Iranul, o dictatură fundamentalist islamică, este principala sursă de alimentare a războiului brutal şi ilegal al Rusiei în Ucraina şi pentru finanţarea şi dotarea terorismului în Orientul Mijlociu. 

Iran şi Rusia folosesc alianţa lor militară pentru o destabilizare globală cu impact devastator asupra populaţiei civile. 

Ukraine war: Growing Russia-Iran ties pose new dangers - BBC NewsRusia şi Iran generează acum 3 războaie : Siria, Ucraina, organizaţii teroriste împotriva Israel.

Iran and Russia Deepen Ties as Russian Defense Minister Visits Tehran

Rusia a lansat în noaptea de joi spre vineri un total de 38 de drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană şi o rachetă aeriană ghidată Kh-59 asupra regiunilor din estul, centrul, sudul şi vestul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile militare ucrainene, citate de EFE şi Unian.

Parts of an unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian made suicide drone Shahed-136, are seen found after Russian strike on fuel storage facilities, amid Russia’s attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine October 6, 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Conform Unian, 24 dintre drone şi racheta Kh-59 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, care, cu toate acestea, nu a reuşit să împiedice unele aparate kamikaze să-şi atingă ţintele în mai multe regiuni din Ucraina.

Cel mai afectat a fost oraşul Harkov, din nord-estul ţării. Potrivit poliţiei din regiune, cel puţin zece drone lansate de Rusia au lovit infrastructura civilă, între care o instituţie de învăţământ. Mai multe clădiri rezidenţiale şi administrative au fost avariate.

La Odesa, în sudul Ucrainei, şeful administraţiei militare, Oleg Kiper, a raportat un “impact” asupra unei infrastructuri nespecificate. Apărarea ucraineană a doborât două drone Shahed deasupra regiunii Odesa, a precizat el.

Autorităţi regionale au raportat, de asemenea, explozii în Dnipropetrovsk (centru) şi Hmelniţki (vest).

În discursul adresat joi aseară naţiunii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reafirmat “încrederea” în victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, după ce comandantul şef al armatei, Valeri Zalujnîi, a recunoscut săptămâna aceasta, într-un articol fără precedent, că războiul a intrat într-un impas de care Moscova ar putea să profite, notează EFE.

“Am încredere în voi, la fel ca în 24 februarie”(2022), a spus Zelenski, referindu-se la data la care a început invazia militară rusă, adresându-se soldaţilor săi. “Am încredere că Ucraina va învinge. Aveţi încredere în voi înşivă”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Zelenski a transmis acest mesaj în contextul în care contraofensiva ucraineană stagnează, iar Rusia şi-a intensificat atacurile în mai multe puncte de pe frontul de est, unde a recâştigat iniţiativa.

În articolul său, publicat în revista britanică The Economist, Zalujnîi avertizează că războiul a intrat într-o fază “poziţională”, de uzură, în care nu se pot aştepta manevre rapide.

Generalul Zalujnîi consideră că ruşii vor profita de situaţie pentru a-şi întări forţele şi a subliniat importanţa ca Ucraina să obţină un avantaj tehnologic în detrimentul adversarilor săi pentru a putea continua să lupte cu încredere, scrie Agerpres.

1 COMMENT

Leave a Reply