OMV Petrom este în discuţii privind exportul în ţările vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagră, însă a pierdut licitaţia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, într-o conferinţă de presă.

“Pentru atingerea acelui moment de decizie finală de investiţie pentru producţia de gaze din perimetrul Neptun, pe lângă elementele tehnice, operaţionale, de fiscalitate, generate de mediul din piaţa de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a producţiei din Marea Neagră. Acest proces a început, pentru evaluare potenţialului de vânzare a cantităţilor care nu ar putea să fie vândute în România. În absenţa unei creşteri a cererii în România, va trebui să ne căutăm opţiuni de vânzare şi pe alte pieţe. Obiectivul nostru este zona de vecinătate a României, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vânzare, nu numai pentru gaze”, a precizat Gheorghe.

Pe lângă cererea de gaze din ţările din vecinătatea României, importantă este şi capacitatea de transport către aceste zone, a adăugat ea.

“În această perioadă noi purtăm discuţii şi analizăm scenarii de vânzare pe astfel de pieţe din vecinătate, dar ele trebuie să fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivităţi între România şi pieţele potenţiale. Nu avem niciun contract încheiat la această oră”, a susţinut oficialul OMV Petrom.

Ea a arătat că fiecare dintre cele două companii din consorţiu, respectiv OMV Petrom şi ExxonMobil, poartă discuţii separate pentru vânzarea gazelor, ele fiind concurente pe această piaţă.

Totodată, Gheorghe a confirmat faptul că OMV Petrom a pierdut licitaţia prin care ar fi dorit să rezerve capacitate de export pe conducta Arad-Szeged.

“A fost o licitaţie pentru dreptul de a transporta pe relaţia Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totală a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relaţia de export. Am participat şi noi, dar nu am câştigat. Nu este public cine a câştigat, am citit şi noi ştirile că sunt trei firme din Ungaria”, a mai spus directorul general al companiei.

La rândul său, Lăcrămioara Diaconu, şefa diviziei responsabile de activitatea de gaze din cadrul companiei, a subliniat faptul că OMV Petrom analizează şi alte rute de transport, precum cele spre nordul şi sudul României, adică spre Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Turcia.

“Transgaz şi operatorul din Ungaria au oferit spre rezervare capacitatea pentru una dintre rute, iar câteva companii şi-au securizat această direcţie de transport. Nu s-a vândut nicio moleculă de gaz până în prezent. Iar pentru noi spre Ungaria era doar una dintre rute. Posibilităţile de a monetiza gazul din Marea Neagră cu siguranţă sunt şi altele. Există posibilitatea de a merge către nord şi către sud folosind conductele de tranzit care există în acest moment, doar că trebuie conectate de Marea Neagră prin conducte care nu există acum, dar sunt în planurile Transgaz”, a susţinut ea.

Pe data de 5 februarie, agenţia ungară de presă MTI a transmis faptul că mai multe companii din Ungaria au rezervat întreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leagă România şi Ungaria, citându-l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Potrivit acestuia, începând din anul 2022, mari cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei.

“Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia”, a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022, scrie Agerpres.

PS : A 3 oara o scriu pe acest blog. Foarte dubioasa recenta vizita sefului diplomatiei maghiare la Bucuresti. Cine l-a invitat? Ce decizii s-au luat? De ce sunt comunicate la Bucuresti si Budapesta care se bat cap in cap? 
A stabilit cineva un canal subteran de comunicare cu Ungaria in afara celui oficial? Cine? Si cu ce interes?!

9 COMMENTS

 1. Luna si articolul pro-OMV Petrom la tine pe blog. Vezi ca am dreptate?!?!
  De-aia si pierzi in credibilitate (a se vedea nr de cititori pe articolele din anii trecuti vs cele de anul asta pe blog)
  Adica cum cine inafara de OMV?
  Eu cred ca e mana kaghebistilor si a alora care sunt uraciosi cu aliatul si cu OMV. Rusine lor, na-na la rezervoru’ gol

 2. Averea uriasa din Marea Neagra, care nu-i a noastra va fi carata bineinteles de altii.
  Chiar nu vad politcienii nostri jaful la care este supusa Romania sau SRI-ul mult laudat, golirea acesteia de toate bogatiile subsolului si nu numai ? Odata si odata va veni “judecata de apoi”, sper sa apuc.

  • Pai asta e si cauza pt care toti fura: ca noi asteptam judecata de apoi in loc sa manifestam pt judecarea imediata:)
   Fatalismul romanesc nu s-a nascut ieri, el e prezent chiar si in Miorita, ca baciul ala care a aflat ca ceilalti doi vor sa-l omoare, in loc sa le dea “dauna totala”, s-a apucat sa cante din fluier cu jale mioarei (pe la televiziuni) 🙂
   Astia suntem, asta meritam, ca dintre astia tot votam an de an.

 3. SUA a hotarat deja pentru cine sunt aceste gaze: pentru ucrainieni. Romaniei nu-i trebuie mult gaz ca nu mai are industrie, ci este doar o piata de consum. Daca o sa avem urgenta nevoie de gaz o sa facem cum stim: o sa cumparam din Rusia la preturi exorbitante.

 4. Si ca raspuns (stiu ca intrebarea era retorica): eu cred ca gazul va fi transportat de ceva companii cu aceiasi nationalitate ca si partenerul strategic. Asa simt eu, mnah

Leave a Reply