Curtea de Conturi a înaintat 675 de solicitări de declanșare a procedurii de urmărire penală, în perioada 2005-2015, pentru prejudicii totale de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Văcăroiu, la Europa FM.

“În perioada 2005-2015 au fost înaintate Ministerului Public 675 de solicitări pentru declanșarea procedurii de cercetare penală. Pe acestea le-am împărțit în două categorii. Cazurile în care prejudiciile produse bugetului de stat sau unităților administrativ teritoriale depășesc 500.000 euro, o a doua anexă, cele sub 500.000 euro și cazuri soluționate. Toate acestea 675 la un loc însumează un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. Ele sunt, o parte, vreo 200, soluționate, cele mai mici, cu impact mai mic, iar altele sunt în curs. Generic, în câteva cazuri, pot să spun că avem situații în care prejudiciul produs pe un caz depășește 500 de milioane euro. Este vorba într-un caz de vânzare de proprietăți din domeniul public sau privat la prețuri mult inferioare sau situații în care s-au produs modificări prin norme în legislație fără ca normele să fie publicate în Monitorul Oficial, deci ele sunt nule de fapt și de drept, producând însă prejudicii de dimensiunea aceasta. Cazuistica diferă, este foarte diversă, și putem vorbi două săptămâni despre acest lucru”, a subliniat Nicolae Văcăroiu.

Acesta a menționat că instituția pe care o conduce verifică numai instituțiile publice, “e vorba de vreo 15.300 de entități care sunt ordonatori principali, secundari, terțiari, care trăiesc pe seama bugetului public”, dar și toate societățile, companiile naționale, locale, în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni. De asemenea, sunt controlate, separat, peste două milioane de persoane fizice și juridice care “într-o formă sau alta intră în contact cu banul public”, fie primesc subvenții de la bugetul public, fie concesionează imobile din domeniul public sau privat al stat sau al unităților administrativ — teritoriale.

Președintele Curții de Conturi a explicat că toate constatările de abateri de la lege sunt înscrise în rapoarte, procese verbale, și sunt date decizii cu termen, pentru recuperarea sumelor la bugetul local, la bugetul public sau la cel de asigurări sociale, etc. Anul trecut, pentru 2014, au fost trimise pentru cercetare penală 127 de dosare.

“În contextul în care nu aduc banii înapoi se consideră infracțiune și conform legii se înaintează pentru a fi judecați și condamnați sau să plătească pentru paguba creată. Separat, din rapoartele noastre, în cazul în care constatăm că sunt elemente de natura infracțională, se întocmește și se precizează în procesul verbal și în raport — se analizează în Centrală, în conducere, în board, care înseamnă cei 18 consilieri de conturi, toți sunt demnitari, se discută fiecare caz — și se înaintează către Ministerul Public pentru declanșarea procedurii de urmărire penală. În 2015, pentru 2014, sunt 127 de dosare care le-am trimis pentru cercetare penală. Ele sunt în desfășurare fie la Parchetele de pe lângă tribunale, Curții de Apel, DNA, DIICOT, Parchete de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Separat, tot în 2015, pentru 2014, mai avem încă 75 de sesizări, care acum sunt în discuția plenului Curții de Conturi și care în perioada următoare, de la caz la caz, vor fi sau nu înaintate Parchetului general pentru urmărire penală”, a mai spus președintele Curții de Conturi, în interviul de la Europa FM.

Potrivit sursei citate, există situații în care prejudiciile sunt cauzate de necunoaștere, însă majoritatea sunt acțiuni intenționate.

“Putem vorbi și de necunoaștere. În cazul acesta intervenim cu multiplu control pentru a se face corecțiile necesare, avem de a face și cu așa-zisa neglijență în serviciu, dar în foarte multe situații este vorba despre acțiuni intenționate. Sunt foarte multe constatări din păcate la nivelul unor ordonatori principali locali. Mă refer la primării de orașe, municipii, consilii județene, unde facem verificarea cea mai simplă: verificare casieriei. De exemplu, impozitele și taxele locale încasate se confruntă cu ce au depus la Trezoreria statului și, din păcate, avem foarte multe cazuri acum, în secolul acesta, în care avem de-a face cu furturi din casierie, respectiv, se taie chitanțe, se iau banii de la oameni, nu mai ajung în trezorerie, se iau banii și se bagă în buzunar. La nivelul unei primării 100.000—200.000 înseamnă bani serioși. Am constatat în destul de multe primării. Se depune o parte din bani, dar restul se regăsește pe chitanțe însă nu se mai regăsește pe evidența contabilă și, respectiv, în Trezorerie unde au contul”, a precizat Nicolaie Văcăroiu.

