Wednesday, December 18, 2024
6 C
Bucharest

Clipe extrem de grele pentru apararea Ucrainei

Pe frontul de est al invaziei rusesti in Ucraina situatia devine dramatica. Fortele invadatoare au cucerit micul oras Soledar, considerat strategic pentru pre-pozitionarea unor capacitati militare ofensive precum arme, munitii, explozibili.

Situatia nu este diferita nici la Bahmut, acolo unde luptele sunt sangeroase, cu bilant de sute de morti pe zi.

Decizia Germaniei de a permite livrarea de tancuri Leopard 2 catre Ucraina vine in ultima clipa, Ucraina avand nevoie de ca aer de o forta terestra redutabila pentru a preveni inaintarea trupelor invadatoare pe directia Harkiv.

Sunt clipe extrem de grele pentru apararea Ucrainei.

Totul e o cursa contra-cronometru.

Intrebarea este : ce ajung mai intai pe linia frontului estic – tancurile Leopard sau noile valuri de invadatori?

Se constata un mic reviriment militar al invadatorilor, de cand comanda nemiljlocita a razboiului brutal si ilegal a fost preluata de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major General al Armatei Federatiei Ruse. 

Armata ucraineană a recunoscut miercuri retragerea sa din oraşul Soledar, în estul ţării, care a fost lăsat sub controlul forţelor ruse, la două săptămâni după anunţul capturării acestuia făcut de Moscova, relatează France Presse.

harta : Institute for Study of War

“După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene l-au părăsit” pentru a “se replia pe poziţii pregătite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene, Serghii Cerevatîi, refuzând totuşi să precizeze când a avut loc această retragere.

Grupul paramilitar rus Wagner anunţase preluarea sub control a Soledarului încă din 11 ianuarie, anunţul său fiind urmat de cel al armatei ruse în 13 ianuarie. Acest mic oraş din regiunea Doneţk, unde au rămas doar 500 de locuitori din cei aproximativ 11.000 de dinainte de război, cunoscut pentru minele sale de sare, este situat în apropiere de Bahmut, un alt punct fierbinte în estul Ucrainei.

Ucrainenii au refuzat până acum să recunoască pierderea acestei localităţi.

Importanţa strategică a Soledar este contestată, think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciind că nu este vorba de “o dezvoltare semnificativă pe plan operaţional”.

Armata rusă prezintă în schimb cucerirea Soledar ca pe o etapă-cheie în vederea încercuirii oraşului vecin, Bahmut, pe care încearcă să-l cucerească din vară şi unde ambele tabere se confruntă cu pierderi grele.

Retragerea din Soledar a “fost controlată, nu a avut loc niciun fel de încercuire sau capturare masivă de soldaţi ai noştri”, a asigurat Cerevatîi, care a dezminţit că soldaţii ucraineni ar fi “dat bir cu fugiţii”.

Înainte de a se retrage, trupele ucrainene “au provocat pierderi incredibile” ruşilor, a asigurat acesta, subliniind că strategia ucraineană în această regiune constă în “epuizarea inamicului”.

Un responsabil separatist instalat de Moscova în estul Ucrainei a revendicat miercuri un progres al trupelor ruse la Bahmut, menţionând Soledar ca factor determinant.

Dar Serghii Cerevatîi susţine că afirmaţiile acestuia “nu corespund realităţii”. “Luptele continuă. Situaţia este dificilă, dar sub control”, a adăugat el.

Grupul de mercenari Wagner, având legături cu Kremlinul, recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost transferaţi în închisori din Rusia pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina, a relatat miercuri publicaţia The Kyiv Independent, citată de EFE.

Ca sursă a acestei informaţii, această media locală citează Statul Major al armatei ucrainene.

Grupul de mercenari Wagner este desfăşurat în ultimul timp în Donbas (estul Ucrainei), unde – potrivit Moscovei – ajută armata rusă să înregistreze progrese semnificative.

“Rusia recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost duşi cu forţa în închisorile din Rusia. Compania militară privată Wagner recrutează în mod intens astfel de persoane în special în Krasnodar”, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Conform unor surse, mercenarii Wagner încearcă să-i recruteze pe deţinuţii care execută pedepse pentru delicte grave.

Postul de televiziune american CNN a relatat marţi despre tacticile folosite pe front de acest grup de mercenari, care numără mii de condamnaţi ruşi în rândurile lor.

Este vorba de acei condamnaţi care formează adeseori primul val într-un atac şi care suferă cele mai multe pierderi, până la 80%, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene.

