Primele masuri concrete ale NATO pentru protejarea populatiilor si teritoriilor aliate apar in presa occidentala cu doar 5 zile inainte de summit-ul istoric de la Cardiff. Vor fi amplasate cinci baze aliate in Europa de Est.

Cele cinci baze pe care NATO intenţionează să le construiască în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea rusă sunt în Polonia, România, Lituania, Letonia şi Estonia, a anunţat duminică cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Moscow Times, în ediţia electronică.

Bazele vor fi folosite pentru logistică, pentru misiuni de recunoaştere şi planificare şi vor avea personal multinaţional permanent cuprins între 300 şi 600 de angajaţi în fiecare bază, potrivit cotidianului german.

 

16 COMMENTS

  1. alaturi de cea de la mihail kogalniceanu o posibila baza va avea din cate integ acelasi rol in principal cel de logistica. ar fi in sfarsit un lucru bun si pentru noi. intrebarea care se pune e de ce pana acum cei din nato nu au inteles ca totusi romania alaturi de polonia si tarile baltice sunt efectiv tarile de granita cu rusii. greu de inteles cam ce se coace prin marile birouri de la nato ramasa prsctic singura mare organizatie militara de pe glob

  2. dar 5 ministere sau 5 ministri care sa se ocupe dracu pe bune de tara asta ? e bine si cu baze nato dar ar fi bine si cu ceva crestere a nivelului de trai intr-o tara vai de capul ei, ce ziceti ?

  3. In viitor bazele se vor inmulti. Este suficient sa ne uitam cine a luat puterea in Turcia si ce baze militare sunt acolo. Este suficient sa vedem declaratiile lui Orban si sa ne intrebam daca NATO mai doreste mentinerea flotei de C-17 de la Papa/Ungaria. Este suficient sa vedem luarile de pozitie favorabile Rusiei exprimate de oficialii cehi si slovaci si sa realizam ca Romania, Polonia si tarile baltice au ramas singurele cu o orientare pro vestica.
    Intrebarea este cata incredere putem avea in Ponta ca va mentine aceasta linie si dupa ce va fi seful diplomatiei romanesti. Este vizita din China vreun semnal in acest sens?
    Vremuri grele, importante, politicieni marunti … tare ma tem ca ne este vandut viitorul pentru cateva zeci de mi de locuri de munca folositoare electoral …

  4. Și care mai exact e ideea acestui articol?Când postați ceva și vreți să spuneți ceva.E de bine?e suficient?Ce alte măsuri ar mai trebui luate?

  5. Domnule Tudor!
    Stiu ca sunteti un analist militar cu experienta si tocmai de acea,eu care ma pricep mai putin,v-as adresa cateva intrebari multumindu-va anticipat pentru eventuale respunsuri.
    Spuneti asa:”Bazele vor fi folosite pentru logistică, pentru misiuni de recunoaştere şi planificare şi vor avea personal multinaţional permanent cuprins între 300 şi 600 de angajaţi în fiecare bază, potrivit cotidianului german”.
    Intrebare:nu e cam ”subtire” numarul acestor angajati?
    De ce pun aceasta intrebare? In Rusia spre deosebire de tarile din UE,stadiul militar este obligatoriu.
    Daca spre exemplu,Putin isi propune sa invadeze Romania,(bat in lemn),trimite in tara noastra ,in maxim 24 de ore 100.000 soldati,vreo 5.000 de blindate si tot atatea avioane de lupta si cam intr-o saptamana rezolva problema.
    Stiu ca exista acel articol 5,(parca),”toti pentru unul,unul pentru toti” in cazul in care este atacata o tara membra a NATO.
    Totusi,nu considerati ca ar exista o problema de timp si mobilizare pentru a contrapune o forta militara cel putin egala cu cea ruseasca? Poate NATO sa aduca in Romania atat de multi soldati si atat de multa tehnica militara in 24 de ore si anume de unde?
    Vor participa la aceasta actiune tari precum sunt Ungaria sau Slovacia care theoretic fac parte din NATO?
    Tinand cond de contextual international actual,(si in special de contextul zonal),nu credeti ca ar fi bine ca in Romania sa se revina la sadiu militar obligatoriu,(nu de 1 an si 3 luni ca pe vremuri ci de maxim 6 luni),si la dotarea armatei romane cu tehnica de ultima generatie?
    Probabil ca o sa spuneti…”de unde bani”?
    Nu de la sanatate ,nu de la invatamant,nu de la investitii,nu de la pensi si salari.
    Cunoasteti foarte bine risipa de bani publici care se face in Romania de 25 de ani incoace.Ca atare ma gandesc la reducerea drastica a acestei risipe.

    • sper ca ati inteles o evolutie istorica in ultimii 20 de ani in ceea ce priveste puterea militara a unei natiuni sau a unei aliante : numarul militarilor nu e nici pe departe indicatorul performantei. ci tehnologia si sprijinul financiar. iar gandirea de secol 19 si 20 – rusii au mai multi militari decit noi (aliatii) este depasita

      • Bineinteles ca tehnologia conteaza. Dar credeti ca rusii au stat pe loc cu tehnologia? Nu ma pricep la analize militare, dar in momentul in care calitatea tancurilor rusesti este doar putin inferioara, cantitatea conteaza.
        Oricum, nu cred ca va fi cazul.
        Un razboi economic, ar fi mult mai devastator pentru Romania. Daca rusii sunt dispusi sa investeasca 50-60 de miliarde de dolari, pot lasa economia Romaniei la pamant si jumatate din populatia in strada. Pe de alta parte, daca americanii/UE sunt dispusi sa investeasca 50 de miliarde de euro in stabilizarea tarii, ar fi mult mai eficient decat aceste baze militare care sunt un fel de praf in ochi.

        • de unde sa mai investeasca rusii cand economia lor e pe butuci dupa sanctiunile occidentale? romania are schimburi comerciale f slabe cu rusia, nu depindem deloc unii de altii

          • Daca pune Putin vreo doi miliardari de carton de-ai lui sa vina pe la noi sa cumpere diverse chestii, si sa investeasca banii respectivi in coruptie si in interlopi, o sa-i iasa.
            Cat despre faptul ca economia Rusiei e la pamant, eu cred ca doar partea “de piata” a economiei ruse e la pamant. Dar marea majoritatea a economiei rusesti nu este de piata. Presupun ca vor rabda rusii de foame nu 5 zile pe luna ca acum, ci 6 sau 7.
            Apropo, ati vazut ca pe marile companii europene (a se citi OMV aici) le cam doare la basca de sanctiunile UE?

          • @Radu Tudor: chiar am rîs cu haz citind comentariul tău, cu scuzele de rigoare, dar, la noi economia este tot pe butuci din alte cauze şi cînd e vorba de război, armată, buzunare goale, se găsesc bani rapid, la fel şi cu rusia. Bani se găsesc, ori promisiuni între magnaţii ruşi şi tot continuă războiul, nicio problemă. Numai la noi, că s-au scos banii din ţară, nu se mai găsesc. Apropo de bazele NATO în europa de est, nu văd ce apărare eficientă va fi, în plus, intrăm în capcana războiului altora din cauza americanilor, rusi-ukrainieni. Va fi vai şi-amar de noi, vom fugi pe unde apucăm, nu o să ne mai trebuiască nici haine, acte, averi, case…!

Leave a Reply