În cel mai complicat context de securitate și apărare pentru Europa generat de războiul ilegal și neprovocat al Rusiei în Ucraina și în bazinul Mării Negre, cinci tări membre UE și NATO, Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor franceze de apărare antiaeriană Mistral.

Scrisoarea de Intenție a fost semnată, la Paris, în luna iunie, la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cele cinci țări. Scopul este acela de a coordona eforturile europene de consolidare a capacităților de apărare aeriană pe întregul continent, după ce Rusia a invadat Ucraina și nevoile de a întări sistemele militare au crescut în toată Europa.

Potrivit presei franceze, achiziția în comun a rachetei Mistral 3, prin inițiativa europeană lansată de Franța luna trecută, poate fi un game changer,  pentru că oferă avantaje multiple.

Presa subliniază că acest program nu implică riscuri din punct de vedere al procesului de achiziție, întreaga procedură fiind intermediată de agenția guvernamentală franceză – Direction Générale de l’Armement (DGA) – printr-un acord Guvern-la-Guvern (G2G).

Având în vedere că listele de așteptare pentru comenzile de arme și muniție performantă au crescut considerabil în urma războiului Rusiei, durata de livrare a sistemelor de apărare aeriană va fi scurtă, un aspect foarte important în contextul războiului din Ucraina. Compania producătoare, MBDA, asigură că nu există probleme cu livrările. În 2024, MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

Francezii spun că Mistral 3 este cel mai bun sistem din categoria sa, cu o rază de acţiune de 8 km (VSHORAD):„Am produs acest sistem din anii 2000. Este ultima generaţie şi a fost testat în luptă. Dorim să dublăm producţia în anul viitor.”

Leave a Reply