Organizaţia pentru drepturile deţinuţilor ruşi “Rusi sidiaşciaia” (“Rusia întemniţată”, RS) a declarat, la rândul său, că aproximativ 40.000 de puşcăriaşi recrutaţi de grupul de mercenari Wagner au fost ucişi, au dezertat, au fost răniţi sau capturaţi ca prizonieri în Ucraina.

Pe de altă parte, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că unităţi ale companiei militare Wagner au făcut progrese la Bahmut, oraş unde se dau în prezent lupte în cartiere care erau înainte controlate de trupele ucrainene, potrivit Reuters şi AFP.

“Ostilităţi destul de dure continuă la Bahmut… Lupte se duc deja undeva la periferie şi în zone din cartiere care erau deţinute de inamic până recent”, a declarat Puşilin, citat de agenţii de presă oficiale ruse.

Potrivit lui, trupele ruse şi în special mercenarii grupului paramilitar Wagner “avansează”.

Bahmut, cu 70.000 de locuitori înainte de conflict, este încă din vară ţinta unor asalturi repetate din partea trupelor ruse, fără ca acestea să fi reuşit până în prezent să spargă apărarea ucraineană.

Oraşul, în mare măsură distrus şi a cărui importanţă strategică este contestată de experţi, a devenit în ultimele luni scena unor pierderi mari de ambele părţi.

Potrivit lui Puşilin, progresul revendicat de Rusia mai devreme în ianuarie la Soledr, situat mai la nord, a “jucat un rol-cheie” în progresul actual de la Bahmut.

Cucerirea Soledar “a permis blocarea căilor de aprovizionare ale inamicului şi, în parte, preluarea sub control operaţional a zonelor” de unde ucrainenii loveau poziţiile ruseşti, a spus responsabilul separatist.

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seara prin intermediul serviciului său de presă că “scopul este de a prelua sub control Bahmut şi de a distruge armata ucraineană în împrejurimile oraşului şi de a împiedica orice acţiune ofensivă în toate direcţiile”.

“Toate unităţile pregătite de luptă ale forţelor armate ucrainene sunt trimise la Bahmut, iar grupul Wagner le distruge, deschizând oportunităţi operaţionale pe alte direcţii” ale frontului, a afirmat el.

Statul-Major ucrainean a confirmat în raportul său zilnic de miercuri asalturile ruseşti la Bahmut şi în împrejurimile sale.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA, “forţele ruse au realizat câştiguri teritoriale nesemnificative la Bahmut”. ISW informează despre o ofensivă rusă în curs de desfăşurare în Vugledar, mai la sud.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului, transmite AFP.

Conform textului publicat pe website-ul parlamentului ucrainean şi adoptat în decembrie, faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool. În plus, legea interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor găsiţi vinovaţi.

Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.

În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului şi mai multe organizaţii i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu-l promulge. O petiţie împotriva legii înregistrată pe website-ul preşedinţiei adunase aproape 35.000 de semnături în decembrie.

“În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi”, se arată în petiţie.

Legea este însă sprijinită şi de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta argumentează că, pe teren, comandanţii au “cerut o soluţie sistematică pentru acest ansamblu de probleme”, iar “în condiţii de război sunt necesare decizii rapide şi eficiente”.

Guvernul rus a însărcinat autorităţile carcerale să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina încă de la începutul războiului, a relatat miercuri monitorul oficial al parlamentului, Parlamentskaia Gazeta, citat de DPA.

Douăsprezece închisori vor fi construite în regiunea Doneţk, şapte în Lugansk, trei în zona ocupată a regiunii Herson şi două în regiunea Zaporojie, unde urmează să fie construită şi o colonie penitenciară deschisă, potrivit unui ordin al guvernului rus emis marţi.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile civile Rusia în Spatele Gratiilor, organizaţia mercenară Wagner a recrutat până acum în jur de 50.000 de deţinuţi din închisorile ruseşti pentru războiul din Ucraina. Dintre aceştia însă, doar aproximativ 10.000 sunt încă în acţiune, restul au căzut, au fost răniţi, capturaţi sau abandonaţi, a raportat organizaţia, citata de Agerpres.

Hot this week

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Decizie CJUE crucială şi pentru România : partidele şi personajele extremiste pro-ruse pot fi interzise

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cererile...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Topics

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Preşedintele Iohannis n-a găsit 15 minute pentru ceremonia decorării Ambasadorului SUA. A făcut-o MAE

În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis...

Georgescu amenință judecători cu „ani grei de închisoare”

Călin Georgescu îi amenință pe judecătorii Curții Constituționale cu...

Senatori SUA : Putin a lansat un atac asupra României

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img