Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări într-un hotel din Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:

Jeffrey Webb – Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;

Jack Warner – Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo – Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;

Eduardo Li – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas – Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;

Rafael Esquivel – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin – Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz – Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco – preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson – Preşedintele Traffic Sports USA – promotor de evenimente sportive – şi preşedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Potrivit BBC, şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri dimineaţă, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie.

Printre persoanele reţinute se numără doi din cei şapte vicepreşedinţi FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman şi Eugenio Figueredo din Uruguay, preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Persoanele reţinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat.

Cei şapte erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, în cadrul căruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Într-un alt dosar, Parchetul elveţian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru “spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 şi 2022. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.

8 COMMENTS

 1. nu credeţi că pincipiul:” pe ei îi evitaţi” se utilizează în forţă peste tot în lume fie ei şi cei mai periculoşi infractori? nu cumva se poate vedea la lumina zilei???

 2. Apaopo, citisem pe site-il A3 că s-a încheiat un acord privind evaziunea fiscală cu băncile din Elveţia! De cînd începe să intre în vigoare acel cod? Am înţeles că de prin 2018, cînd nu va mai avea niciunul din cei vizaţi cont acolo sau poate va avea puţini bani, de fapt habar nu are nimeni ce proiecţie va fi pusă în practică(sărăcirea celor mulţi care trag precum catîrii la jug şi încă o mizerie care cred că se va pune în practică pe alese: dacă ai proprietate sau cont nu beneficiezi de nimic/ajutor de la stat încît eşti obligat să-ţi vinzi proprietatea pentru a trăi şi pentru a-ţi întreţine familia fie şi pe ai tăi care sunt căsătoriţi în şomaj sau cu ajutoare de la stat prin lege-lege în vigoare în Elveţia) : http://www.thelocal.ch/20150527/swiss-sign-tax-agreement-accord-with-eu
  Al naibii cu manipularea lor idioată, multe se vehiculează din gură-n gură dar foarte puţin din ceea ce este realitate! Tot ce e urît se va pune în practică aici în ţară şi hoţii adevăraţi vor fi ocoliţi şi vor continua cu ilegalităţile fie şi legale!

 3. Să ne ‘’rîdem’’ puţin din tot ce am auzit şi trăit cu băsescu la putere şi că tot o pupă pe Merkel cam toţi :
  1. Iaca ce se mai găseşte în Germania din timpul celui de-al doilea război mondial: http://www.thelocal.de/20150527/huge-bomb-causes-biggest-evacuation-since-war
  2. Cea mai puternică femeie pe planetă ? Poate cea mai urîtă inclusiv de propriul popor ? Cine-l susţinea pe băsescu şi actualmente pe iohanis ??? Minciunile pe plan mondial : http://www.thelocal.de/20150527/merkel-deceived-public-on-no-spy-treaty
  – nu e vorba de distragerea atenţiei de la subiectele interne, e pur şi simplu pentru îmbogăţirea cunoştinţelor privind încrederea în cine???

 4. Domnule Tudor !
  Va rog sa-i transmiteti d-lui Gadea sa nu mai laude atata FBI-ul ca vezi Doamne au protejat arestatii si n-au facut circ ca altii. Sa-i lasam si pe cei de la FBI, de-a lungul vremii s-au umplut de bube-n cap. Sa mai amintim ca multi dintre ai nostri au stagii in cadrul FBI ?

   • Nu d-le Tudor, vroiam sa subliniez faptul ca nu actioneaza asa cum actioneaza fartatii lor de la FBI, ca doar au urmat stagii de pregatire si bine au facut.
    Ati inteles foarte bine mesajul, doar sunt pe topicul care trebuie.

 5. FBI este o structura de investigatii de nivel mondial, tocmai prin profesionalismul dovedit in timp. In cadrul acestei structuri au lucrat si lucreaza si cetateni SUA, romani la origine, chiar in functii de decizie si au fost si sunt foarte apreciati pentru activitatea pe care o desfasoara in interesul cetateanului.

Leave a Reply