Dolarul american, valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe, s-a apreciat luni, ajungând aproape de paritatea cu moneda euro, afectată de posibilitatea unei întreruperi a aprovizionării Europei cu gaze naturale din Rusia, informează AFP.

Investitorii evită activele considerate riscante şi preferă moneda americană, care în jurul orei 12.10 GMT s-a apreciat cu 0,92% ajungând până la un curs de 1,0093 dolari pentru un euro, după ce anterior a cunoscut o creştere de peste 1%.

EUR/USD Price Forecast For 2022

În aceste condiţii se pare că revenirea înregistrată vineri de moneda euro nu a fost una de durată.

Grupul rus Gazprom a demarat luni lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident. Chiar dacă aceste lucrări erau programate de multă vreme, ele alimentează totuşi îngrijorările cu privire la o posibilă oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti.

Prezent la conferinţa de la Aix-en-Provence, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, le-a spus directorilor de companii prezenţi că ar fi iresponsabil din partea lor să nu se pregătească pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie. “Haideţi să ne pregătim pentru oprirea livrărilor de gaze ruseşti. Astăzi, acesta este cel mai probabil scenariu”, a spus Bruno Le Maire.

Această ipoteză “ar consolida stagflaţia, care este deja ridicată, în Europa”, se teme Stephen Innes, analist la SPI AM.

Creşterea explozivă a preţurilor la energie stimulează inflaţia şi în acelaşi timp conduce la stagnarea, şi chiar reculul, economiei zonei euro.

“Cel mai probabil, acest scenariu va concentra atenţia pieţelor asupra riscurilor de fragmentare”, adică a creşterii decalajelor între dobânzile la care se împrumută diferite ţări din zona euro, a comentat şi Jane Foley, analistă la Rabobank.

Creşterea economică modestă lasă o marjă de manevră destul de redusă Băncii Centrale Europene pentru majorarea dobânzii de referinţă în zone euro.

Pe de altă parte, cifrele publicate vineri privind locurile de muncă create de economia americană în luna iunie, care s-au dovedit a fi peste estimările analiştilor, au consolidat opinia că Rezerva Federală americană îşi permite să continue să majoreze dobânzile pentru a lupta împotriva inflaţiei.

Cu toate acestea, analiştii băncii elveţiene UBS sunt de părere că tendinţa de apreciere a dolarului în raport cu alte valute nu va putea continua deoarece politica monetară va începe să se resimtă asupra creşterii economiei americane. “Noi îi sfătuim pe investitori să nu se poziţioneze pe o continuare a creşterii dolarului ci să privilegieze francul elveţian ca valoare de refugiu”, a spus Mark Haefele, analist la UBS, scrie Agerpres.

Leave a Reply