100 de sindicalişti din învăţămant şi salariaţi disponibilizaţi ai companiei Fortus, care protestau de la primele ore ale dimineţii în faţa prefecturii, l-au huiduit pe premierul Dacian Cioloş, aflat la Iaşi într-o vizită de lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Dacă îmi cereţi să rezolv într-un an cu bugetul pe un an, ce nu s-a rezolvat în 4-5 ani de zile, nu se poate. Diminuările din învăţământ au fost greşeli”, le-a spus premierul sindicaliştilor din învăţământ, făcând referire la diminuările salariale cauzate de ordonanţă 20 pentru secretarii şi contabilii din învăţământ, ce au avut scăderi între 150 şi 1100 de lei din salariu.

Sindicaliştii din învăţământ au şi o lista de revendicări pe care i-au înmânat-o premierului. Aceştia solicită plata hotărârilor judecătoreşti privind dobânda legală, revenirea la salariile din iulie 2016 pentru secretari şi contabili, aprobarea degrevării de 2 ore profesorilor cu 25 de ani de vechime şi gradul didactic I.

Salariaţii Fortus care au ieşit astăzi în stradă au cerut o întâlnire cu premierul.

“În statul asta fiecare are responsabilitatea lui. Nu le rezolva toate primul ministru. Nu e un stat autoritate cumpărat, unde primul ministru să le rezolve pe toate”, le-a răspuns Dacian Cioloş celor de la Fortus.

Acesta a acceptat să se întâlnească cu 4 reprezentanţi ai angajaţilor. Fortus mai are în acest moment 420 de angajaţi, care nu şi-au mai primit salariile de mai bine de patru ani de zile. Datoriile către salariaţi depăşesc 7 milioane de euro, ultimul combinat de utilaj greu din România fiind în insolvenţă de 13 ani.

“Solicităm domnului premier să ne dea, în primul rând, răspunsurile la întrebările trimise către toate instituţiile statului. Primul punct, este problema socială. De patru ani umblăm pentru drepturile celor care au lucrat la această societate. Privind reorganizarea, să o facă cine are bani. Restul, sunt poveşti. Acest plan de reorganizare este un eşec şi este o spălare de bani de tip mafiot”, a spus liderul de sindicat al Fortus Iaşi, Adrian Flondor.

În această dimineaţă la sediul Fortus se află şi o comisie formată din reprezentanţi ai AVAS şi ai administratorului judiciar al societăţii. Salariaţii Fortus susţin că sosirea acestei comisii este o deturnare a protestului de la prefectura.

12 COMMENTS

 1. Romania mult clamatei cresteri economice se clatina sub minciunile sfruntate a le politicienilor. In tara este saracie, nemultumire si lipsuri de tot felul mai ales de locuri de munca.

  • Inca 2-3 ani de sistem din asta basist-coldist-codrutzist-securist-ionahnnist-ciolosist si sa vezi cum protestatarii il acalma pe Ciolos si urla sa fie arestat Ponta.
   Or sa declare: Traim foarte prost si ii multumim domnului Cilos ca ne-a taiat salariile ca sa facem economie la buget dar il acuzam pe Ponta de plagiat !
   Ne bucuram ca au plecat doctorii si nu mai e nevoie sa dam o spaga cand ne operam pentru ca nu mai are cine sa ne opereze.

  • Ai lucrat vreo ora la viata ta, fie in IT, fie in intrustria grea ? Eu sunt unul care am lucrat in ambele si stiu.

 2. Bine ca nu i-au huiduit pe cei care au bagat aceste taxe (fara cea Radio-TV care e de cand lumea).De ce sa-i huidui pe aia si nu pe cel care nu poate sa le scoata,zic ei ca nu vrea.De ce n-ar vrea ? Ar mai reduce distanta fata de PSD asa o mareste.Pentru ca este responsabil altul in locul lui zicea bine frate marim salariile la toata lumea scoatem taxele ca oricum PSD-ul vine la guvernare,ei au vrut asa ei sa se descurce.Raspuns,pentru ca Ciolos nu este un iresponsabi.PSD intotdeauna s-a descurcat,sunt smenari,ciorditori in gena lor,stiu sa ia dar sa para ca de fapt ofera la multime astialalti nu cunosc jocul asta meschin si vor pierde.Ce castiga Romania de aici ? Vom trai si vom vedea.

 3. Oh well. Ce te poti astepta de la “necivilizatii” de moldoveni? Sa stea la coada in tăcere, la scara palatului, cu căciula intr-o mâna si cererea de salarii in cealaltă? Ăștia n-au nici măcar habar la care scara sa-si aștepte rezolvarea cererilor, “ataca” miniștrii la întâmplare fara sa țină seama de “resort”/competentele fiecăruia, ca acum, de pilda, cand au dat buzna peste premierul aflat in vizita in gubernia lor (ăștia-s toti cu rușii/pesediști din naștere) in loc s-o ia pe cale “ierarhica”. Cu totul altceva ar fi fost in Ardeal, daca se poate imagina o “revolta” prin părțile acelea atunci ea va fi “civilizata”, cu cereri ștampilate din vreme, la primărie, care sa arate “platforma”de idei de la baza sesizării, nu cu cereri nerușinate de bani izvorâte din ignoranta si obscurantism politic. Uite la Horia, s-a dus pe jos, pe picioarele lui, pana la Viena, a așteptat sa-l primească Împăratul fara sa înjure garda care-l ținea in ploaie pana ce sambelanul Curții i-a facut loc in orarul de audiențe, a discutat calm cu Majestatea Sa cand a fost primit la palat, asa rebeli sa tot ai! Desigur, după ce s-a întors, tot pe picioarele lui, de la Impăratie, cu “carta”drepturilor iobagilor in traista, s-a pornit Răscoala din 1784, cu dat foc la conace, omorât de grofi si alte blăstămații tipice acestor “evenimente” populare dar asta e din vina lui Cloșca si Crișan, care n-au inteles sa se ducă încă odata la Viena sa obțină “întărirea” drepturilor si, oricum, totul se întâmpla in sec al XVIII lea, ce naiba! Din păcate, dl Ciolos vrea, insa, sa fie premier al guvernului României, un stat tânăr, format abia in 1918-19, care, helas! pe langa Ardeal, cuprinde si părți “sălbatice” precum Moldova-de-aia nici nu se obosește sa candideze pentru post, nu-i vine sa ceara voturile unei populații atat de pestriță si needucata precum cea din Vechiul Regat, trebuie sa-l înțelegem si noi.