Conform unui raport publicat de Curtea de Conturi, aferent exercițiului financiar pe 2014, instituția a constatat, în urma acțiunilor de audit derulate anul trecut la instituțiile publice, o serie de abateri care au generat prejudicii de 1,761 miliarde lei (395,76 milioane euro).

Cele mai mari prejudicii au fost constatate la bugetele unităților administrativ-teritoriale (40% din total), fiind aduse în principal prin: nerespectarea prevederilor legale cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor bugetare, utilizarea nelegală a fondurilor acordate de la buget, precum și prin modul defectuos de alocare și utilizare a alocațiilor bugetare pentru investiții, a subvențiilor, transferurilor și a altor forme de sprijin financiar.

Prejudicii au produs și abaterile privind vânzarea și/sau scoaterea din funcțiune a activelor corporale, concesionarea sau închirierea de bunuri proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale, concesionarea de servicii cu caracter public și asocierile în participațiune, administrarea, gestionarea și inventarierea patrimoniului public și privat.

Următorul buget la care s-au constatat prejudicii este cel al agenților economici din sectorul public, cu capital de stat sau al UAT-urilor (29%), prejudicii produse, în principal, prin efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de lege, stabilirea eronată a drepturilor salariile, inclusiv a sporurilor și a altor drepturi acordate personalului, sau prin supraevaluarea nejustificată a unor cheltuieli.

Bugetului de stat, care deține 20% din totalul prejudiciilor estimate, i-au fost aduse prejudicii, în principal, prin efectuarea de plăți în baza unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, în favoarea salariaților, înregistrate pe cheltuielile instituției fără efectuarea unei analize în vederea stabilirii persoanelor răspunzătoare și fără a lua măsurile necesare recuperării sumelor de la acestea.

Totodată, au fost estimate prejudicii create prin efectuarea de cheltuieli cu bunuri și servicii fără contraprestație (bunuri, lucrări, servicii nerecepționate în cantitatea facturată și plătită).

Potrivit Programului de activitate pe anul 2015, structurile Curții de Conturi, centrală și teritorială, au efectuat un total de 2.773 de acțiuni de verificare, cuprinzând 1.800 de misiuni de audit financiar, 120 de misiuni de audit al performanței, 831 de misiuni de audit de conformitate (control tematic) și 22 de acțiuni de documentare.

 

20 COMMENTS

 1. Şi de ce nu au spus în mass-media la momentul potrivit?
  De ce i-au lăsat să fure în continuare?
  Pe cine au avut în complicitate?
  Pe vanghelie?
  Înainte de 89 aveam o replică cu care le închideam gurile codoşilor şi lingăilor de partid. Toţi urlau ”unde ţi-ai cătat” şi” cap de jidan ai înebunit”? :))) Acum aţi ajuns exact la limita identităţii şi demonstraţiei voastre de om demn şi onorabil apt de a guverna şi a lua decizii privind viaţa unui popor şi viitorul unei ţări:”unul cu sapa şi o stînă de idioţi plini de diplome cu mapa”.
  :))) dacă aţi avea capurile înşurubate prin filet, la prima adiere de vînt ar mirosi a creier mucegăit!
  :))) cu atîta tărîţă în capul vostru la prima ploaie mai puternică, ar umbla porcii după voi, dacă nu vă ascundeţi în maşini să pută tărîţa!

  • Laura Codruta Kovesi – Procuror general si apoi procuror sef DNA
   Daniel Morar – Procuror sef DNA
   Florian Coldea – sef pe linie militara SRI

   Nu s-au intamplat toate aceste furturi in timp ce acesti oameni erau in functii ?
   Dar padurile Romaniei nu au fost defrisate salbatic si ilegal in acesti ani?
   Dar retrocedarile masive frauduloase cu sate intregi in Transilvania nu s-au intamplat in acest timp?

   Ei ce faceau in acest timp? Indiferenti? Incapabili? Partasi la jaf?
   Cum explica ei asta?

  • “Procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, are un frate care a urcat treptele carierei pana la functia de director adjunct in cadrul Transgaz, Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale din Medias. In ultima declaratie de avere depusa de Sergiu Lascu, apare salariul lunar al acestuia, aproximativ 11600 de lei pe luna, dar si alte castiguri ale familiei!

