Pilonul II de pensii nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a reiterat că la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare asumat de Executiv nu a existat un amendament supus aprobării în Guvern prin care să se propună modificarea acestuia.

“În primul rând, ca şi procedură, (…) fiind o lege de asumare a răspunderii Guvernului, amendamentele se aprobă în Guvernul României. În Guvernul României nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun, cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut în discuţie, noi doi, o decizie politică în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă nu vom lua o decizie, cât timp suntem în aceste funcţii, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii “, a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

Întrebat despre faptul că un secretar de stat din Ministerul de Finanţe ar fi formulat amendamentul referitor la Pilonul II de pensii, el a susţinut că “orice om are dreptul la opinie fără să fie înfierat”.

“Suntem în anul 2023, nu suntem în Evul mediu şi nu dăm foc la vrăjitoare şi nu înfierăm oamenii cu fierul pe umăr că au avut o opinie. E dreptul fiecăruia să aibă o opinie. Decizia politică este una foarte clară. Nici n-am avut de gând, nici n-am avut o discuţie serioasă pe acest subiect şi nici nu vom avea de gând să desfiinţăm Pilonul II de pensii. (…) Deciziile politice le iau liderii politici. Eu, repet, nu sunt în Evul Mediu. Eu nu pot să închid gura oamenilor. Eu nu pot să-i spun unui om – de ce ai tu o opinie? Eu analizez, că eu sunt decidentul, eu şi Nicolae Ciucă, suntem decidenţi, noi analizăm, vedem dacă e oportună sau e în regulă acea propunere. Dacă vreţi să fim… în jurul meu să fie numai yesmeni care spun numai ce spun eu? Cum adică să cert lumea că a avut o opinie? A fost opinie proastă, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că eu trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândeşte ca mine. Eu mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun foarte clar: nu se desfiinţează pilonul, nu se naţionalizează Pilonul II de pensii, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, şi în Polonia, şi în Ungaria. Suntem, cred, între singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem”, a explicat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, Pilonul II de pensii este un fel de asigurare suplimentară pentru salariaţi în cazul în care s-ar întâmpla ceva vreodată cu sistemul Pilonul I.

“Dar, e ceva ce e suplimentar. În acest moment, se iau nişte bani colectaţi la bugetul de stat, se duc ca un fel de asigurare că, dacă se întâmplă ceva vreodată cu sistemul Pilonul I de pensii, lumea este asigurată şi la alt pilon. Mai mult, ştiţi foarte bine că mulţi dintre banii colectaţi la Pilonul II de pensii se regăsesc în împrumuturi către statul român. Deci, este un gentleman agreement. Sper să nu fie nici investiţii, cum s-a întâmplat în trecut, când s-au pierdut banii oamenilor din Pilonul II de pensii. Şi, aici, statul trebuie, prin reglementator, să fie foarte atent să nu se ajungă la acest lucru”, a transmis Ciolacu, potrivit Agerpres.

PS : Mai multe surse de presă afirmă ca Liviu Voinea ar fi autorul aberaţiei cu naţionalizarea Pilonului 2 de pensii. Daca este aşa, PSD trebuie să se delimiteze imediat nu doar de ideea în sine, calificând-o drept “proastă”. Delimitarea totală trebuie să fie şi faţă de personaj, autorul aberaţiei. 

1 COMMENT

  1. Un mare mincinos ursarul! Una spune si alta face! A spus ca e interzis cereale si transport prin Romania! Dar si cisterne cu combustibil destule! Canci, circula masinile de tonaj greu de la albita de mama focului, e o aglomeratie de masini mari pe sosele mai ceva ca anul trecut! De ce minte ursarul cu atata tupeu? Ceva e aranjat atata timp cat mai toate aceste masini au numere de Romania, putine de RM si cateva de bulgaria plus ungaria. Nu cumva la granita se schimba placutele de inmatriculare sa prosteasca cetatenii din Romania? A spus ca se termina cu aruncatul cu fonduri aiurea, ca se pune punct! Tocmai a scos cateva categorii din proiectul asumat! De ce minte ursarul? Inca ceva, ati auzit ca se reduce ceva de la sectoarele romanesti de securitate? Nu! De ce abereaza ursarul? Fala noastra e mandria, minciuna in Romania! In legatura cu inca o sarja de lupte ingrozitoare in ukraina, dimineata un zburator iranian a carat munitie, peste 1,1=2 ora aterizeaza un zburator rus la moskva, vad ca se cara munitie pe toata partea rusa a ukrainei de la granita luhansk pana la intersectia cu belarusul, cara zburatoatele de dimineata de la 9,00 si cu boeing si cu privatii si cu tupolev-urile, cateva descarca in Stavropol si la coltul granitei cu luhansk-ul pe partea rusa. Diseara, la noapte si dimineata va fi horodinca ingrozitoare. P.s. cara din Puket zburatoare rusnace si iraniene, de fiecare cate 2 zboruri pe zi.

Leave a Reply