Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat vineri oficial numirea a trei reprezentanți ai liniei dure în administrația pe care o va conduce de la 20 ianuarie: Mike Pompeo va fi directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Jeff Sessions va fi numit procuror general (ministru al Justiției), iar generalul Mike Flynn va fi consilierul său pentru Securitate națională, transmit Reuters și AFP.


Image result for mike pompeo

Născut în California, într-o comunitate de americani originari din Italia, Pompeo este un membru al Tea Party, o mişcarea radical conservatoare în interiorul Partidului Republican. Opiniile acestuia sunt ferme pe subiectele-cheie, total diferite de cele ale administraţiei Obama.

Iniţial, Pompeo l-a susţinut în alegerile primare republicane pe senatorul de Florida Marco Rubio. Ulterior, când a devenit clar că Trump va obţine nominalizarea republicană, Pompeo l-a susţinut fără entuziasm. În schimb, Pompeo este apropiat de vicepreşedintele lui Trump, Mike Pence. Luna trecută, Pompeo l-a ajutat pe Pence să se pregătească pentru dezbaterea cu Tim Kaine, propunerea lui Hillary Clinton pentru funcţia de vicepreşedinte.

Mike Pompeo este membru al Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor şi unul dintre cei mai vocali critici ai administraţiei Obama în chestiunea acordului nuclear cu Iranul. Noul şef al CIA este un susţinător al controversatului program de colectare de date al Agenţiei Naţionale de Securitate şi a căutat să redea accesul Agenţiei la datele pe care le-ar fi adunat prin Patriot Act. Pompeo chiar a susţinut recent că Edward Snowden, cel care a dezvăluit amplarea spionajului NSA asupra cetăţenilor americani, ar trebui condamnat la moarte.


Senatorul ultraconservator Jeff Sessions, 69 de ani, reprezintă statul Alabama din anul 1997 și s-a făcut cunoscut în timpul președinților lui George W. Bush și Barack Obama prin opoziția față de mai multe proiecte de regularizare a situației imigranților ilegali. De altfel, imigrația ilegală a fost una din principalele teme de campanie ale lui Donald Trump, care a promis expulzarea celor 11 milioane de persoane care s-ar afla în mod clandestin pe teritoriul SUA.

Jeff Sessions s-a arătat favorabil reducerii de cheltuieli și unei abordări mai ferme a combaterii infracționalității, dar rămâne o personalitate controversată din cauza unor afirmații rasiste din urmă cu câteva decenii. În 1986, pe când era procuror în Alabama, i-a reproșat unui avocat alb că ‘își face de rușine rasa’ pentru că a apărat un client de culoare. Candidatura sa la un post de judecător federal a fost, caz rar, respinsă după o audiere la Senat, din cauza acestui gen de declarații.

Sessions îi va aduce însă lui Donald Trump cunoașterea sa fină a mecanismelor de putere de la Washington. Numirea sa ca procuror general va trebui aprobată de Senat.


Image result for michael flynn

Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, va fi cel care va prelua postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală.

Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.

În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015. ‘Avem o problemă cu islamismul radical și cred că putem colabora cu rușii împotriva acestui inamic’, a explicat el pentru Washington Post în această vară.

După numirea în fruntea DIA de către Barack Obama în 2012, Flynn a fost constrâns să demisioneze doi ani mai târziu, pe fondul unor nemulțumiri interne și al conflictelor cu administrația americană.

Numirea sa în postul de consilier pentru securitate națională nu are nevoie de aprobarea Senatului.

 

4 COMMENTS

  1. Nu numai seful CIA a fost numit de Trump ci si procurorul general. Apropo de independenta justitiei in cea mai democrata tara de pe planeta. Procuror general dependent politic. Numai noua ni se servesc lozinci inepte cu independenta justitiei si alte minciuni.

  2. Cu certitudine toti cei care vor prelua toate posturile cheie din administratia Trump vor fi niste americani iubitori de tara, vor servi interesele SUA, asa cum ar trebui ca toti cei care sunt posturile cheie ale Romaniei, sa fie iubitori de glie si de identitate nationala. Poate observati ca n-am folosit mult uzitatul “interes national” pentru simplul fapt ca unii au avut grija sa-l demonetizeze.

  3. jeff sessions acuzat de rasism doar pe baza unor vorbe! e complet opusul, dar stim ca manjirea asta calomnioasa e opera cnn. pai sessions a condamnat la moarte seful ku klux klan din alabama, a desegregat scolile de acolo, l-a inmormantarea unei negrese luptatoare pentru drepturile civile a fost langa fiica-sa , in fata. un rasist nu ar face asta! bineinteles ca cnn minte, pentru ca democratilor le e frica doarece sessions va pune in aplicare legile sua care cer deportarea imigrantilor ilegali. stiati ca la vot nu ti se cere in california id-ul( mai ales daca esti negru sau hispanic) si poti semna pe o foaie sa nu ce identitatea ta si nu te verifica nimeni daca esti un illegal immigrant? pai daca sessions aplica legile, gata cu victoriile prin frauda ale democratilor!

Leave a Reply