O exceptionala analiza a situatiei pandemiei a fost facuta de prof.dr Emanoil Ceausu pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din Romania :

“Ca şi în restul Europei, diminuarea restricţiilor (poate prea devreme şi prea mult) a coincis cu perioada vacanţei de vară şi a concediilor. Pentru o parte a populaţiei, ’’relaxarea’’ a fost totală, cel puţin în perioada concediului, ceea ce a dus la transmiterea accelerată a infecţiei în comunitate în perioada concediului şi după întoarcerea din concediu. Un număr mare dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 în lunile iulie, august și septembrie au fost persoane întoarse din concediu sau contacţi ai acestora.

Începând cu data de 08.07.2020, când s-au înregistrat 535 cazuri, cel mai mare număr de cazuri de la debutul epidemiei la noi, numărul cazurilor a crescut constant şi rapid, depăşind 1000 cazuri/zi în data de 22.07.2020 (1030 cazuri). Din acest moment şi până în prezent numărul de cazuri noi de COVID-19, a fost permanent situat peste 1000 cazuri/zi (cu un număr maxim de cazuri/zi -1767 în data de 23.09.2020) iar în 30 septembrie am atins un număr record de cazuri, 2158. Pe toată durata epidemiei, media de vârstă a cazurilor diagnosticate s-a situat între 47 și 49 ani iar cea a deceselor între 69 și 70 de ani.

Situaţia din România nu este singulară. În multe ţări din Europa s-a înregistrat, începând cu luna iulie, o creştere semnificativă şi continuă a numărului de cazuri la valori care depăşesc, în acest moment, valorile maxime înregistrate pe întreg parcursul pandemiei. Şi în aceste ţări, creşterea numărului de cazuri s-a datorat reducerii restricţiilor, „relaxării” excesive a populaţiei, cu nerespectarea regulilor epidemiologice de bază, esenţiale în stăpânirea oricărei epidemii, produse de un virus cu transmitere respiratorie (mască facială, distanţare fizică, evitarea aglomeraţiei, în special în spaţii închise etc.).

Reînceperea şcolilor şi a universităţilor, reluarea activităţilor profesionale după revenirea din concediu, anotimpul friguros în care activitățile se vor desfășura în spații închise, aduc riscuri suplimentare, riscuri care pot fi diminuate numai prin respectarea cu stricteţe a regulilor epidemiologice de bază, cunoscute de toţi dar respectate doar de unii.

Rapoartele privind epidemia de gripă din anul 1918 (ale cărei învăţăminte le-am uitat) arată că, în oraşele în care restricţiile au fost mai severe, aplicate precoce şi un timp suficient de lung, durata epidemiei a fost mai mică, iar numărul de decese cu până la jumătate mai mic faţă de oraşele cu restricţii mai blânde, impuse mai târziu şi/sau ridicate prea devreme.

Cât va mai dura actuala pandemie? Greu de anticipat, mai ales că ne confruntăm cu un virus perfect. Există însă un consens: pandemia se va încheia când o mare parte a populaţiei va deveni imună la SARS-CoV-2. Imunizare obţinută fie prin trecerea prin boală (imunizare naturală de grup), fie prin vaccinare.

Imunizarea naturală înseamnă că cel puţin 60-70% din populaţie să treacă prin infecţia cu virusul SARS-COV-2, iar imunitatea post infecție să fie protectoare şi durabilă. Greu, dacă nu chiar imposibil de obţinut pe termen scurt sau mediu. Suedia (unde s-a experimentat acest mod de imunizare) are în prezent o rată de imunizare a populaţiei de numai 15%, Spania şi Marea Britanie de 5%, Italia de 2,5% (7,5% în Lombardia, zona cea mai afectată de infecție). Pe de altă parte, nu se ştie încă cât timp durează anticorpii post infecţie naturală.

Un studiu german a evidenţiat dispariţia anticorpilor la 40% din cei infectaţi după 3-6 luni. Pe de altă parte, există un aspect puțin cunoscut, deocamdată, al infecției cu SARS-CoV-2, urmările acesteia pe termen mediu și lung. Observații recente arată că o parte importantă din foștii bolnavi de COVID-19 dezvoltă ulterior infecției acute un sindrom astenic psihosomatic de lungă durată și/sau complicații pulmonare, cardiace sau vasculare.

În ceea ce priveşte vaccinarea, condiţia obligatorie este ca vaccinul utilizat să fie sigur şi eficient. În prezent, toate vaccinurile potenţiale sunt în curs de testare. Un vaccin sigur şi eficient va fi pe piaţă cel mai devreme la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor. Vaccinarea de masă va fi posibilă, probabil, la mijlocul anului viitor în funcție de capacitatea de producție, depozitare și păstrare (pentru unele tipuri de vaccin la -70 C), transport și distribuire a vaccinului, dar și de posibilitățile sistemelor sanitare diferite de la o țară la alta, de a vaccina, în condiții de siguranță, miliarde de oameni. Conform estimărilor OMS, până la sfârșitul anului viitor vor fi disponibile 2 milarde doze de vaccin (la o populație a globului, de 7,8 miliarde).

