Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că nu este de acord ca terenurile să fie vândute cetăţenilor străini pentru că, în opinia sa, pământul trebuie valorificat de comunităţile locale.

“S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi s-o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, a spus Cioloş, la prezentarea programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Mai mult, premierul le-a cerut primarilor să nu faciliteze “cu orice preţ” vânzarea terenurilor către cetăţeni străini, ci să facă tot posibilul ca acestea să fie utilizate de comunităţile din care fac parte. “Vreau să transmit mesajul primarilor care sunt aici în sală şi care mă aud: nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor probabil să obţineţi un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru a-l vinde. Dar gândiţi-vă că în felul ăsta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi. Oricâţi investitori străini aţi aduce nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunităţile locale”, a spus Cioloş.

Programul de măsuri privind dezvoltarea clasei de mijloc la sate a fost lansat luni, într-o conferinţă desfăşurată în comuna Ciugud din judeţul Alba, în prezenţa premierului Cioloş, a vicepremierului Vasile Dîncu şi a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în ţară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole, conform Agerpres.

10 COMMENTS

 1. Cinste dle CIOLOS.Mai clar de a spune asa lucrurilor pe nume nu se poate.S-a observat totusi ca taranii autentici (de clasa mijlocie si cei bogati) nu-si vind pamintul asa de usor(doar betivii si cei mai scapatati il vind pe nimic tot asa cum au facut-o respectivii cu padurile care au fost vindute pe nimic si apoi defrisate).Dar cine sa le spuna pina acum taranilor acest lucru/adevar (poate basescu,poate iliescu,poate ..)

 2. Ce frumos dă vina premierul tot pe cetățean (proprietar). Aș vrea să-l văd păstrând un teren învecinat cu un alt teren luat de un samsar care te determină să pleci fără măcar să mai privești înapoi! Și reacția e în lanț, ca la domino.

 3. 🙂 s-a trezit după ce s-a vîndut un mare procent din ţară!
  Dar iniţial cînd se pusese problema vînzării de ce nu a fost la fel de activ?
  Cînd s-a vîndut, eu eram ministru agriculturii sau în funcţia de decizie?
  Toţi se dau viteji după război, limba nu are oase!

 4. Oare chiar nu stie Premierul ca tot Baraganul este exploatat de cetateni de origine araba.
  Romania nu a fost poate nimiodata mai fracturata ca acum iar, oamenii cu greu se vor unii in cooperative sau cum s-or numi acum. Adevarat in Romania sunt zone unde oamenii locului si-au unit pamanturile in mari exploatatii, agriculatura se face in mod stiintific iar, acolo rezultatele se vad.

  • Tocmai asta îi sperie: unirea, unitatea, uniunea. Vânzarea (fals dezavuată) duce la fragmentare = dezbinare.

 5. Condiţii certe pentru a supraveţui în România celor 26 ani de proastă democraţie în folosul cetăţeanului de rînd, dar controlată şi coordonată spre haos şi bătaie de joc de marii capi care se dau sfioşi şi sfinţi apărători ai orice şi nimic în fapt!
  Ce apără sfinţii:
  – creşterea numărului de săraci, sărăciţi prin lege,
  – nivelul de trai sub orice critică, impus prin lege,
  – alimentaţia, hrana zilnică de cea mai proastă calitate prin import sau ce este românesc să dispară prin coalizarea pro-distrugere,
  – apa potabilă sau nepotabilă plătită prin impunere dublu sau triplu chiar dacă nu foloseşti sursa societăţilor de furnizare,
  – la supermerket ţi se oferă contra cost apă îmbuteliată cu microbi pentru a distruge viaţa omului prin orice lege,
  – utilităţile sunt pe zi ce trece mai scumpe încît vom ajunge prin lege, murdari şi înfometaţi mai rău ca înainte de 1989,
  – drepturile omului obişnuit sunt limitate total şi a infractorilor sunt la mare valoare şi cu beneficii totale,
  – decenţa şi imoralitatea sunt pe prima pagină a democraţiei în cei 26 ani de democraţie,
  – înfractorii care fuseră anchetaţi de DNA şi plimbaţi cu cătuşe prin faţa camerelor de luat vederi sunt spălaţi şi curaţi mai ceva ca bebeluşii şi-i vom găsi pe liste la alegeri,
  – teama de celălalt şi de violenţă este persistentă încît nu mai poţi deschide gura!
  Ce ţară şi ce scăunari morali avem, sfinţii sfinţilor pictaţi pe pereţii interiori ai bisericilor!
  – Veniţi de luaţi lumină!
  🙂 de la infractori!

 6. Dl Ciolos stie cel mai bine cum trebuie vandut pamantul si mai ales CUI 🙂
  de-aia s-a si fonstituit parte in dosarul ICA fara sa aiba treaba cu cauza 🙂
  cine vrea sa inteleaga sa inteleaga!

Leave a Reply