TRAIAN-BASESCU

Polemica declansata intre cei doi responsabili politici de soarta Armatei Romane pe tema bugetului acestei institutii e lamurita deplin de statisticile oficiale. Basescu spune ca Ponta ar face bine sa dea bani Armatei, nu primarilor. Sa vedem care este statistica ultimilor 10 ani de bugetare militara.

Ca sa nu existe discutii, am preluat datele oficiale publicate de Banca Mondiala, organism ce monitorizeaza la virgula economia romanesca.

De cind Traian Basescu este presedinte al Romaniei, functie ce-i asigura alte doua competente constitutionale – acelea de comandant al Fortelor Armate si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii – bugetul apararii a scazut constant si dramatic, pina la o limita de subzistenta.

Iata cifrele oficiale, cu procente din PIB alocate pe ani Armatei Romane :

2004 – 2,0 % din  PIB

2005 –  2,0 din PIB

2006 – 1,8 %

2007 – 1,5 %

2008 – 1,5 %

2009 – 1,4 %

2010 – 1,3 %

2011 – 1,3 %

2012 – 1,4 %

2013 – 1,3%

Potrivit Bancii Mondiale, Produsul Intern Brut al Romaniei a fost in 2013 de 189,6 miliarde dolari = 144,7 miliarde Euro.

Datele pot fi gasite aici : http://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS

Asadar, cine minte si cine trebuia sa finanteze Armata Romana pentru a nu fi descoperita in plina criza regionala si continentala de securitate cu o inzestrare invechita si greu functionala?

Dupa 10 ani de mandat, presedintele CSAT Traian Basescu n-are nici o scuza pentru problemele serioase ale sistemului de aparare nationala. Mai mult, este direct responsabil pentru scaderea de la 2,0 la 1,3 din PIB a bugetului apararii, in termeni reali insemand sute de milioane de euro care n-au putut fi taiati din alta parte decit de la inzestrare, de vreme ce soldele si utilitatile trebuiau platite.

Sa spun cate probleme serioase in categoriile de forte – terestre, aeriene si navale – au generat aceste scaderi succesive de buget in cei 10 ani?

Sa reamintesc si ca soldele au fost taiate cu 25% iar pensiile militare desfiintate in 2010 prin decizia directa a marelui comandant constitutional?

Desi nu este nici pe departe suficienta pentru uriasele nevoie generate de jalea financiara a ultimilor 10 ani, anul acesta a existat o decizie a guvernului de suplimentare a fondurilor Armatei Romane cu 150 de milioane de Euro. Buni si aceia, sper ca care conduc destinele acestei institutii au inceput deja sa puna in aplicare planul concret pentru chetuirea acestor bani. Ar fi bine sa stim si domeniile exacte.

Cat despre acuzatiile lui Basescu si minciunile lui, acestea pot fi suportate cu greu in domeniul politic.

Cand vine insa vorba despre Armata Romana, exista limite peste care nu se poate trece.

28 COMMENTS

 1. pai lumea traieste cu salariu de 200-300 de euro si dumneavoastra vreti sa avem dotarea armatei franceze sau engleze sau americane? de ce nu recunoasteti ca nu este nici un pericol de atacare a romaniei de rusia? tara este la limita saraciei , pe cine credeti ca intereseaza cate avioane sau tancuri avem? mergeti in provincie sa vedeti cum traiesc oamenii cu un salariu de 200 de euro. da-l dracu pe basescu, el e singurul vinovat ca romania de 25 de ani e ultima tara din europa?

 2. Cu asta a mințit dar cu recesiunea?O spun cu toată responsabilitatea.Dar la traiul de zi cu zi constant sau prea puțin schimbat,România și cu mine suntem în RECESIUNE.așa că îl rog pe domnul Ponta să lase pupin americanismul și să amenințe că România trebuie să intervină în Ucraina sau că susține ci lunile astea puține până la prezidențiale,să se ocupe de guvern și să stimuleze economia să nu mai simțim că suntem în recesiune

 3. scaderile bugetare au generat mai multe probleme in sanatate, educatie,si nu se mai supara nimeni,asa ca de dotarea armatei chiar nu are populatia nici o treaba. jumatate din ei au wc in curte si nu au apa curenta, de drumuri asfaltate nici nu mai vorbim.

 4. Dan Voiculescu a fost bagat in cel mai rau regim de detentie de catre Penitenciarul Rahova.Cel ce apartine de Ministerul Justitiei.Asta sa fie recunostinta lui Ponta ca l-ati scos (A3) de atatea ori din belele ?

 5. Oare de ce nu este ignorat basescu?
  Cred ca va suferi enorm daca nu va fi bagat in seama.
  Sunt satula de minciunile si de mizeriile lui.

  Viata noastra este mult mai importanta decat mizeriile lui, Va spune asta un om care a reusit sa supravietuiasca unor grele incercari ale vietii.