   Sotia Adriana, expert contabil, incaseaza 53.700 lei anual pe un PFA, dar si alti 27.000 lei ca salariu anual din alte trei colaborari. Lascu a trecut in actele oficiale si o casa in Medias, cu o suprafata locuibila de 388 de metri patrati, dar si mai multe depozite in banci, dintre care cel mai substantial este de 515.000 lei.

   In plus, Sergiu si Adriana Lascu au mai raportat pe ultimul an si circa 125.000 lei castigati din dobanzi si dividende! La capitolul masini, fratele Codrutei Kovesi are un Volkswagen Passat din anul 2000 si un Audi A6 din 2010.”

 2. Domnule Radu Tudor,
  Nu spun ca nu exista cazuri in care sunt prejudicii cu intentie, dar va prezint realitatea, asa cum este ea in prezent:
  1. Auditorii Curtii de conturi fac abuzuri incredibile in urma controalelor, deoarece li s-a impus cota de sume ce trebuiesc imputate UAT-urilor. In acest sens, vin, controleaza, stabilesc prejudicii si abateri dupa ureche fara a verifica in teren , urmand ca in caz de nemultumiri, UAT-ul sa se adreseze in justitie cu contestatie. Acest lucru se intampla deoarece auditorul nu este tras la raspundere in cazul unui proces pierdut de curtea de conturi.
  2. Multe din abaterile si prejudiciile stabilite se refera la proceduri administrative si juridice. Spre exemplu, daca o primarie face o scoala, sau un camin cultural, in valoare de 500 mii euro si lucrarea a fost executata ca la carte de constructor, insa Primarul a uitat sa treaca prin consiliul local platile efectuate, sau daca contabila primariei nu a inregistrat investitia si nu apare in balanta/ bilant sau Mijloace fixe, si vine un auditor al Curtii de conturi si ce sa vezi?…..stabileste intreaga suma ca prejudiciu/ abatere. In realitate, asta nu inseamna ca banii respectivi s-au furat, ci doar ca nu s-au respectat unele proceduri. Vine apoi mass media si raporteaza prejudiciul. Omul simplu se inflameaza: ” uite ce fura nesimtitii!”. Sunt sute de astfel de cazuri!
  3. Sunt pline tribunalele de contestatii impotriva raporturilor si deciziilor Curtii de conturi si un procent de 75% sunt pierdute de Curtea de conturi. De ce nu se vorbeste despre asta in mas media?? E simplu de verificat, pe portalul de justitie online ceea ce sustin. Asta inseamna abuzul unei institutii care trebuie cu orice pret sa adune bani la buget.
  Domnule Radu Tudor, faceti va rugam emisiuni pe aceasta tema, tot ceea ce am spus poate fi usor verificat. La ora aceasta, se porneste o campanie massmedia impotriva unor oameni nevinovati. Este incredibil ca nu se cere si opinia partii in culpa.
  Mare parte din investitii sunt blocate in teritoriu de frica Curtii de conturi si a DNA-ului. Nimeni nu vorbeste din mass media de aceste abuzuri. Auditorii curtii de conturi nu sunt Dumnezei, desi asa se comporta. Se raporteaza prejudicii de dragul campaniei hei-rupiste de a distruge tot ce misca in tara asta, in ton cu campaniile ANAF si DNA.
  Va rog intelegeti fenomenul pe care l-am descris, si faceti diferenta intre exceptiile in care intr-adevar s-a furat si oamenii nevinovati afectati de campania furibunda a statului impotriva celor ce inca mai muncsc in tara asta.
  Atentie! Curtea de conturi nu are organ superior de control! De aici si abuzurile!
  Cu stima!

  • Puteti veni cu 2-3 cazuri concrete ?

   Sa vedem si noi daca s-a gresit a fost sanctionat functionarul, a fost data afara secretara, si-a dat demisia primarul ? Nu s-a furat sau nu s-a putut dovedi ca s-a furat dar s-a facut stadion in panta, s-au taiat tei si s-au pus salcami japonezi, a fost licitatie cu dedicatie, s-au pus panselute, s-au cheltuit bani nejustificat din fonduri de urgenta etc ?

