Tranzacția de 2,1 miliarde de dolari prin care PRO TV, alături de celalte active ale grupului de media Central Media Enterprise (CME) din  Cehia, Bulgaria, Slovacia și Slovenia, intră în proprietatea fondului ceh de investiții PPF a primit toate aprobările necesare de la autoritățile relevante, fiind așteptată să se încheie săptămâna viitoare. Comisia Europeană a aprobat fără rezerve, marți, preluarea CME de către PPF Group, fond controlat de cel mai bogat om de afaceri ceh, miliardarul Petr Kellner.

“După aprobarea de către Comisia Europeană a fuziunii grupului PPF cu CME, au fost primite toate aprobările de reglementare necesare pentru închiderea tranzacției anunțate anterior. În consecință, se preconizează că finalizarea tranzacției va avea loc pe 13 octombrie 2020”, transmite CME.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București. Kellner este cea mai bogată persoană din Cehia și ocupă locul 68 în clasamentul mondial realizat de Forbes, cu o avere estimată la acest moment de 18,5 miliarde de dolari. În februarie, Profit.ro a relatat că senatorul american Marco Rubio a cerut autorităților din această țară să examineze tranzacția, cu argumentul că acordul subminează interesele SUA în Europa Centrală și de Est, prin prisma unor presupuse legături ale lui Kellner cu China și Huawei Technologies. Senatorul republican l-a acuzat pe Kellner că ar fi sprijinit, prin intermediul companiilor sale, “activitățile maligne” ale Chinei din străinătate. În replică, PPF Group a declarat că Rubio își bazează afirmațiile pe “informații false”, furnizate de un politician ceh și a precizat că achiziția CME va complementa afacerile grupului din sectorul telecomunicațiilor.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

https://www.theguardian.com/world/2020/jan/05/china-buying-influence-czech-republic-loan-company

 

Leave a Reply