Contribuțiile sociale obligatorii vor fi datorate, de la 1 ianuarie 2018, de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice.

” Programul de guvernare 2017 — 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași data de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare”, se menționează într-un comunicat al MFP remis, joi, AGERPRES.

Conform sursei citate, măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcția de șef al Executivului, măsura privind trecerea obligației plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

“Vă spun în fiecare zi, da? Tot… Și mâine o să mă întrebați, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS și CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator, anunțase marți premierul Mihai Tudose.

“Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm”, a afirmat Tudose.

3 COMMENTS

 1. ..si de ieri s a publicat in monitorul oficial ca pt contractele part time se platesc contributiile ca pt norma intreaga…cred ca suntem tinuti din dezastru in dezastru ca sa nu mai avem timp sa ne punem alte intrebari…trist!

 2. Manual de sport ??? Nu-i pacat de copacii care se vor taia pt asa ceva ? Tot PSD-ul se vaicarea anul trecut,vai,vai saracii copilasi cum sunt ei obligati sa care ghiozdane de aproape 10 kg spre disperarea parintilor !!! Daca le mai pui si-un manual de sport cred ca le cedeaza genunchele ! Dar lasa ca le da Firea bani pt biciclete sau triciclete,au mai ramas cateva zeci de milioane din bugetul anual care n-au unde sa fie alocate ca destinatia lor fireasca a fost demult abandonata.Dupa aia plang ca-i ia DNA-ul la intrebari,ca-s “persecutati politic”…Adica stai,uitasem….si-au dat lege care sa le acopere toata risipa si hotia…Cum erau ei edilii de timorati sa mai semneze un act,trebuia sa inceteze cumva aceasta “vanatoare de primari” !!!

 3. Serios!
  Dar trebuie!?
  Care-i legea şi pedeapsa reală aplicabilă şi aplicată?
  De asta mulţi au fugit cu banii şi…liber la furat…plătesc proştii!
  E FAIN ÎN ROMÂNICA!
  ŢARĂ SIGURĂ ÎN PĂMÂNT, CONTROLATĂ ŞI COORDONATĂ!
  PARADISUL PENTRU ORICE!
  1. FIECARE ENTITATE CU LEGEA EI !
  Popia…cu legea lor!
  Medicina, medicii…cu legile lor!
  Cadrele didactice…cu legile lor!
  Patronatele…cu legile lor!
  Mafioţii…cu legile lor!
  Haos salarial!
  Justiţia, notariatele, avocaturile şi procuraturile…cu legile lor
  Parlamentarii, parlamentul şi politicienii…cu legile lor care se schimbă peste noapte în favoarea lor(vezi inginerul fără pregătire şi fără vechime la finanţe de la PSD care vrea să ajugă la Curtea de Conturi după plecarea lui Văcăroiu)http://www.stiripesurse.ro/surse-omul-numarul-2-din-psd-se-retrage-din-via-a-politica-cum-i-a-aranjat-ploile_1210125.html!
  De cel puţin 3-4 ani scriu de alimente cu dublu standard la fel cu apa potabilă şi îmbrăcămintea, încălţămintea care distrug sănătatea omului şi abia acum se screm vorbind, dar faptele şi vindeacarea acestor minţi bolnave…la poulivară!
  Care e legea pensionarilor, abuzaţilor, abuzatelor şi minorilor?
  Cum să mai crezi în justiţie şi lege?!
  E MAI CEVA CA ÎN MONACO SAU ALTE PARADISURI!
  2. DOAR UN CLIC DISTANŢĂ PENTRU ESCROCHERII!
  FIDELĂ ONLINE!
  Carte de identitate online!
  Trafic de date personale!
  Înşelătorii pe baza datelor personale!
  Scanare semnături(se practică din 2002-2004)!
  Deposedări de drepturi!
  Să terorizezi omul!
  SUCCES ESCROCILOR şi HAKERILOR!

Leave a Reply