 3. sinistrul asta de Vacaroiu nu are virsta de pensionare? Unul din marii gropari ai economiei Romaniei inca mai ia salariu de la stat? Pentru ce?
  Orice cifre ar da ca prejudiciu, mai trebuie pus un 0 la final…

 4. Şocant e graba cu care se schimbă legislaţia acestei ţări şi balamaua ondulatorie politică, cînd în politică, cînd pe micile ecrane, dar tot lipiţi de bugetul statului privind veniturile deşi politic nu mai au nicio legătură cu numirile în funcţii politic sau ca parlamentari aleşi sau votaţi! Se vede, se simte şi se pune în practică distrugerea prin sărăcire cu ajutorul legii a cetăţeanului român, aici mă refer la escrocheria pe agricultură”investeşti bani pentru programe şi te trezeşti dator sau infractor peste noapte”! Ce fel de reformă se practică dacă totul se dovedeşte a fi doar în defavoarea cetăţeanului român? Dar se plîng mulţi că se fură din buget dar nimeni nu ia în considerare furăciunile prin legile schimbate peste noapte pentru anihilarea omului care vrea să facă ceva bun pentru ţară şi această societate română şi nu mă refer la societatea civilă alergătoare după funcţii şi bani! Citesc enorm de multe articole de pe site-uri online şi mă îngrozeşte ideea ”sondaj pro sau contra” un fel de manipulare în toate domeniile(unirea cu Moldova: motiv de război, părerea privind anumite investiţii care se dovedesc ineficiente, acordul sau nu pentru refugiaţi, încrederea în politicieni sau instituţii, schimbări în armată, chiar zilele trecute pentru acceptul sau nu a prostituţiei legale) ! Dacă se ţine cont de sondajele plătite de nu ştiu cine în scop propriu, pentru ce mai votăm! Ca să ne minţim permanent că ne-am mişcat pe o stradă şi să fim certaţi permanent de ciolănarii urlători? În loc să progresăn pro viitor se munceşte cu brio spre a progresa în trecut mai rău ca I.E.N. cînd totul era prin cerşitul la biserică şi omul era considerat calul de bătaie(a se citi muncă istovitoare) şi hoţii erau marii burghezi ai societăţii care a fost sărăcită prin orice metodă legală! :)))) Cică retrocedările nu au la bază furtul de proprietate prin lege! Adunaţi toţi ”retrocedaţii” din cei 26 ani şi veţi constata că avem enorm de mulţi burghezi îmbogăţiţi prin furt sau prin orice act cu conţinut fals pentru a goli bugetul ţării sau a deposeda proprietarul de moştenirea strămoşilor lui! :))) cel mai reprezentativ caz e nr.1 care ocupă scaunul şi funcţia principală în stat votat sau nu, dar ales de ştie el cine!
  :))) Cîţi metri pătraţi de pămînt liber de serviciul retrocedări mai sînt pe teritoriul acestei ţări? ZERO!
  :))) Poate trebuie retrocedat şi din pămîntul ţărilor vecine să se achite de legea retrocedărilor în masă pentru hoţi!

 5. Nu imi vine sa cred …si ponta a procedat la fel? Nu imi vine sa cred ! Pe stadioane , in studiourile de televiziune, in barci se jura ca-i mai cinstit dacat dictatorul cu care a semnat pactul de colaborare…incredibil

  • Vezi ce proasta esti ?!? Nu vreau sa par agresiv, dar, cand vad prostia, ma iau caldurile !
   Mai “pasarica”, unde vezi tu ca e vorba de Ponta in articolul ala !? Ai strabism, sau e negul bassist de pe creier vinovat !?!
   In “deconcentrate”, fato, sunt aceeasi de cand era mama fata ! Acolo merg aia ai lu’ Vacaroiu… n-are treaba cu politicul, administrativul e corupt si incompetent !
   Inteleg sa fii “catea pan’la moarte”, da’ cand sfidezi prostia absoluta, asteapta-te de “contre”… decente, p-aici, ca nu ne lasa gazda altfel !

 6. Se certifica inca odata ca pedelistii-basisti au fost hotii-hotilor.Astia au crezut ca raman la putere pe viata si ca nimeni nu-i va lua la intrebari(la luatul la intrebari se vede ca au avut dreptate intrucat constatam astazi ,cu regret,ca institutiile statului ii ocolesc si nu-i iau la intrebari iar seful lor sburda astazi mai vioi ca niciodata).

 7. Asta-i furaciunea dovedita cu acte de catre expertii de la Curtea de Conturi. E imensa.
  Mai este si furaciunea nedovedita dar vizibila cu ochiul liber care-i tot asa de mare ca valoare daca nu tripla.