 6. 1. Si de unde se aloca aceste procente? Sunt cumva cuprinse in bugetul anual facut de guvern sau bugetul se face la presedentie? Eu cred ca betivanul doar aproba un buget facut de guvern indiferent daca vorbim de catelusul Boc sau de pisicutul coabitant Poanta.
  2. Cine era ministrul apararii cand se taiau soldele cu 25% si se desfiintau pensiile militarilor in 2010? Nu cumva Gabriel Oprea actualul “antibasist” reevaluat la vremea respectiva? Sau ma inseala pe mine memoria? Sunt sigur ca nu ma inseala si el era ministru atunci. Ba chair explica la toata lumea cat de benefice sunt acele masuri si cata grija are el de armata.

 7. off topic

  Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul privind amnistierea mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.

  In lege a intrat si un amendament potrivit caruia functionarii care au gresit vor plati daunele provocate.

  Pentru prima data cand caei care au gresit vor plati din banii lor. Sper ca in curand sa fie aplicata si la cei din justitie.

 8. Domnule Radu Tudor!!!
  Excelenta interventia dvs.in cadrul emisiunii la comentariul d-lui Chireac, cu privire la caracterul artificial al Ucrainei!!!Da, excelent “sa nu vorbim de caracterul ertificial al Ucrainei ca deranjam Transilvania”!!!Afirmatia a fost magistral intarita si de d-na Grecu!!Sper sa revenim la aceasta discutie ulterior cand se linistesc apele!!!Revin,excelenta interventie la comentariul d-lui Chireac,atat din partea dvs.cat si din partea d-nei Grecu!!!

 9. deabia am putut sa urmaresc sectiunea cand discutati despre Armata………………

  este adevarat ca baselu umbla cu soparle DAR Tonta nu are scuze, 150mil eu sunt 0 pentru nevoile Armatei…

  nu ma intereseaza ca Tonta a dus bugetu’ de la 1,3% la 1,4%, e tot un nimic, o sa-l felicit cand o sa-l faca 2% – 2,38% dintr-un foc.

  de moment suntem cu pantalonii in vine si Duszka trebuie sa dispara de acolo

 10. Parlamentarii nu fac nimic. Se vede foarte clar in emisiunea de la ora asta. Parlamentarul lui peste trebuie sa stea in Parlament 5 zile pe saptamana, iar de campanie sa se ocupe aia din teritoriu, nu parlamentarii, pentru ca daca s-au inscris in partide doar pentru campanie, sa nu mai candideze. Ca nu au partidele doar parlamentari, ci mai au si membri in teritoriu, care pot sa se ocupe de campanie foarte bine si linistiti.

 11. Domnule Radu Tudor, nici nu mai este nevoie de campanie electorala, pentru ca oamenii stiu deja cu cine vor vota. Asa ca aceste camapanii electorale sunt doar vrajeli. Toata lumea din tara asta a vazut ca in campaniile electorale doar SE MINTE !

 12. Daca am chef sa votez cu cineva, nu am cum sa ma schimb in campanie, pentru ca nu am cum. Toti mint in campanie, asa ca n-are rost s-o mai faca. Este facuta doar asa, de trefla.

 13. m urmarit emisiunea de la 19 si chiar ar prinde bine mai multe dezbateri despre starea armatei nationale si capacitatea de interventie/riposta atat nationala cat si NATO…in cel il priveste pe dictachior, este o rusine nationala ca acest tradator imbraca uniforma militara, e o blasfemie si o jignire profunda a insemnelor nationale ca acest mizilic hidos sa fie comandatul suprem, sa decida in CSAT, sa conduca o tara, sa ne otraveasca zi de zi cu prezenta si sistemul sau represiv. Imbracarea hainei militare tb sa fie o onoare pt orice ROMAN indiferent ca e angajat profesionist sau cum era pe vremuri aflat in stagiu militar obligatoriu..repet, e o umilinta ca acest neicanimeni cules din bodegi, imbraca haina militara, e un sacrilegiu ca i se canta imnul si i se dau onoruri militare.

