Fumul cauzat de mega-incendiile de vegetaţie care devastează Canada a acoperit cerul din Groenlanda la începutul săptămânii, au dezvăluit mai mulţi locuitori din vestul acestei uriaşe insule arctice, informează AFP.

“Semăna puţin cu o atmosferă apocaliptică, din cauza unui nor de fum şi a unui miros de fum”, a declarat miercuri cercetătoarea Caroline Bouchard, care locuieşte de şapte ani la Nuuk, capitala Groenlandei, un teritoriu autonom danez.

Imagine

“Luni, aveam impresia că soarele nu a mai răsărit de dimineaţă, că a plecat de pe cer”, a adăugat ea.

Imaginile difuzate pe reţelele de socializare arată un plafon jos de nori, acoperind un strat gros de ceaţă.

Imagine
Contactată de mai mulţi locuitori îngrijoraţi, Poliţia locală a declarat într-un mesaj publicat pe Facebook că “vântul a trimis fumul cauzat de incendiile de pădure nord-americane deasupra Groenlandei”.

Potrivit cercetătoarei Caroline Bouchard, a fost pentru prima dată când fumul a ajuns în Groenlanda după izbucnirea incendiilor de pădure din Canada.

“În timpul verii, am putut admira un frumos apus de soare roşiatic din cauza particulelor de fum, însă atunci nu existau nici acest miros, nici acest nor negru”, a precizat ea.

În iunie, concentraţii slabe de particule de fum provenite de la incendiile izbucnite în Canada au fost înregistrate în sudul Norvegiei, scrie Agerpres.

Leave a Reply