Premierul Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră privind prezidenţialele.

„Am multe defecte, dar eu am făcut o distincţie clară între lider politic şi prim-ministru. Am zis foarte clar – «eu când voi ieşi din funcţia de prim-ministru, că sunt comasate, că nu sunt comasate, vreau să anunţ românilor întregul calendar. Aşa este corect, aşa este normal, fiindă există o competiţie. Rolul meu ca prim-ministru e de a avea o predictibilitate pentru toţi candidaţii. Pe 15 şi 29 septembrie vom avea alegeri pentru funcţia de preşedinte şi pe 8 sau 9 decembrie sunt alegeri parlamentare. Sunt şi acele proceduri legale, pentru că noul preşedinte trebuie să convoace în 20 de zile noul Parlament. Ştiţi că actualul preşedinte şi Parlamentul îşi termină mandatul pe 21 decembrie”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi la DC News.

Liderul PSD a enumerat şi calităţile pe care trebuie să le aibă un şef de stat şi despre care Ciolacu spune că Traian Băsescu şi Klaus Iohannis nu le-au avut.

„În primul rând, să aducă o normalitate în România şi să înţelegem o dată pentru totdeauna că preşedintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice şi să respecte atât litera Constituţiei, cât şi spiritul ei. Atunci democraţia din România va fi categoric consolidată. Ultimii doi preşedinţi nu au avut această capacitate de a consolida democraţia ca un preşedinte care se ridică deasupra politicului”, a explicat Ciolacu.

Chestionat dacă el deţine aceste calităţi, preşedintele PSD a răspuns scurt: „Vom vedea, dacă voi candida”.

Despre faptul că eventualii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al României, Nicolae Ciucă şi Mircea Geoana, au lansat fiecare câte o carte, liderul PSD a precizat că are veleităţi de scriitor. El a adăugat că, în prezent, citeşte o carte pe care i-a recomandat-o consiliera sa, Diana Tuşa.

„Nu o să lansesz o carte pentru că nu cred că e aşa înebunită lumea să ştie despre mine în mod deosebit şi nici nu am veleităţi de scriitor. Am şi spus că eu nu intru în această competiţie pre-prezidenţială de lansări de cărţi”, a conchis Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale iar decizia privind nominalizarea va fi luată în forurile de conducere. Liderul liberalilor a preciz el precizând că va avea loc un Consiliu Naţional, după alegerile din 9 iunie, pentru analiza rezultatelor şi strategia pentru prezidenţiale, scrie news.ro

Leave a Reply