Un aspect necunoscut în prezent este durata protecției postvaccinale. Dacă aceasta va fi de scurtă durată (câteva luni de zile) se va impune repetarea vaccinării. Dar, pentru a vaccina miliarde de oameni într-un timp cât mai scurt este nevoie de colaborare și coordonare la nivel mondial și de un efort organizatoric și financiar uriaș, cum nu a mai fost în istoria omenirii, efort care nu știm în ce măsură va fi posibil” (postare pe Facebook, pagina Colegiul Medicilor din Romania)

2 COMMENTS

  1. Radu, vai mama lor de ordinari, astia care decid sanatatea, viata si viitorul cetateanului! Suntem cativa, putini la numar care vedem clar comportamentul si tratamentul politic indiferent de guvern, fata de viata, sanatatea si viitorul acestei natiuni! Acum cativa ani, am facut un calcul numerologic cu 2022-2023-2024, dar anul trecut, a spus clar merkelita, citez:”populatia lumii a trecut de 7 mld, va fi o mare problema cu hrana si apa pe planeta, trebuie sa reducem numarul, fiecare guvern al fiecarei tari, este obligat sa isi asume oblgatia!”, si ca sa nu fie razboi sau foamete, a inceput curentii de aer, fum invinovatitor spre china, desi sunt adunati din mai toate tarile, specializati in americuta dar plasati prin negociere in whan! Am mai scris, debutul(voncentratia)slabut a fost in decembrie 2018 spre sfarsitul lunii ca imediat am venit in tara si dupa 14 zile, m am reintors la ai mei care, vazand in ce hal sunt dupa aproape o luna de zile, m-au dus la urgenta in halvetica, tratament pe loc dar fara diagnostic, nu stiau ce am, nu au intalnit asemenea caz, dar m-au tratat cu brio. Recuperarea cheltuielilor, ciuciu de la asigurarea de turist. La ora actuala, nu exista obligativitate la purtarea mastii decat in spatii inchise si in mijloacele de transport, in rest nimic nu este inchis! Nu e bascalie! Aici in tara, e prea multa teroare si minciuni, bataie de joc si denigrare din toate punctele de vedere din partea marilor capi ca sa mai poata crede cineva in ceease cere! Acesti clampai, respira doar neincredere in propria ta persoana, in puterea ta ca om, respira doar ura viscerala si tot ce este doar rau! Nu imi amintesc daca ti-am trimis pe facebook poza cu tratamentul, dar daca o mai am, o gasesti pe facebook la mesaje. Cat despre medici: sa invete naibii sa se respecte pe ei ca sa poata fi respectati si demni de incredere, sa invete sa comunice ei si sa aiba un purtator de cuvant cu vocabularul diversificat in domeniul medicinei, calm si sa explice pe intelesul oricui, nu toti etichetatii de catre dna, si oricine ca au fost sau ca fiind infractori, nu toti burtosii sau tupeistii de lux care le pute gura prin ecranul tv!

  2. Ce de stricati la caput pana la nebuneasca scleroza ‘crima cu premeditare’ nevindecabila in alianta pnl-mari capi si numiti politic in functii in orice domeniu! De cand a intrat pe aleea candidaturilor mafalda sect.1, am spus ca interesele in afaceri si vanzari din depozitatele ani la rand, sunt uriase si ca se vor “muta” depozitele de medicamente in Romania deoarece nu se mai pot vinde in kenia sau in toate tarile sarace africane! Intru pe google maps si gasesc Unifarm cam in sector1, in apropierea unei paduri(oricum gasesc ei spatii libere), deci, e perfect insistenta sustinere din ambasada a tutei made in fr.! Mai trebuie lamurita problema lu’ ala din timisoara(aceeasi limba si fapta cu paratrantorul), paraciosii “infiltrati” obligatoriu prin tableta buclucasa in Romania, nemturia fiind cea care controleaza si coordoneaza pas cu pas Romania! Spuneti va rog daca rusia are vreo implicare reala in actiuni! Nu cred, cum nu cred nici minciunile propagate in istorie ca rusica a facut numai rau acestei tari! Dupa 100 ani, se vede clar: cine, cati si in ce fel au subjugat tara si natiunea romaneasca, prin aceleasi caractere leproase identice cu actualitatea! Din cate se observa, si oricine poate concluziona, mai ales ca totul e vizibil, closca cu puii de aur despre care se latra ca a fost ‘furata’ de rusi, nu e decat o crasa minciuna gogonata, la fel cum e cu tonele de aur, la momentul de fata, in “siguranta-canci” prin londra! Asa s-a intamplat si acum 100 ani, au depus in siguranta semnand acte, acte care au fost in defavoarea acestei tari, cam la fel se va intampla si cu tonele de aur din Londra! Asta denota ca si acum 100 ani in urma si la ora actuala, au fost excroci, hoti, mincinosi, lacomi, neincrederea si temerea in aproapele aceleiasi natiuni a fost distrusa iremediabil! Spuneti voi obiectiv: de ce am avea incredere in asemenea lepre acaparatoare, mai ales ca avem antecedentul din urma cu 100 ani? Dupa noi…potopul!

Leave a Reply