 14. Ce afirmam eu acum ceva timp despre Fîşia Gaza? că distrugerea e uriaşă, că israelul şi americanii sunt pentru anihilarea fîşiei gaza indiferent de opţiunea locuitorilor, acum este confirmarea: http://www.antena3.ro/externe/noi-imagini-cu-dezastrul-din-fasia-gaza-orase-intregi-au-fost-sterse-de-pe-fata-pamantului-in-urma-265397.html
  Ce scriam ieri, sau alaltăieri despre Obama, Merkel cu bazele în Europa de est şi că ştiau de tot ceea ce face Putin, că se dau la fund:pentru naivi urlă în gura mare şi prin dos fac afaceri uriaşe, confirmarea: http://www.dcnews.ro/nato-baze-in-europa-de-est-rasmunssen-nu-vor-fi-create-baze-permanente-ci-o-for-a-de-reac-ie-rapida_452528.html
  V-am spus, să nu aveţi încredere în niciun politician indiferent de ţara pe care o reprezintă, numai în tine ca om să ai încredere şi punct. Nimeni nu-şi bagă carnea în saramură pentru alţii, să fim serioşi!!!
  …ce perfecţiune în premoniţii!!! este foarte bine că li se arată moaca pe ecran la momentul hotărîrilor luate, altfel, nu s-ar potrivi…(părerea mea)

 15. Off topic, ca de obicei…

  Chestia cu „vacanța parlamentară de alegeri” e o prosteală pe față! E un nou motiv de chiul pe banii noștri! Un chiul impus cu forța, căruia nu ne putem opune!
  Motivația e stupidă: că se duc ei să facă rahatul praf, că fără ei în teritoriu nu li se alege reprezentantul prezident! Păi… dintre toți candidații iese doar UNUL, dar de chiulit – o fac toți și pe banii noștri!
  În primul rând, nu e în fișa postului lor ca să facă ei campanii candidaților, nici la europarlamentare, nici la prezidențiale.
  În al doilea rând, nu în cei 3-4-5 papagali de o anumită culoare dintr-un județ stă tăria prezidențiabilului! Dacă ar fi așa, i-ar folosi doar pe ei și ar rezolva problema! Dar, cum s-a văzut până la urmă sunt și parlamentarii a cincea roată la căruță, însă au găsit o posibilitate de a mai chiuli oficial!
  În al treilea rând, parlamentarii SUNT REMORCILE PRIMARILOR ȘI CONSILIERILOR LOCALI! Deci, cu sau fără parlamentari, tot un drac! Dovada? Dacă lipsesc europarlamentarii din campania electorală prezidențială e același lucru ca și cum ar lipsi deputații și senatorii!
  În al patrulea rând: mulți parlamentari nu au mai dat prin teritoriu de când au fost aleși. Alții nu mai dau pe-acolo că-i ia lumea la bătaie! Și-atunci, ĂIA ce fac în teritoriu???
  În al cincilea rând: de ce pleacă toți? Ar putea pleca pe rând, cei care sunt pe traseul candidatului! Nu face nici naiba mai mult de 3 județe pe zi! Plus că sunt județe în care unii candidați n-au ce căuta! Ce să facă parlamentarii UDMR în Gorj???
  În al șaselea rând: cu deputații minorităților cum rămâne? Vine reprezentantul lipovenilor în Mehedinți? Ăștia ce justificare au, că nu au candidat propriu? LA fel: cum rămâne cu candidații independenți? Ăștia pe cine susțin în teritoriu?

  Iată doar CÂTEVA motive pentru care eu cred că e prosteală pe față și că trebuie insistat în mass-media cu statul pe loc, fără vacanță!
  Chiar; dacă-i prindeți pe candidați, întrebați-i care este sprijinul pe care li-l acordă parlamentarii proprii în campanie. Mă rog, înafara contribuției financiare… Și mai întrebați-i dacă e chiar musai ca să îi aibă de alergători înaintași, în loc să-și facă-n parlament treaba pentru care i-a trimis acolo electoratul – că nu au așa ceva în fișa postului…

 16. Da, voi aveţi cifrele comunicate, dar pe teren, locaţiile unităţilor militare spun cu totul altceva, e destul de grav. Personal, cînd am comentat situaţia armatei, analiza a fost şi este făcută, în baza actualităţii pe teren şi a militarilor(cunoştinţele mele) care mai lucrează în unităţile militare din ţară şi cei care au fost în Afganistan(mulţi speriaţi, terorizaţi, aproape bolnavi psihic).
  Oricum, politicienii mint chiar cu tabelul în mînă, la ei, negru e alb şi invers, tre’ să fii idiot să-i crezi pe cuvînt…

 17. Adevarul nu prea este ala domnule RT pentru ca in anii insirati in tebelul ala nu exista spectrul razboiului. Acum s-a schimbat situatia dramatic. Poate ar fi necesar ca procentul din PIB pentru inzestrarea armatei sa devina 10% ! Poate ca ar trebui ca tinerii sa faca niste ore de aramta ca sa invete sa traga cu o arma.Poate…

 18. Nu minte numai BASESCU….mint toti, daca ar spune adevarul nu ar mai ajunge niciodata in functii politice.
  Daca luam in considerare situatia de secritate actuala ar trebui sa fim foarte atenti la pregatirea si inzestrarea armatei. Daca PUTIN se supara pe noi, in cateva oare se plimba prin casa poporului. Asa ca nu ar strica sa se indrepte fondurile necesare catre armata.

Leave a Reply