Numele si specificul activitatii desfasurate de angajatori ofera o imagine clara asupra economiei si profilului ei.

Este si cazul Romaniei, indiscutabil.

Cine sunt cei mai mari angajatori din Romania? Ce capital au?

Se justifica retorica usor xenofoba si nefericita potrivit careia “strainii sunt de vina”? Pentru ce? In general pentru orice…

Ia sa vedem:

Ziarul Financiar scrie ca retailerul alimentar Kaufland, care a raportat oficial un nu­măr de peste 17.700 de angajaţi la finalul anului trecut, a rămas şi în 2016 cel mai mare angaja­tor din economie, potrivit datelor înregistrate în Revisal, softul Inspecţiei Muncii prin care se ţine evidenţa salariaţilor. Kaufland ocupă pri­ma poziţie încă din 2014, an în care a devansat producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom.

„De când suntem în România am angajat în fiecare an în medie peste 1.000 de persoane. Ne propunem şi pentru acest an menţinerea acestui număr, având în vedere că planificăm deschiderea a cel puţin şase magazine noi“, au răspuns reprezentanţii Kaufland România.

Pe locul doi în topul celor mai mari angajatori din economie se află OMV Petrom, care a rămas cu circa 14.400 de angajaţi anul trecut, cu peste 1.000 de oameni mai puţini faţă de anul anterior. Pe următoarea poziţie se află producătorul auto Automobile Dacia, al cărui efectiv de salariaţi de pe platforma de la Mioveni stagnează undeva în jurul valorii de 14.000 de persoane de câţiva ani încoace.

Cinci dintre cei mai mari zece angajatori de pe plan local activează în sectorul comerţului, cei mai mulţi fiind din retailul alimentar (Kauf­land, Profi Rom Food, Carrefour şi Mega Image), pe lângă care se află şi retailerul de bricolaj Dedeman.

„În principiu, expansiunea în retail ar trebui să continue, dar şi aici este oricând posibilă o con­centrare de mărci, pentru că nu tuturor com­paniilor le merge foarte bine. Pe lângă re­tail, cred că noi angajări se vor face anul acesta în industria componentelor auto“, a spus Raluca Pârvu, business manager la firma de con­sultanţă în management şi resurse umane BPI Group.

9 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 🙂 cei mai mari angajatori! Se văd clar: DNA, ANAF, POLIŢIE, STS sau cum s-o numi ăia care ascultă telefoanele, societatea tulumbarii, locaţiile secrete unde întâlneşti gloabe ca secretare şi nu numai! 🙂 🙂

 2. Domnule Tudor as dori sa va trimit o lista a intrepriderilor romanesti care au supravietuit “marii schisme” si au fost repere ale economiei nationale romanesti. Poate multe dintre acestea a fi trebuit sa fie restructurate/activitate restransa nu inchise brutal. Poate si pentru asta “institutiile de forta” ar trebui sa dea socoteala ori “sa pregateasca o reactie oficiala” iar, pe romaneste cei care au tradat ordinar, pentru ca este vorba de tradare si “vanzare de tara” sa plateasca.

  • “Marea schisma”? Presupun ca te referi la Legea Nationalizarii din 1948: cel mai mare dezastru suferit de romani de la WW2 pana cand a inceput Securitatea sa omoare romani, anii ’70-’80. Dezastre peste dezastre la romani. Si nici n-am vorbit de dezastrul numit comunism si milioanele de romani spalati pe creier.

 3. Apel catre jurnalismul liber de orisice constrangeri: eu, ca si multi alti privitori, seara de seara ai postului A3, m-am cam saturat de elucubratiile si ineptiile unor invitati permanenti, si anume, Chireac si Abraham!
  Acesti acoperiti notorii nu au calitatea morala de-a exprima idei si principii demne de postul anti-Binomist nr. 1 in Romania!
  Ei sunt mult mai potriviti LaBe 1 TV sau Irealitatea!
  Ce-ar fi sa reinvitam un Ilie Serbanescu sau Valentin Stan, oameni care chiar spun lucrurilor pe nume, si nu “binomesc” la comanda!
  Sau sunt persoane non-grata ca si-au permis sa spuna ca Romania e doar o colonie condusa de la Brucseles si Vasington, iar Binomul a fost conceput&ghidonat&decorat&sustinut&protejat de catre asa zisii aliati?
  Da, Voiculescu sta la parnaie din cauza sustinerii Lulutzei de catre USA&UE , adica forte care vor ingroparea capitalului romanesc spre profitul firmelor straine, adica ale lor!
  Nu-i ciudat ca nicio firma straina n-a fost cercetata de DNA? Si in dosarul Microsoft, tot rumanii sunt de vina ? Strainii nu sunt corup? Ei sunt imaculati?
  Chiar nu avem koaie sa spunem: Gata, ati furat cam mult? Free visa mai pe cand? MCV iar? Pai e coruptie in Europa la greu, mai povestiti-ne cum e cu Berlusconi!
  Totul se rezuma la bani , iar daca cineva-si inchipuie ca-i doare la inimioara pe “europeni” de coruptia din Romania , inseamna ca-i f. naiv!
  De fapt ei vor sa moara TOATE firmele romanesti, asta inspre profitul LOR!
  Despre plata impozitului pe profit in tara unde a fost realizat discutam si noi? Adica nu in off-shore, cum e acum! Asta ar aduce 50mld. E la bugetul statului!
  Mugur Isarescu are vreo parere? Chiar avem in fruntea Statului numai tradatori de neam si tara??

  • bine punctat!avem intr-adevar numai tradatori!eu astept-cam demult-niste steaguri romanesi cu inscriptia,,al poporului,,adica o frumoasa nationalizare mai pe romaneste!

 4. Gabi , nu aia de la Cluj ci de la București , auzi vrea ea interzicerea animalelor la circ.Deci practic să se închidă circurile ! Să dea naibii faliment toate nu ? Că normal , politicienii îți oferă circ gratis unde cele mai trăznite animale politice se împerechează și se ucid între ele !

 5. Daca-s asa multi angajati la Kaufland unde naiba-i tine ca pe la raioane nu-i gasesti daca e sa ai o nelamurire vorbesti singur pe-acolo.

Leave a Reply