 8. Oare cine-i vinovat de aceste furăciuni? Isărescu sare cu gura cînd e vorba de măriri salariale pentru sărăciţi, dar nu vede măririle pe care şi le fac chiulangii care ne-au terorizat toată toamna şi iarna cu urletele: judecătorii, magistraţii şi procurorii au salarii şi pensii peste 2 sute de milioane lei, dar din cîte se pare, următorul proiect de salarii este şi mai mare pentru ”gloata” urlătoare dar şi pentru cei atacaţi oral de chiulangii, care pe ascuns le acordă venituri mai mari doar pentru a nu fi agăţaţi de procurori, judecători şi magistraţi!
  :))) şi vor să fie aleşi pe baza urletelor mincinoase: ba ei, ba ei, că ei, şi nu noi politicienii!

 9. D-le Tudor, din cate stiu domnul vacaroiu e presedintele curtii de conturi din 2008. De ce da aceste declaratii tocmai acum? Ce a pastorit dansul in toti acesti ani de zile? Sunt o sumedenie de intrebari la care ar fi cazul sa raspunda. Se pot recupera acesti bani furati? Cine raspunde pentru aceste prejudicii?

   • Corect – le-am auzit si eu…
    N-o fi Nea Nicu de la C(onsiliul) de S(tat) al P(lanificarii) vreo lumina, dar, si cand are dreptate, are !
    (vad, mai sus, p-una, “cu nas’su-n suflet”, cum ca Ponta, cum ca se jura… Stimate d-le Tudor, credeti-ma, m-am abtinut… mult… Cand vezi ca, de la “aici sunt banii Dvs”, pana in zilele noastre, gastile bassescului i-au intrecut in furaciuni p-aia din PSD… sa mai ai nervi de vrajeli d-astea politice ?! Putini neuroni, si aia plictisiti !!!

 10. Cele mai multe din neregulile contabile gasite de Curtea de Conturi au fost sennalate de corpul de control al fostului premier; Ciolos a ordonat el insusi un control iar sesizarile se aduna, intra in logica preluarii-predarii gestiunii la nivel guvernamental. Daca Ciolos vrea sa reformeze administratia publica, si-ncep sa cred ca asta are de gand, ca proiect personal, are nevoie de o panorama clara a datoriilor nerecuperate si a blocajelor care produc pagube visteriei statului. De hotiile propriu-zise se va ocupa DIICOT-ul, asta daca nu cumva datele culese vor folosi la incarcerarea, fie si cu titlu preventiv, a ministrilor vanati de DNA, fapt care se contureaza deja prin lansarea in presa a informatiilor cu privire la miscarea unor fonduri de la o rubrica la alta/fondul discretionar folosit de guvernul Ponta pentru a “umfla” bugetul primarilor vasali ai PSD. O neregula contabila, desigur, dar care poate fi incadrata la coruptie foarte usor, chiar daca fondurile respective au folosit la redresarea unor situatii disperate post-inundatii, de pilda, si nu pentru a atrage “foloase necuvenite”/voturi pt PSD. Nu m-as mira ca DNAsa caute pretexte pentru arestarea lui Ponta (sa-l demisioneze nu se mai poate, ce pacat!) sau macar punerea sub urmarire penala a lui Teodorovici care s-a sumetit sa preia finantele cand Valcov a fost tarat la beci (ce obraznicie, parol, sa ma-ngropi tzatzo), ceva care sa arate ca nu scapa nimeni din echipa “plagiatorului” facator de fundatii “profesioniste”. Deci eu zic sa asteptam: nu reforma administratiei, asta-i treaba de Hercule, Ciolos n-o sa-i faca fatza nici la pastele cailor, ci biciuirea adversarilor lui Johannis pana se-nvata minte sa nu mai concureze pe specialistii guvernului “meu”.

 11. am o mare rugaminte: nu mai luati in seama ce spune curtea de conturi. @unu are dreptate, aceasta instutie vrea sa faca concurenta anaf dar o face prost. daca cineva are o firma sau macar a avut si a fost controlat de curtea de conturi stie despre ce vorbesc. ceilalti care se inspira doar din comunicate sau declaratiile lui vacaroiu mai bine s-ar informa.

 12. Se fura si acum cu kovesi europena anului reader digest la dna. Numai ca acum liberalii au liber la furt de la europeana. Aia de la psd sa se abtine, ca i ridica. Am vazut denunt ignorat de europeana ca erau liberali. Astept poate se razganddste europeana.

Leave a Reply