  • Acei “necivilizati” de moldoveni, sunt niste oameni care de 4 ani de zile au fost dusi cu zaharelul de fiecare institutie a statului in a carei responsabilitate se aflau. Ministrul nu a fost “atacat la intamplare”, acei oameni au nevoie sa fie auziti si bagati in seama, au sute de milioane de lei vechi pe care nu si le-au primit, sunt familii pentru care singurul venit era de la Fortus si de 4 ani de zile se descurca cu aproape nimic. Inainte de a comenta despre cum moldovenii sunt necivilizati, daca tot va dati educata tinand lectii de istorie, poate va si documentati inainte (exista interviuri, articole si emisiuni la tvr, telem unde povestea acestora a fost expusa de mai multe ori).
   Si ca sa stiti, desi avem primar din PSD, asta nu ne face pe toti psdisti si necivilizati.
   Semnat, o “necivilzata”, “salbatica”, “prorusa”, “psdista”, fiica unei persoane care este angajata Fortus.
   P.s. in cazul in care nu veti simti nota ironica, nu tin nici pe departe cu psd-ul, nu am nicio inclinatie catre Rusia, poate as fi celelalte 2, avand in vedere ca imi permit sa va sugerez sa va documentati inainte de a arunca vorbe.
   P.p.s asta e pentru autor, daca il intereseaza, “a disponibiliza” inseamna a concedia, acei oameni inca sunt, pe hartie, angajati ai FORTUS S.A., poate va ganditi sa schimbati titlul senzational intr-un titlu care sa reflecte realitatea.

   • later edit: nu era in titlu folosit verbul “a disponibiliza” ci era in primul paragraf, scuze pentru incurcatura, rugamintea ramane, folositi cuvintele cu sensurile potrivite, chiar daca unele sunt senzationale si atrag.

 4. cred ca e o confuzie, cred ca era pixelul albastru. las ca apre iar pieleanu si ii mai da vreo 150% incredere ca doar e un tehnocrat(???!!!) de soi, omul care nu minte( vezi si stenogramele aparute, inclusiv plangerea impotriva lui voiculescu), vezi performatele “guvernului zero”, vezi inselaciunea cu iz penal numira cumintenia pamantului vezi vezi…..atunci cand te lauzi cu o crestre economica mostenita de la guvernul anterior care a facut ceea ce era necesar pentru a obtine crestere economica, tu, mare tehnocrat care nu reuseste sa explice pe ce baza incaseaza o gramada de bani de la ce si banca mondiala, care nu reuseste sa explice cu ce a contribuit guvernul lui la obtinerea acestei cresteri economice, mai si te opui la cresterea veniturilor din sanatate si educatie vrei sa te aplaude lumea? aceasta |locomotiva” stricata a basisto-penelistilor e cea mai ruginita si proasta “cucuvea” trimisa in fata de nemernicii basisto-pemelisti.

 5. 🙂 🙂 n-au reuşit să adune cloaca în juru-i pentru a fi doar aplaudat şi pentru a nu se auzi pe fundal laudaţio nemulţumiţilor care sunt din ce în ce mai mulţi? Încă nu au ieşit! 🙂 🙂 se poate şi mai bine!

 6. Ar fi bine sa se auda si la Bruxelles ceea ce au strigat romanii , dar mi-e teama ca aproape toti cei de la Bruxelles seamana cu acest venetic obraznic si oportunist !

 7. La inscaunare acest domn a mers pe la toate partidele, ne amintim, sa ceara acordul. L-a obtinut probabil in urma unor promisiuni Public, cea ce stim, a promis ca doar gestioneaza pina la alegeri. Si a mai spus ca nu va intra in politica.
  Acum ,eu intreb in felul urmator. Acest domn a plecat de la opinca si tot timpul a prins cite un tren pina a ajuns unde il vedem. Cum de a prins atitea trenuri unul dupa altul avind in vedere ca afiseaza o modestie de fata mare? Ca sa prinzi atitea trenuri ori esti iesit din comun de norocos si sa dobori toate coincidentele ori esti ajutat dezinteresat de cineva.
  Daca dupa cum afirma a facut o gresala ( sa fim seriossi ) pe care spera sa o poata repara, in viitor mai poate gresi. Ori la nivelul acesta a gresi cu soarta unui popor e mai mult decit o gresala. Sa nu cumva aceste greseli sa fie plata ascensiunii domiei sale. Toata logica mea se bazeaza pe informatiile publice.

Leave a Reply