Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, reacţie la incidentele cu drone ruseşti căzute în România :

Când discutăm despre orice fel de amenințare la adresa securității noastre, cel mai important lucru pe care îl putem face este să tratăm situația cu calm. Știu că orice știre despre căderea unor drone pe teritoriul României poate provoca neliniște și reacții pripite. Dar, fără o evaluare adecvată a situației și fără cunoașterea contextului geopolitic și militar, orice declarații incisive din partea liderilor politici ar face mai mult rău decât bine.
Nu ne bombardează nimeni. Singurele obiecte care pot ajunge pe pământul nostru sunt doar resturi de echipamente, care au fost deja distruse. Experții noștri militari monitorizează situația și fac totul pentru a păstra siguranța românilor.
Nu putem doborî rachete sau drone din spațiul aerian ucrainean, indiferent cât de aproape de România ar zbura ele. Așa ceva este ilegal. Dacă ne uităm în spațiul nostru aerian, vedem că nu avem în ce să tragem. Pentru a schimba această stare de fapt, România ar trebui să negocieze cu conducerea NATO și cu Ucraina condiții de utilizare a sistemelor noastre de apărare aeriană în spațiul aerian ucrainean. Punerea în practică a unui asemenea plan ar implica foarte multe demersuri.
România este în siguranță. Suntem în continuă comunicare și coordonare cu aliații, mai ales cu țările din Flancul Estic al NATO. Armata noastră monitorizează toate amenințările posibile. În timp ce alții își folosesc energia și timpul pentru a inventa și a arunca acuzații false pe rețelele de socializare, militarii noștri lucrează în mod profesionist și fără să facă agitație pe internet. Să le fim recunoscători.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la acţiuni ”iresponsabile şi potenţial periculoase”, relatează agenţia de presă Reuters.

”Deşi NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei într-un comunicat.

Textul adaugă că în ultimele zile NATO şi-a intensificat măsurile de supraveghere şi monitorizare în regiunea Mării Negre, inclusiv prin patrulare aeriană.

Ministerul Apărării Naţionale român (MApN) a informat joi că resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.

Investigaţiile realizate de specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI au început miercuri.

“Până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a afirmat MApN.

Potrivit Reuters, ministerul a adăugat că două avioane militare finlandeze F-18, participante la misiunile de poliţie aeriană ale NATO în România, au fost desfăşurate pentru a monitoriza atacul.

România are o frontieră de 650 de km cu Ucraina şi în ultimul an a raportat de mai multe ori prezenţa unor fragmente de drone ruse pe teritoriul său.

Rusia a atacat infrastructura din sudul regiunii Odesa şi din centrul Ucrainei, a anunţat şeful Forţelor aeriene ucrainene.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a spus că două persoane au fost rănite atunci când resturi de drone au lovit o casă din districtul Izmail.

Potrivit guvernatorului regiunii Jitomir, sistemele de apărare aeriană au lovit majoritatea celor 10 ţinte aeriene în cursul nopţii, însă resturile de drone au avariat 10 case şi un obiectiv de infrastructură.

Şeful administraţiei militare de la Kiev, Serhii Popko, a afirmat că şi capitala Ucrainei a fost vizată de atacuri cu drone din mai multe direcţii. Dronele au fost însă distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, fără a cauza pagube materiale, scrie Agepres.

Leave a Reply