali si social-democrati, era un pericol pentru imaginea conservatoare a PPE-ului lui Merkel in Europa, unde le este deja cotele in cadere libera.Plus ca venea momentul schmbarilor de sefi imprtanti prin institutii si se temeau ca le putea face Ponta surprize si sa nu mai iasa “ce trebe”. Daca Ponta nu demisiona cred ca erau in stare sa-l lichideze fizic,asa erau de turbati,doar a vazut toata lumea.
Un guvern de oameni slab pregatiti si iresponsabili! Guvern de “adunatura” PNL!!!
Unde duce razbunarea Joahannis si guvernul lui ,,,pas cu pas inapoi, mersul indaratelea asta si-au dorit . RUSINE.