Seful Statului Major General, gen.lt Nicolae Ciuca a postat un mesaj important pe Facebook :

“Începând cu anul 2017 intenționăm, la nivelul conducerii Statului Major General, să schimbăm costumul pentru instrucție al militarilor Armatei României.

Va fi o perioadă de testare, vor fi făcute ajustările necesare, dacă va fi cazul, și după finalizarea testelor, vom trece la echiparea militarilor.

Datorită compoziției cromatice, noul model de ținută de instrucție unică va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfășura misiuni, înlocuind astfel cele două ținute în culoare mozaic de pădure și desert.”

 

10 COMMENTS

  1. La penitenciare au dotat cu noile uniforme doar o parte din personal, apoi firma a falimentat, asa se aude. Sunt multi lucratori care vor haine noi si nu au de unde sa le ia, cele vechi fiind uzate datorita purtarii zilnice. Legat de noua tinuta sunt foarte multe discutii, calitatea este foarte proasta, incaltamintea ingreuneaza serviciul, preturile calculate sunt extrem de exagerate comparativ cu ce se gaseste la unele firme de pe piata. Ar trebui facuta o investigatie de catre cei abilitati.

  2. wow!ce misto!bine ca armata romana are uniforme noi, ca armament tot cu ala de pe timpul lui ceasca.sau daca ma gandesc la forta formidabila de t 55-uri, de pe timpul lui gheorghiu dej.ce fericiti vor fi militarii ce vor muri in tab-71 ca mor in uniforme noi.ce conteaza ca daca aveau apc-uri moderne si uniformele decolorate traiau.conteaza ca au murit frumos imbracati.si inca ceva:in desert combinatia aia o vede si unu cu -10 la dioptrii.

    • de cine râzi tu ? armata este formată din oamenii acestei ţări nu este formată din numai din ofiţeri, generali ,subofiţeri.dotarea, echiparea, organizarea unei armate este decisă de politicienii acestei ţări, politicieni care sunt aleşi de noi.armata nu se poate dota singură pentru că nu este firmă privată- armata nu îşi alege misiunile pe care le execută (afganistan), pleacă acolo unde o trimite parlamentul, preşedintele, adică politicienii pe care îi alegem noi.ai întrebat deputatul sau senatorul pe care tu l-ai votat care este starea armatei, care trebuie să te lase pe tine să dormi liniştit în patul tău? voi faceţi băşcălie zi de zi la adresa acestei insituţii, dar eu nu am jurat să fac pantofii nimăşui, nici să fiu tratat ca un golan care stă cu mâna întinsă

  3. felicitari armatei romane ca se gandeste la uniformele militarilor! MAI insa nu are nicio treaba cu asta…politistii romani plecati in misiuni ONU in zone tropicale (Congo, Africa Centrala, Haiti, etc) trebuie sa poarte la +45* celsius camasile din dotare care contin mai mult de 65% poliester…

  4. Poate se schimbă si uniformele de gală? Nu de alta dar m-am saturat rău de asemănarea cu armata roșie mai ales de când mulți studenți de-ai mei poarta uniforme din “războiul rece” , fără epoleți, vezi bine, dar toate din tratatul de la Varșovia, de-mi vine sa o iau la picior iarna, când intră in șir pe poarta facultății, cu urechile de la șepcile îmblânite fluturând peste postavul verde bilios al mantalei.

  5. Îmi pare rău că domnul generalul deşertului se bagă în chestii din astea comerciale. În ziua de astăzi, militarii noştri au un costum de instrucţie “mozaic de pădure” şi, potrivit reglementărilor în vigoare, primesc un costum adaptat la condiţiile din teatrul de operaţii atunci când pleacă în misiune. Ce vrea domnul şef acum? Să schimbe hainele de instrucţie din combinaţia de culori “x” în combinaţia de culori “y” pentru zeci de mii de persoane ca să nu mai fie nevoie de un complet nou pentru cei 5-600 de militari care pleacă anual în teatrele de operaţii. Şi este vorba doar de uniforma de instrucţie pentru că Armata ţării mele nu are uniformă de campanie. Singura reglementare în vigoare este pentru uniformele folosite în timp de pace. Ca să fim mai expliciţi trebuie să vă spun că în fiecare an militarii primesc o sumă de bani din care pot să-şi cumpere diferite articole de îmbrăcăminte, uniforme de serviciu, de oraş, de ceremonie sau de instrucţie. Li se spune că “uite statul are grijă de voi şi vă dă bani de haine!” Fericită să fie firma aceea care va descoperi combinaţia de culori ideală pentru Armata României! Un complet de haine de instrucţie “mozaic” costă 1.200-1.500 RON. Înmulţiţi cu 50-60.000 persoane! . Atunci când vom pleca la război, generalii deşertului vor descoperi că uniforma de instrucţie cu noua combinaţie universală de culori nu corespunde condiţiilor din câmpul de luptă şi se vor milogi la alţii să ne dea gratis nişte tunici pentru că noi nu vom fi pregătiţi să confecţionăm haine potrivite în timp util. Aş vrea să fiu bine înţeles! Costumul “mozaic de pădure” are combinaţia de culori potrivită pentru zone cu vegetaţie iar costumul “desert” este colorat în nuanţe apropiate de culorile nisipului. Nu ai cum să faci o singură compoziţie de culori pentru pădure şi pentru deşert. Dacă vrei să faci aşa zise economii şi să realizezi o combinaţie universală, îţi asumi vieţile celor care vor fi luaţi în cuiul cătării pentru că se deosebesc de mediul înconjurător, ies în evidenţă şi vor fi primii loviţi.

Leave a Reply